km/óra
  2021.09.22., szerda  •  Móric napja
Operatív törzs: hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések

Operatív törzs: hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések

A kormány döntése értelmében hétfőn hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések - közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy az intézkedéseket - a járvány harmadik hullámában a fertőzésszám csökkentése érdekében - az operatív törzs javaslatára hozta meg a kabinet. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az üzleteket be kell zárni - közölte. Kivételt képeznek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piacok és a termelői piacok - tette hozzá.


Kiss Róbert elmondta: az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális tanrend. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni - fűzte hozzá.


Ismertette: a személyes megjelenést igénylő szolgáltatások helyszínét is zárva kell tartani. Kivételt jelentenek a magánegészségügyi, a szociális, a pénzügyi, a postai, a közlekedési, a járművet, illetve kommunikációs eszközöket javító, a jármű- és gépkölcsönzési, a temetkezési, az állategészségügyi, a közétkeztetési, az állattenyésztési, az ügyvédi, az épületüzemeltetési, valamint a mosási és tisztítási szolgáltatók.


A maszk viselése lakott területen belül valamennyi utcán és közterületen kötelező és másoktól lehetőség szerint 1,5 méteres védőtávolságot kell tartani. A szabadban lehet sportolni, ahol tartható a 1,5 méteres távolság - tette hozzá. Ismertette: az igazolt sportolók edzései megtarthatók, de meccseket kizárólag zárt kapuk mögött lehet tartani.


A parkok, arborétumok és az erdők nyitva maradnak - mondta.


Az alezredes tájékoztatása szerint a hétvégén 481 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség be nem tartása miatt, így már 28 405-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt elrendelt intézkedések száma.


Kiss Róbert elmondta: 405-en a közterületen nem viselték a maszkot, 21 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 55-en pedig bevásárlóközpontban, üzletekben nem viselték a védőeszközt.


Beszámolt arról is, hogy péntek délután egy ittas utassal szemben kellett intézkedniük a rendőröknek, mert a buszsofőr felszólítására sem volt hajlandó maszkot felvenni. A vezető megállította a járatot és rendőri segítséget kért. Az utast közérdekű üzem megzavarása, közterületi szeszesital-fogyasztás és a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt előállították.


A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 845 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 630 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be. A hétvégén a vendéglátóhelyeken való tartózkodás szabályait hatan nem tartották be, illetve egy üzemeltető ellen is felléptek a szabályok be nem tartása miatt. Péntek délután egy lepsényi presszó ideiglenes bezárásáról döntöttek, mert ott három vendég éppen szeszesitalt fogyasztott a rendőrök ellenőrzésekor.


A hétvégén a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 1646 rendőri intézkedésre volt szükség, a szabályok bevezetése óta 47 636-ra nőtt az ilyen típusú intézkedések száma.


Budapesten csendháborítás miatt több magánrendezvényen kellett intézkedniük a rendőröknek, a Belvárosban összesen 39 külföldi és 28 magyar állampolgárral szemben kellett intézkedniük, összesen 54 ember ellen feljelentést tettek a kijárási tilalom és a magánrendezvényekre vonatkozó szabályok megsértése miatt, 11 esetben pedig közigazgatási hatósági eljárást indítottak.


A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 160 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 13 073-szor intézkedtek.


Az elmúlt két napon 46 664 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. A hétvégén 13 274 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 37 343-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4173-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.


Tájékoztatóján az alezredes a nemzetközi nőnap alkalmából köszöntötte a nőket, hozzátéve, hogy erre tekintettel hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak. (MTI)
 


Fotó: 2021. március 8. A 3. osztályos Ákos (b) és az 1. osztályos Áron az online kapott feladatokat oldják meg Nagykőrösön 2021. március 8-án. MTI/Ujvári Sándor

kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 221 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 221 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
legfrissebbek
Repülőrajtot vett a Falco, esélyt sem adott a PVSK-nak a bajnoki nyitányon
A szombathelyiek 20-2-es kezdéssel sokkolták a baranyaiakat, innen pedig már nem volt visszaút a vendégek számára.
Megérkezett a fővárosi állatkertbe Szása, a szibériai tigris
A 12 éves állat már látható a kifutójában.
WHO-szakember: Szerbia kezdetben sikeres volt, már nem az
Vb-selejtezők: Egy zárt kapus mérkőzés és pénzbüntetés a magyaroknak
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai összecsapását október 9-én az albánok ellen vívja.
Bécs polgármestere szigorításokat jelentett be
A döntést a fővárosi kórházak intenzív osztályain ápolt Covid-betegek számának emelkedésével indokolta a polgármester.