km/óra
  2022.08.11., csütörtök  •  Zsuzsanna, Tiborc napja
Irodalmi délután Örkénnyel  és zenével fűszerezve

Irodalmi délután Örkénnyel és zenével fűszerezve

Felolvasást szerveztek Örkény István halálának 41. évfordulóján a Kilencesben. Egyperces novellákkal és egy kisregénnyel idézték meg az író jellegzetes, groteszk világlátását, humorát. A kellemes hangulatú eseményen megtelt az étterem terasza érdeklődőkkel.

 

Kellemes nyári délután, hűs koktélok, jóízű beszélgetések - mellé pedig egy adag irodalom és zene, tetszés szerint. Polgár Tibor szintetizátorjátéka fogadta a Kilences vendégeit Örkény István halálának 41 évfordulóján. Az étterem a nyitás óta először kínált a finomságok mellé irodalmi élményt is.


Katona Izabella tulajdonos elmondta, hogy közel egy hónapja megnyílt a Kilences, aminek az lesz az egyik küldetése, hogy egy kis művészeti kuckó legyen. Lehetőséget szeretnének adni a művészeknek, a képzőművészeknek, hogy meg tudjanak mutatkozni rendszeresen egy helyen, és az is fontos lenne, hogy olyan művészekről szóljanak ezek a napok, akiket kevésbé ismernek, vagy ha ismernek is, talán másfajta megközelítésből.


Örkény a groteszk próza megteremtője, őt olvasva hol keserűen, hol felszabadultan nevethetünk. Egyperces novelláiból válogatott Gergó Judit és Kovács Viki. Az egypercesekkel Örkény új, a magyar- és a világirodalomban is addig ismeretlen műfajt hozott létre. Rövid, tömör írásaiban a hétköznapi eseményeket más közegbe helyezve kelt megdöbbentő hatást.  


Kovács Viki, a Agora programszervezője elárulta, hogy különleges kötődése van Örkényhez. Mindenki küzd azzal, hogy hol a jó és a rossz döntés határa, és ő olyan humorral lavíroz a témában, hogy az ember napokig gondolkodik rajta, hogy ki tett jót, ki tett rosszat. Közben pedig humorosan, viccesen, nem megterhelően, és mégis elgondolkodtat a mindennapjainkon.

 

A veszélyhelyzet okozta légüres tér lassan elolszlik, és újraindul a kulturális élet Szombathelyen. Sokan várták már, hogy így legyen. Gergó Judit rádiós újságíró szerint Örkény az egyik legjobb nyitás erre, a nevét mindenki ismeri. Nagy irodalmi név, kulturális helyen megállja a helyét. Az egypercesek népszerűek, mondanivalójuk örökérvényű. Hozzátette: praktikus is egy hétköznap délután felolvasni ezeket, hiszen rövidek, magvasak, zenével fűszerezve nagyon élvezetes délutánt hozhatnak.


Örkény Babik című kisregényét Krizsán Zsuzsanna, a Szombathelyi Televízió szerkesztője olvasta fel. A prózai szövegeket zenés részletek színesítették. Az egyórás program sok érdeklődőt vonzott. A Klinces várja az ötleteket és a jelentkezőket hasonló kezdeményezésekhez az irodalom, a zene és a képzőművészet területén.

 


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Zivatarok miatt adtak ki veszélyjelzést megyénkre is
Zivatar miatt veszélyjelzést adott ki csütörtökön 12 megyére, köztük Vasra is az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Iskolaőröket toboroz a rendőrség
Előzésbe kezdett és fának csapódott egy Suzuki Csehi közelében
Az Oszkó irányába tartó személyautó idős vezetője egy pótkocsis járműszerelvény előzésébe kezdett, de az autó a menetirány szerinti bal oldalon mély padkára futott. A sofőr valószínűleg nem mert a fékbe taposni.
Szombathelyen továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Országos átlagban tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.
Tovább nőtt Ausztriában a magyar munkavállalók száma
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött, olvasható az orf.at-n.