km/óra
  2023.02.03., péntek  •  Balázs napja
Operatív törzs: továbbra is indokolt Budapesten és Pest megyében az intézkedések fenntartása

Operatív törzs: továbbra is indokolt Budapesten és Pest megyében az intézkedések fenntartása

Továbbra is indokolt a kijárási korlátozás és az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó külön rendelkezések betartása Budapesten és Pest megyében - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.

 


Kiss Róbert alezredes elmondta: kedden 46-tal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, ebből 33-an budapestiek, illetve Pest megyeiek voltak, a tíz elhunytból pedig kilenc volt budapesti, illetve Pest megyei, ezért továbbra is indokolt a külön szabályok fenntartása.


Jelezte: tart a kormány ülése, amelyen foglalkoznak a járványügyi helyzettel. A további lehetséges intézkedésekről a csütörtöki Kormányinfón ismertetik a döntéseket.


Szólt arról is, hogy szerdán egy újabb teherszállító gép hozott Pekingből 17 574 kilogramm védőkesztyűt.


Tájékoztatása szerint kedden 698 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 628 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Kedden 25 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben. A rendőrség március 12. óta ellenőrzi a korlátozó intézkedés alatt állókat, azóta 1522 szabályszegővel szemben léptek fel.


A kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben kedden 460 esetben intézkedtek, ebből 267-en figyelmeztetést, 86-an helyszíni bírságot kaptak, 107 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök. Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozások betartását, azóta 46 230 intézkedésre volt szükség.


Vidéken a védelmi intézkedések új szabályait ellenőrzi a rendőrség, 49 szabályszegést tapasztaltak, ebből 32 figyelmeztetéssel, 6 helyszíni bírsággal, 11 pedig feljelentéssel zárult. A május 4-étől életbe lépett új szabályok be nem tartóival szemben eddig 81 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.  Tapasztalataik szerint a leggyakoribb szabályszegések közé sorolható, hogy az emberek nem használják a védelmi eszközöket, vagyis a maszkot, sálat vagy kendőt, illetve nem tartják be a távolságtartás szabályát. A legtöbb intézkedésre Békés, Somogy és Zala megyében volt szükség.

 
Emelkedett a járvánnyal összefüggő bűncselekmények száma: 325 ilyen nyomozás van folyamatban, ebből 83 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 99 csalás, valamint 20 járványügyi szabályszegés miatt. Eddig 62 embert hallgattak ki gyanúsítottként.


A határforgalomról szólva elmondta: a teherforgalomban belépő oldalon Hegyeshalomnál másfél, Tompánál és Röszkénél 3-3 órás, kilépő oldalon Csanádpalotánál és Ártándnál 1-1 órás várakozásra kell számítani. Személyforgalomban csak Nagylaknál kell várakozni be- és kilépő oldalon egy, illetve két órát.


Azzal kapcsolatban, hogy folyamatosan újraindulnak repülőjáratok más országokba, azt mondta: kilépéskor a hatóság ellenőrzi, hogy a kiutazni szándékozó utas hatósági házi karanténban van-e, és ha igen, megtagadják a kiutazását. Azt javasolta: azok, akik külföldre szeretnének utazni, tájékozódjanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy a fogadó országba milyen feltételek mellett lehet belépni. Hozzátette: a hazaérkezők közül azok kaphatnak mentességet a kötelező hatósági házi karantén alól, akik meggyógyultak a fertőzésből és tünetmentesek, továbbá akik külföldön 14 napos járványügyi megfigyelés alatt álltak és ilyen igazolást fel tudnak mutatni. Mindenki másnak, aki külföldről tér haza, hatósági házi karantént rendelnek el.


Arra a kérdésre, hogyan ellenőrzik, hogy a budapestiek és a Pest megyében élők betartják-e a korlátozó intézkedéseket és nem utaznak el vidékre, azt mondta: a május 4-étől bevezetett új szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, de ebben segítségükre van a honvédség, az egyes rendészeti feladatot ellátók, illetve a közbiztonságért és közlekedésbiztonságért felelős szervezetek és egyesületek. Budapesten és az agglomerációban a kijárási korlátozások betartását a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársai ellenőrzik. Vidéken a védelmi eszközök viselésének, a távolságtartás, valamint a megfelelő idősávban történő bevásárlás szabályainak betartását a megyei rendőr-főkapitányságok ellenőrzik.


A fővárosban kerékpározókkal összefüggésben megjegyezte: a kerékpárral közlekedőkre is vonatkozik, hogy csak alapos indokkal hagyhatják el az otthonukat. (MTI)
 

Fotó: Érkező diákok állnak sorban az írásbeli történelem érettségi vizsga előtt a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban 2020. május 6-án. Történelemből középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségiző vizsgázik országszerte. MTI/Vasvári Tamás

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Már esik a hó Szombathelyen is!
Egyre többfelé havazik a melegfront felhőzetéből, a Dunántúlon többfelé már kifehéredett a táj - adja hírül az Időkép.
Mi mennyivel drágul a dohányboltokban?
Megosztotta a dohányosokat az elmúlt napokban a jövedékiadó-változás kérdése, ám az Index érdeklődésére a NAV egyértelművé tette: 2023. február 1-jével azok a hevített termékek kerültek a jövedéki adó hatálya alá, amelyek nem tartalmaznak dohányt. A mostani módosítás elsősorban olyan növény- vagy gyümölcsalapú termékeket érint, amelyeket eddig kiskereskedelmi láncok polcairól vagy webáruházakból lehetett beszerezni - írja az Index.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
„Gyere velünk, csináld velünk: a Derkovits iskola csapata megnyerte a területi elődöntőt
Szombathelyen rendezték a Játékos Sportvetélkedő területi elődöntőjét. Ma délelőtt az ELTE Savaria Egyetemi Központ sportcsarnokában csaptak össze Vas, Zala és Somogy vármegye legjobb alsó tagozatosai. A Magyar Diáksport Szövetség rendezvényén az országos bajnoki döntőbe jutás volt a tét. A hazai színeket a Derkovits Gyula és a Gothard Jenő Általános Iskola csapata képviselte.
Dr. Györke Eszter: „Szeretettel, odafigyeléssel fordulok a betegeim felé”
Vérképzési és daganatos betegségben szenvedő gyerekeket gyógyít mindennap, ami az orvoslás egy különösen nehéz, lelkileg is megterhelő szakterülete, miközben maga is kétgyermekes édesanya. Ha épp nem a kórházi ambulancián vagy az osztályon dolgozik, családjának és a hobbijának él: szenvedélyes néptáncos. Dr. Györke Eszterrel, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermek-onkohaematológusával beszélgettünk, aki toronymagasan megnyerte az Év Vasi Embere 2022 közönségszavazását.