km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Operatív törzs: maszkokkal csalókat fogtak el

Operatív törzs: maszkokkal csalókat fogtak el

Három férfit maszkokkal elkövetett sokmilliós csalás gyanújával fogtak el a rendőrök - mondta el Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón pénteken.

 

A tamási, illetve veszprémi lakosok tavasz óta maszkokat, gumikesztyűket és egyéni védőeszközöket kínáltak eladásra, és a vételár egy részét előre kérték. A sértettek mintegy 10 millió forintot utaltak át a három elkövetőnek, akik azonban csak a megrendelt termékek kis részét szállították le. A rendőrök mindhárom férfit elfogták és jelentős értékre üzletszerűen elkövetett csalás gyanújával indítottak ellenük eljárást - ismertette az alezredes.


Kiss Róbert elmondta: csütörtökön 327 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt, közülük 326-an ténylegesen megszegték a korlátozást, egy ember pedig nem tartotta be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt. A november 4-én hatályba lépett kijárási korlátozás és a november 10-én 24 órától érvénybe lépett kijárási tilalom ellenőrzése óta 4364 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási szabályok megszegése miatt.


Csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 345 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, ebből 299-cel szemben azért, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 94-et figyelmeztettek, 135-en helyszíni bírságot kaptak és 70 embert feljelentettek.


Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt öt esetben intézkedtek csütörtökön. A kereskedelmi üzletekben valamint a bevásárlóközpontok területén pedig 41 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.


Csütörtökön hat üzletet, vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen a szabálytalanságok miatt, ebből ötöt a fővárosban. A jogszabály hatályba lépése óta 65 létesítményt, üzletet, szolgáltatót zártak már be a rendőrök és 322 személlyel szemben intézkedtek a korlátozott nyitvatartásra, egyes üzletek nyitvatartásának tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt.


Kiss Róbert elmondta: a maszkviselés szabályainak megsértése miatt intézkedtek csütörtökön a rendőrök a főváros VII. kerületében, Erzsébetvárosban egy internet-kávézóként is működő mobiltelefon-szaküzletben és egy pénzváltóban, valamint a XI. kerületben, a Fehérvári úti vásárcsarnokban egy konyhafelszerelést árusító üzletben, továbbá egy újpesti pékségben. A XV. kerületben pedig a tilalom ellenére nyitva volt egy söröző, ahol egy vendég szeszesitalt fogyasztott.


Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Kazincbarcikán pedig egy állateledel-boltban nem volt kihelyezve a maszkviselési kötelezettségre figyelmeztető plakát és az alkalmazott sem viselte a maszkot. A rendőrség valamennyi üzletet hét napra bezárta, a szabálysértőkkel szemben intézkedett.


Kiss Róbert elmondta: csütörtökön a Magyarország területén átutazás szabályainak megsértése miatt 66-szor intézkedtek. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabálysértők ellen eddig összesen 6142 alkalommal intézkedtek a rendőrök.


Csütörtökön 7671 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 42 421-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 3907-en regisztráltak az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazásra. A rendőrök 16 894 személyes ellenőrzést tartottak a hatósági házi karanténban levőknél csütörtökön.


Kiss Róbert hangsúlyozta: amennyiben elrendelik valakinél a hatósági házi karantént, és adottak a technikai feltételek, akkor a házi karantén elektronikus ellenőrzésére kifejlesztett alkalmazás használatát a jogszabály kötelezően előírja, ezzel is biztosítva a karanténra kötelezettnek a kényelmesebb ellenőrzést, továbbá az alkalmazással az ellenőrzés terhének egy részét át lehet venni a rendőrségtől.


Mint mondta, a rendszer előnye, hogy a fizikai közelség kizárásával, a személyes ellenőrzésből adódó fertőzésveszély eltűnik, a kitöltött egészségügyi kérdőívekhez - ennek kitöltése nem kötelező - hozzáfér a háziorvos, ezzel segítve a hatékony betegellátást. Emellett a rendszer adatkezelése megegyezik a helyszíni ellenőrzés adatkezelésével.


Az elektronikus ellenőrzés menetéről szólva elmondta: a hatósági házi karantén ideje alatt a rendszer véletlenszerűen generált időpontokban, sms-ben küld távellenőrzési kéréseket a felhasználónak. Ilyenkor el kell indítani az alkalmazást és teljesíteni kell a távellenőrzési kérést: a rendszer a felhasználót fényképpel beazonítja, ellenőrzi tartózkodási helyét és összeveti a rendszerben találhatóval. Az alkalmazásról bővebben a https://hazikaranten.hu/ oldalon lehet tájékozódni.


Az alezredes a sportolók "buborékban" tartózkodásról azt mondta, annak alkalmazása során egyaránt figyelembe kell venni a nemzeti jogszabályt és az Európai Labdarúgó Szövetség által meghatározott intézkedéseket. Ennek értelmében a versenyszerűen sportoló csapatok tagjai kötelesek a szálláshelyükön tartózkodni, csak edzések és mérkőzések idejére hagyhatják azt el. A külső helyszínre csoportosan érkeznek. A sportolóknak negatív eredményű PCR-teszttel is rendelkezniük kell. A stratégiai csapatmegbeszélések feltétele a védelmi intézkedések betartása, így a maszkviselés és a védelmi távolságtartás. A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi - tette hozzá. (MTI)
 

kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: egyre többen tartják be a kijárási szabályokat
Operatív törzs: egyre többen tartják be a kijárási szabályokat
Szerdán 289 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt, de a szankciók száma folyamatosan csökken, egyre többen tartják be a szabályokat - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: egyre többen tartják be a kijárási szabályokat
Operatív törzs: egyre többen tartják be a kijárási szabályokat
Szerdán 289 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt, de a szankciók száma folyamatosan csökken, egyre többen tartják be a szabályokat - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.