km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Operatív törzs: hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések

Operatív törzs: hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések

A kormány döntése értelmében hétfőn hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések - közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy az intézkedéseket - a járvány harmadik hullámában a fertőzésszám csökkentése érdekében - az operatív törzs javaslatára hozta meg a kabinet. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az üzleteket be kell zárni - közölte. Kivételt képeznek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piacok és a termelői piacok - tette hozzá.


Kiss Róbert elmondta: az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális tanrend. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni - fűzte hozzá.


Ismertette: a személyes megjelenést igénylő szolgáltatások helyszínét is zárva kell tartani. Kivételt jelentenek a magánegészségügyi, a szociális, a pénzügyi, a postai, a közlekedési, a járművet, illetve kommunikációs eszközöket javító, a jármű- és gépkölcsönzési, a temetkezési, az állategészségügyi, a közétkeztetési, az állattenyésztési, az ügyvédi, az épületüzemeltetési, valamint a mosási és tisztítási szolgáltatók.


A maszk viselése lakott területen belül valamennyi utcán és közterületen kötelező és másoktól lehetőség szerint 1,5 méteres védőtávolságot kell tartani. A szabadban lehet sportolni, ahol tartható a 1,5 méteres távolság - tette hozzá. Ismertette: az igazolt sportolók edzései megtarthatók, de meccseket kizárólag zárt kapuk mögött lehet tartani.


A parkok, arborétumok és az erdők nyitva maradnak - mondta.


Az alezredes tájékoztatása szerint a hétvégén 481 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség be nem tartása miatt, így már 28 405-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt elrendelt intézkedések száma.


Kiss Róbert elmondta: 405-en a közterületen nem viselték a maszkot, 21 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 55-en pedig bevásárlóközpontban, üzletekben nem viselték a védőeszközt.


Beszámolt arról is, hogy péntek délután egy ittas utassal szemben kellett intézkedniük a rendőröknek, mert a buszsofőr felszólítására sem volt hajlandó maszkot felvenni. A vezető megállította a járatot és rendőri segítséget kért. Az utast közérdekű üzem megzavarása, közterületi szeszesital-fogyasztás és a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt előállították.


A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 845 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 630 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be. A hétvégén a vendéglátóhelyeken való tartózkodás szabályait hatan nem tartották be, illetve egy üzemeltető ellen is felléptek a szabályok be nem tartása miatt. Péntek délután egy lepsényi presszó ideiglenes bezárásáról döntöttek, mert ott három vendég éppen szeszesitalt fogyasztott a rendőrök ellenőrzésekor.


A hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1646 rendőri intézkedésre volt szükség, a szabályok bevezetése óta 47 636-ra nőtt az ilyen típusú intézkedések száma.


Budapesten csendháborítás miatt több magánrendezvényen kellett intézkedniük a rendőröknek, a Belvárosban összesen 39 külföldi és 28 magyar állampolgárral szemben kellett intézkedniük, összesen 54 ember ellen feljelentést tettek a kijárási tilalom és a magánrendezvényekre vonatkozó szabályok megsértése miatt, 11 esetben pedig közigazgatási hatósági eljárást indítottak.


A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 160 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 13 073-szor intézkedtek.


Az elmúlt két napon 46 664 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. A hétvégén 13 274 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 37 343-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4173-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.


Tájékoztatóján az alezredes a nemzetközi nőnap alkalmából köszöntötte a nőket, hozzátéve, hogy erre tekintettel hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak. (MTI)
 


Fotó: 2021. március 8. A 3. osztályos Ákos (b) és az 1. osztályos Áron az online kapott feladatokat oldják meg Nagykőrösön 2021. március 8-án. MTI/Ujvári Sándor

kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 221 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 221 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Három hónap alatt egymilliárd eurót keresett a Pfizer
Erősen kezdte az évet az egészségipari vállalat.
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Lehoczky Zsuzsa lett a Nemzet Színésze Törőcsik Mari után
Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi birtokosai.
Megyei II. osztály déli csoport: egyetlen idegenbeli siker a 23. fordulóban
A tabella élmezőnyében helyet foglaló csapatok közül a Körmend és a Nádasd gólgazdag mérkőzésen játszott döntetlent egymással, míg a Táplán el tudta hozni a három pontot a Rábatótfalu otthonából. A Szentpéterfa borsot tört a Tanakajd orra alá, de a Viszák, a Bajánsenye, illetve a Csákánydoroszló is magabiztos győzelmet aratott.
Buffon távozik a Juventustól
A világbajnok kapus, Gianluigi Buffon az idény végén elhagyja a Juventus labdarúgócsapatát, de egyelőre nem szeretne visszavonulni.