km/óra
  2021.01.19., kedd  •  Sára, Márió napja
Operatív törzs: éjféltől hatályba léptek az új védelmi intézkedések

Operatív törzs: éjféltől hatályba léptek az új védelmi intézkedések

Éjféltől hatályba lépett a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet, amely új szabályokat vezet be - emelte ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert alezredes közölte: kedden az Országgyűlés elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt. Felhívta a figyelmet a korábbi, maszkviseléssel és a védelmi távolságtartással kapcsolatos szabályokra is, amelyek továbbra is érvényben maradnak.


Emlékeztetett: a 6. életévét be nem töltött kiskorúak kivételével a tömegközlekedési eszközökön, illetve azokon a helyeken, ahol tömegközlekedési eszközre várakoznak, az üzletekben, bevásárlóközpontokban, közlevéltárakban, nyilvános magánlevéltárakban, az ügyfélforgalom számára nyitva levő helyiségekben, az egészségügyi intézményekben és a szociális intézményekben kell a maszkot viselni úgy, hogy egyidejűleg az orrot és a szájat is fedje. Ha nem, vagy nem megfelelően viseli ezeken a helyszíneken valaki a maszkot, akkor az utazásból kizárható, a helyszínről való elküldéséről pedig az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, szükség esetén a rendőrség bevonásával.


Tájékoztatása szerint új elemként jelenik meg az éjféltől hatályba lépett jogszabályban, hogy a polgármesterek felhatalmazást kapnak arra: önkormányzati rendeletben határozzák meg a tízezer főnél nagyobb lakosságú településen azokat a közterületeket és nyilvános helyeket, ahol kötelező a maszk viselése. Sporttevékenység során, parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező - tette hozzá Kiss Róbert.


A kijárási tilalommal összefüggésben elmondta: este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén lenni. Ez alól a munkavégzés jelent kivételt, valamint ha valaki a munkahelyére megy, vagy onnan tart az otthonába, szálláshelyére. Szintén kivételt jelentenek a versenyszerűen sportolók, ők az éjszakai kijárási korlátozások idején is elhagyhatják az otthonukat, ha edzésre, sportrendezvényre mennek, vagy épp az edzésről, sportrendezvényről tartanak haza.


A kijárási tilalom alóli mentesüléshez a "munkavégzésről szóló igazolás" nyomtatvány kitöltése szükséges, amit a koronavirus.gov.hu oldalról, a police.hu, valamint a kormany.hu oldalról lehet letölteni. A nyomtatványt a munkáltató tölti ki és visszavonásig érvényes. Az igazolást a munkavállalóknak maguknál kell tartaniuk és rendőri intézkedés esetén fel kell tudniuk mutatni.


Ugyancsak el lehet hagyni a lakóhelyet vagy szálláshelyet kutyasétáltatás céljából, de csak 500 méteres körzetben. A kutyafuttatók nyitvatartásáról, vagy bezárásáról ugyancsak a települési önkormányzatok dönthetnek.


Az új védelmi intézkedések tilalmait felsorolva az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy tilos rendezvényt, gyűlést, kulturális eseményeket, karácsonyi vásárokat szervezni és tartani, az éttermek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre szolgálhatnak ki. Később, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az éttermekbe be lehet menni addig, amíg valaki megkapja az elvitelre kért ételt, de ez idő alatt is viselnie kell maszkot.


További szigorítások között említette, hogy a gyógyszertárak és benzinkutak kivételével az üzletek 19 óráig maradhatnak nyitva, a szolgáltatók és a szolgáltatások, például a fodrászok, a masszőrök, a személyi edzők a kijárási tilalom szabályai mellett a szokott rendben végezhetik munkájukat.
A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. A sportrendezvények nézők nélkül, zártan tarthatók meg. Szabadidős létesítmények használata tilos, így nem látogathatók a fitnesztermek, a színházak, a cirkuszok, az uszodák, a közfürdők, a múzeumok, a könyvtárak, a mozik, az állatkertek, a vadasparkok, a korcsolyapályák, a kalandparkok, a játszóházak és a vidámparkok.


További szigorítás, hogy magán- és családi rendezvényeket is legfeljebb 10 fővel lehet megtartani, temetésen legfeljebb 50-en vehetnek részt, az esküvőket pedig lakodalom nélkül rendezhetik meg és csak meghatározott személyek vehetnek részt azon.


A védelmi intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és munkájukban a honvédség hivatásos állománya is segítséget nyújt. A rendőrségnek továbbra is van kereskedelmi hatósági jogköre, így ha egy üzletben szabálytalanságot tapasztalnak, akár be is zárathatják azt.


A bírságokról szólva elmondta: a helyszíni bírság 5 ezer forinttól 150 ezer forintig, de ismételt szabálysértés esetén 200 ezer forintig is terjedhet, míg szabálysértési eljárásban a bírság összege az 500 ezer forintot is elérheti.


Kérdésre válaszolva elmondta: a maszkviselési kötelezettséget már szeptember 21. óta ellenőrzik, a tömegközlekedésben eddig 849 emberrel, az üzletekben 2629 emberrel szemben kellett intézkedniük mulasztás miatt. Vendéglátóhelyeken a szabályokat be nem tartókkal szemben 106 esetben intézkedtek és 42 üzemeltetővel vagy tulajdonossal szemben is fel kellett lépniük, mert nem gondoskodtak a szabályok betartatásáról. Hozzátette: a rendőrség mindig arányosan és a szükséges mértékben alkalmazza a szankciókat.


Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: március óta ellenőrzik a hatósági házi karanténban levőket, kedden 16 345 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre. Kedden 5190 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 36 492-en vannak karanténban, akik közül 3222-en vállalták, hogy elektronikusan, mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze a rendőrség, hogy betartják-e a karanténszabályokat. (MTI)
 

kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: hétfőn 144 alkalommal intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt
Operatív törzs: hétfőn 144 alkalommal intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt
A rendőrség hétfőn 144 alkalommal intézkedett a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt, 146 alkalommal pedig a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: hétfőn 144 alkalommal intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt
Operatív törzs: hétfőn 144 alkalommal intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt
A rendőrség hétfőn 144 alkalommal intézkedett a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt, 146 alkalommal pedig a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Nem jár előnyökkel a tömeges teszten való részvétel: Ausztriában január 24-ig marad egységesen a lezárás
Ausztriában a lezárás január 24-ig mindenkire vonatkozik. Az ingyenes teszt lehetősége nem rövidíti ezt le, miután az ellenzéktől nem kapta meg a támogatást a tervezet. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom csak január 25-én nyílhat meg, írja az orf.at. Az iskolák esetében még nem tiszta, hogy január 18-án vagy 25-én térnek-e vissza a normál oktatásra.
Már a lét a tét: kinyitotta kávézóját a linzi vendéglátós, így tiltakozott a lezárás ellen - akár 30 ezer eurós bírságot is kaphat
Kétségbeesett tiltakozó akcióra szánta el magát egy linzi kávézó tulajdonosa: a legnagyobb zárlat közepette hétfő délután kinyitotta az egységét. A lépéssel arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a vállalkozása a túlélésért küzd.
legfrissebbek
Három Michelin-csillagot kapott egy marseille-i étterem
Három csillagot kapott egy marseille-i étterem, az AM a Michelin étteremkalauz hétfőn bemutatott franciaországi kiadványában.
Márovics Pál lett a közönségdíjas Év Vasi Embere
A Szombathelyi Mentőállomás vezetője, kivonuló mentőtiszt, a mentőszolgálat regionális oktatási koordinátora, emellett a leendő mentőápolókat tanítja a PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Intézetében, elsősegélynyújtó tanfolyamokat tart. Tagja a Magyar Oxyológiai Társaságnak, a Vöröskeresztnek és Szombathely Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának. Márovics Pál ötödikes kisdiákként döntötte el, hogy olyan pályát választ, ahol embereken tud segíteni. A lelkesedése azóta sem múlt sem, sőt…
Anna Zoya volt a leggyorsabb baba
Január elsején hajnali 2 óra 11 perckor született meg az év első Vas megyei babája a szombathelyi Markusovszky Kórházban. Anna Zoya 2615 grammal, 49 centiméterrel és nagy, barna hajjal, a Balogh család első gyermekeként jött világra. Otthonukban kerestük fel őket.
Az oltóanyag igazságosabb elosztását sürgette a WHO főigazgatója
A koronavírus elleni oltóanyag igazságosabb elosztását sürgette hétfőn Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki úgy vélekedett: a "vakcinanacionalizmus katasztrofális morális bukás szélére sodorja a világot".
Országos tisztifőorvos: a járványügyi adatok kedvező alakulása nem ad okot semmilyen lazításra
Újabb, 35 685 ember beoltására elegendő vakcina érkezik kedden a Pfizertől - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.