km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Orbán: mi támadunk, a vírus védekezik

Orbán: mi támadunk, a vírus védekezik

Fordulópont következett be a koronavírus-járványban: eddig "a vírus támadott, mi pedig védekeztünk", most viszont "mi támadunk, a vírus pedig védekezik" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 


Az új koronavírus-adatokról a kormányfő kifejtette: az új fertőzöttek száma 1576, meghalt 98, javarészt idős és krónikus betegségben szenvedő magyar, kórházban 3638 koronavírus-megbetegedett fekszik, lélegeztetőgépen pedig 302-en vannak. Az elmúlt három-négy nap adatai alapján a miniszterelnök rámutatott: a helyzet javulása megállt, stagnálás, némi romlás látszik.


Ugyanakkor azok száma, akik már legalább egy oltást kaptak, péntek hajnalban 264 530 volt, akik pedig már a második dózist is megkapták, mintegy 92 ezren vannak - ismertette. Orbán Viktor arról is beszélt, ha minden a tervek szerint halad, március elejére elérhető, hogy a legalább egyszer beoltottak és a fertőzésen már átesettek száma meghaladja az egymilliót. Március 15-ére pedig minden 60 év fölöttit, aki regisztrált, nagy valószínűséggel beoltanak - közölte, hozzátéve, hogy így április elejére már megközelítőleg kétmillióan lesznek beoltva. Sőt - folytatta -, ha a kínai vakcinát is használni tudják, akkor április elején a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben megfertőződöttek együttes száma meghaladja a kétmilliót. Ezek az adatok "a nagy valószínűséggel bekövetkező" vakcinaszállítmányokra épülnek - mondta, jelezve, hogy talán a jövő héten már orosz vakcinával is oltanak, és "a kínai vakcina is érkezik", arról azonban még ellenőrző vizsgálatokat végeznek a magyar hatóságok. Jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy Szerbiában, ahol mind az orosszal, mind a kínaival oltanak, a tapasztalatok megnyugtatóak.


Szólt arról is, hogy a világban zajlik a gyógyszergyártók csatája is, ami a potenciális betegeknek ellenszenves. Megjegyezte: a nyilatkozatok alapján meg tudja mondani, melyik magyar parlamenti képviselő szólal meg például amerikai vagy orosz érdekek mellett. Azt a felfogást azonban járvány idején elfogadhatatlannak tartja, amely szerint, ha nem sikerül a válságkezelés, akkor az a kormányra nézve negatív. "A baloldal itt túlságosan messzire ment, átlépett olyan határokat, amelyeket emberiességi okokból (...) nem szabadna" - jelentette ki.


A miniszterelnök az uniós vakcinabeszerzést lassúnak nevezte, aminek a jóindulatú olvasata, hogy a brüsszeli bürokraták minél olcsóbban akartak oltóanyagot beszerezni, ám "nekünk (...) a pénz nem lényegtelen, de az élethez képest másodlagos".


Elmondta továbbá, érzi, hogy mindenki szeretné visszakapni a régi életét, és megérti a vendéglátósok, szállodások elkeseredését, nyomásgyakorlását is. Ám különösen az elmúlt néhány nap adatai azt mutatják, hogy óvatosan, tervezetten kell haladni - hívta fel a figyelmet. A kormány február közepe és március eleje között egy online konzultáció formájában kéri ki az emberek véleményét a nyitás kérdéseiről - közölte.


Kérdésre megjegyezte: nem tartja ördögtől valónak, hogy a már védetteknek valamivel gyorsabb nyitást tegyenek lehetővé, de ez a konzultáció eredményén múlik.


A gazdaságról szólva hangsúlyozta: miután már érkezett vakcina, a védekezés átadta a helyét a gazdaság újraindításának. A gazdaságvédelmet úgy értékelte: sikerült megvédeni a munkahelyeket, 2020 decemberében kicsivel még többen is dolgoztak, mint egy évvel korábban. A gazdaság-újraindítási akcióterv első intézkedéseit pedig már meg is lépték, ezt követően április elején meghozzák azokat a döntéseket, amelyek elsősorban a felsőoktatás, kutatás-fejlesztés átalakításáról szólnak majd, "1500-2000 milliárd forintról beszélünk" - vázolta fel a kormányfő.


Ismertette továbbá, hogy július elején meghirdetik azokat a nagy fejlesztéseket, amelyek a teljes magyar energiarendszer korszerűsítéséről, a zöldgazdaság, a körforgásos gazdaság kiépítéséről, valamint egy teljesen új agrár- és vidékfejlesztési program elindításáról szólnak. Orbán Viktor várakozása szerint ezekkel a döntésekkel 2021 jó eséllyel egy példátlanul sikeres újraindítási év lesz.


A vendéglátóipar bértámogatásáról azt mondta, a kifizetés valóban bürokratikusan és lassan haladt, nem volt szerencsés az eredetileg elgondolt utófinanszírozási rendszer, ezért megváltoztatták, előlegben fizetnek, és utólag számolnak majd el. Így jó esély van arra, hogy az érintettek februárban minden nekik járó támogatást kézhez kapjanak - közölte.
Beszámolt arról a kis- és középvállalkozásoknak induló programról is, amely 10 évre szóló, 10 millió forintos, kamatmentes hitel folyósítását teszi lehetővé úgy, hogy 3 évig nem kell elkezdeni törleszteni.


A friss demográfiai adatokat a miniszterelnök úgy kommentálta: az elmúlt tíz évben Magyarország nagy eredményeket ért el "az öntudatra ébredés és az önbecsülés területén". Több a házasság, több gyermeket vállalnak, és a nem kívánt gyermekek száma is lecsökkent - sorolta, úgy értékelve: "jobb állapotban vagyunk mi, magyarok, mint voltunk tíz évvel ezelőtt". Jelezte, hogy a családtámogatások költségvetési összege 2010-hez képest a 2,5-szeresére nőtt, és különösen fontosnak nevezte a munkához kötött támogatást. "Úgy látom, a cigány honfitársainknak is rendkívül fontos, hogy munkához kapcsoltan kaphatnak gyermeknevelési támogatásokat" - tette hozzá a kormányfő, kiemelve, hogy ez növelte a társadalmi kohéziót. Orbán Viktor rámutatott: ha a kormány 2010-ben nem vezette volna be a mostani családtámogatási rendszert, 115 ezerrel kevesebb gyermek született volna az elmúlt tíz évben. (MTI)
 

Fotó: MTI

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban