km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Operatív törzs: tovább emelkedett a maszkviselési szabályszegések száma

Operatív törzs: tovább emelkedett a maszkviselési szabályszegések száma

Tovább emelkedett a maszkviselési szabályszegések száma, szerdán 606 ember ellen intézkedtek a rendőrök emiatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert alezredes közölte: 30 090-re emelkedett a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatti eddigi rendőri intézkedések száma. Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában különösen fontos a védelmi intézkedések - különösen a védőtávolság és a maszkviselés - betartása. Kiemelte: a március 8-án hatályba lépett szigorítások értelmében Magyarország valamennyi közterületén maszkot kell viselni.


Elmondta: szerdán 527 esetben léptek fel a rendőrök azért, mert közterületen valaki nem viselt maszkot. 164 embert figyelmeztettek, 210-en helyszíni bírságot kaptak, 153-at pedig feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein 32, míg a kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontok területén 47 ember ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megszegése miatt szerdán.


Kiss Róbert közölte: a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 847 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 632-szer pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be. Szerdán a vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok megsértése miatt nem kellett intézkedni. Az üzemeltető rendelkezési körébe tartozó szabályok megszegése miatt egy rendőri intézkedés történt. Az üzemeltető felelősségét hatósági közigazgatási eljárásban vizsgálják, a vendéglátóhelyet nem zárták be - mondta az alezredes.


Szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 260 ember ellen intézkedtek a rendőrök. Ezzel a kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi hatályba lépése óta 48 539-re nőtt a szabályokat be nem tartók száma - tette hozzá.


Az elmúlt napon 62 rendőri intézkedésre volt szükség a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 13 251-szer intézkedtek.


Beszámolója szerint keddhez képest szerdán mintegy négyezerrel többen kerültek hatósági házi karanténba. Szerdán 7893 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 46 302-en vannak hatósági házi karanténban. Aznap 17 270 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök hatósági házi karanténban lévőket. Közülük 4455-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - tájékoztatott az alezredes.


Kiss Róbert a járvány elleni védekezés egyik alappillérének nevezte, hogy aki hatósági házi karanténba kerül, tartsa be a rá vonatkozó szabályokat. (MTI)


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.