km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Operatív törzs: hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések

Operatív törzs: hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések

A kormány döntése értelmében hétfőn hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések - közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy az intézkedéseket - a járvány harmadik hullámában a fertőzésszám csökkentése érdekében - az operatív törzs javaslatára hozta meg a kabinet. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az üzleteket be kell zárni - közölte. Kivételt képeznek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piacok és a termelői piacok - tette hozzá.


Kiss Róbert elmondta: az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális tanrend. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni - fűzte hozzá.


Ismertette: a személyes megjelenést igénylő szolgáltatások helyszínét is zárva kell tartani. Kivételt jelentenek a magánegészségügyi, a szociális, a pénzügyi, a postai, a közlekedési, a járművet, illetve kommunikációs eszközöket javító, a jármű- és gépkölcsönzési, a temetkezési, az állategészségügyi, a közétkeztetési, az állattenyésztési, az ügyvédi, az épületüzemeltetési, valamint a mosási és tisztítási szolgáltatók.


A maszk viselése lakott területen belül valamennyi utcán és közterületen kötelező és másoktól lehetőség szerint 1,5 méteres védőtávolságot kell tartani. A szabadban lehet sportolni, ahol tartható a 1,5 méteres távolság - tette hozzá. Ismertette: az igazolt sportolók edzései megtarthatók, de meccseket kizárólag zárt kapuk mögött lehet tartani.


A parkok, arborétumok és az erdők nyitva maradnak - mondta.


Az alezredes tájékoztatása szerint a hétvégén 481 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség be nem tartása miatt, így már 28 405-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt elrendelt intézkedések száma.


Kiss Róbert elmondta: 405-en a közterületen nem viselték a maszkot, 21 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 55-en pedig bevásárlóközpontban, üzletekben nem viselték a védőeszközt.


Beszámolt arról is, hogy péntek délután egy ittas utassal szemben kellett intézkedniük a rendőröknek, mert a buszsofőr felszólítására sem volt hajlandó maszkot felvenni. A vezető megállította a járatot és rendőri segítséget kért. Az utast közérdekű üzem megzavarása, közterületi szeszesital-fogyasztás és a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt előállították.


A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 845 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 630 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be. A hétvégén a vendéglátóhelyeken való tartózkodás szabályait hatan nem tartották be, illetve egy üzemeltető ellen is felléptek a szabályok be nem tartása miatt. Péntek délután egy lepsényi presszó ideiglenes bezárásáról döntöttek, mert ott három vendég éppen szeszesitalt fogyasztott a rendőrök ellenőrzésekor.


A hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1646 rendőri intézkedésre volt szükség, a szabályok bevezetése óta 47 636-ra nőtt az ilyen típusú intézkedések száma.


Budapesten csendháborítás miatt több magánrendezvényen kellett intézkedniük a rendőröknek, a Belvárosban összesen 39 külföldi és 28 magyar állampolgárral szemben kellett intézkedniük, összesen 54 ember ellen feljelentést tettek a kijárási tilalom és a magánrendezvényekre vonatkozó szabályok megsértése miatt, 11 esetben pedig közigazgatási hatósági eljárást indítottak.


A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 160 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 13 073-szor intézkedtek.


Az elmúlt két napon 46 664 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. A hétvégén 13 274 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 37 343-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4173-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.


Tájékoztatóján az alezredes a nemzetközi nőnap alkalmából köszöntötte a nőket, hozzátéve, hogy erre tekintettel hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak. (MTI)
 


Fotó: 2021. március 8. A 3. osztályos Ákos (b) és az 1. osztályos Áron az online kapott feladatokat oldják meg Nagykőrösön 2021. március 8-án. MTI/Ujvári Sándor

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn
Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Ezer doboz adózatlan cigarettát talált a NAV egy bolgár férfi autójában
Csaknem ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár férfi autójában az M1-es autópálya hegyeshalmi szakaszán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak
A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.