km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Irodalmi délután Örkénnyel  és zenével fűszerezve

Irodalmi délután Örkénnyel és zenével fűszerezve

Felolvasást szerveztek Örkény István halálának 41. évfordulóján a Kilencesben. Egyperces novellákkal és egy kisregénnyel idézték meg az író jellegzetes, groteszk világlátását, humorát. A kellemes hangulatú eseményen megtelt az étterem terasza érdeklődőkkel.

 

Kellemes nyári délután, hűs koktélok, jóízű beszélgetések - mellé pedig egy adag irodalom és zene, tetszés szerint. Polgár Tibor szintetizátorjátéka fogadta a Kilences vendégeit Örkény István halálának 41 évfordulóján. Az étterem a nyitás óta először kínált a finomságok mellé irodalmi élményt is.


Katona Izabella tulajdonos elmondta, hogy közel egy hónapja megnyílt a Kilences, aminek az lesz az egyik küldetése, hogy egy kis művészeti kuckó legyen. Lehetőséget szeretnének adni a művészeknek, a képzőművészeknek, hogy meg tudjanak mutatkozni rendszeresen egy helyen, és az is fontos lenne, hogy olyan művészekről szóljanak ezek a napok, akiket kevésbé ismernek, vagy ha ismernek is, talán másfajta megközelítésből.


Örkény a groteszk próza megteremtője, őt olvasva hol keserűen, hol felszabadultan nevethetünk. Egyperces novelláiból válogatott Gergó Judit és Kovács Viki. Az egypercesekkel Örkény új, a magyar- és a világirodalomban is addig ismeretlen műfajt hozott létre. Rövid, tömör írásaiban a hétköznapi eseményeket más közegbe helyezve kelt megdöbbentő hatást.  


Kovács Viki, a Agora programszervezője elárulta, hogy különleges kötődése van Örkényhez. Mindenki küzd azzal, hogy hol a jó és a rossz döntés határa, és ő olyan humorral lavíroz a témában, hogy az ember napokig gondolkodik rajta, hogy ki tett jót, ki tett rosszat. Közben pedig humorosan, viccesen, nem megterhelően, és mégis elgondolkodtat a mindennapjainkon.

 

A veszélyhelyzet okozta légüres tér lassan elolszlik, és újraindul a kulturális élet Szombathelyen. Sokan várták már, hogy így legyen. Gergó Judit rádiós újságíró szerint Örkény az egyik legjobb nyitás erre, a nevét mindenki ismeri. Nagy irodalmi név, kulturális helyen megállja a helyét. Az egypercesek népszerűek, mondanivalójuk örökérvényű. Hozzátette: praktikus is egy hétköznap délután felolvasni ezeket, hiszen rövidek, magvasak, zenével fűszerezve nagyon élvezetes délutánt hozhatnak.


Örkény Babik című kisregényét Krizsán Zsuzsanna, a Szombathelyi Televízió szerkesztője olvasta fel. A prózai szövegeket zenés részletek színesítették. Az egyórás program sok érdeklődőt vonzott. A Klinces várja az ötleteket és a jelentkezőket hasonló kezdeményezésekhez az irodalom, a zene és a képzőművészet területén.

 


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.