km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Operatív törzs: a járvánnyal összefüggésben eddig 281 büntetőeljárás indult

Operatív törzs: a járvánnyal összefüggésben eddig 281 büntetőeljárás indult

Hét teherszállító repülőgéppel érkeznek hétfőn a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök Magyarországra - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatása szerint 17 tonna védőkesztyű, 16 tonna sebész szájmaszk és több tonna egyéb egyéni védőfelszerelés érkezik az országba a nap során.


Közölte: a hétvégén 3631 alkalommal intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt. Szombaton 1905, vasárnap 1726 intézkedésre volt szükség, a két nap során 1760 figyelmeztetést, 1069 helyszíni bírságot róttak ki és 802 szabálysértési feljelentést tettek.


A hétvégén 1476 hatósági házi karantént rendeltek el, az érvényben levő korlátozó intézkedések száma 9829. A hatósági házi karanténban levőket folyamatosan ellenőrzik, ezen a hétvégén 41 szabályszegés miatt kellett szankciót alkalmazniuk a rendőröknek. A rendőrség március 12-től ellenőrzi a hatósági házi karanténban levőket, eddig összesen 1286 esetben kellett intézkedniük a szabályokat be nem tartókkal szemben - tette hozzá.


A járvánnyal összefüggésben 281 büntetőeljárás indult, ebből 74 rémhírterjesztés, 25 közveszéllyel fenyegetés, 86 csalás és 16 járványügyi szabályszegés miatt. Eddig 50 gyanúsítottat hallgattak ki.


Nyugalom van Magyarország határátkelőinél - folytatta az alezredes, megjegyezve, hogy mindössze a teherforgalomban belépő oldalon lehet 1 órás várakozási időre számítani Tompánál, illetve Röszkénél.


Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta: eredményes volt, hogy ingyenessé tették április 6-tól parkolást. Felidézte: a kormányrendelettel a cél az volt, hogy a tömegközlekedésben csökkentsék a zsúfoltságot. Értékelésük szerint ez megtörtént, mivel sokan a saját autójukat használják inkább a közlekedésre - mondta, hozzátéve, hogy a tömegközlekedésben a kevesebb utas a távolságtartás szabályát is jobban be tudja tartani. Kijelenthetjük, hogy mivel a járvány megbetegedési görbéje a korábbi becslésekhez képest laposabb, mint ahogy azt korábban várták, más intézkedésekkel együtt a díjmentes parkolás is eredményt hozott - mondta.


Arra a kérdésre, hogy a Balaton környékén is sokan voltak-e, akik megszegték a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályokat, az alezredes azt mondta: Somogy, Veszprém és Zala megyében összesen 435 rendőri intézkedésre volt szükség, ami soknak mondható. Ebből Somogyban 228, Zalában 97, Veszprémben 110 intézkedést hajtottak végre. Somogy megyében 83 figyelmeztetésre, 79 helyszíni bírságra volt szükség és 66 feljelentést tettek szabályszegőkkel szemben. (MTI)

 

Fotó: Textilmaszkot osztanak az utasoknak a Széll Kálmán téri metróálllomáson 2020. április 27-én. Ettől a naptól csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. MTI/Szigetváry Zsolt

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.