km/óra
  2021.01.20., szerda  •  Fábián, Sebestyén napja
Operatív törzs: a hétvégén 453 alkalommal intézkedtek az üzletekben a maszkviselés miatt

Operatív törzs: a hétvégén 453 alkalommal intézkedtek az üzletekben a maszkviselés miatt

A rendőrség a hétvégén 453 alkalommal intézkedett a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

 


Kiss Róbert alezredes elmondta: 18 esetben intézkedtek a hétvégén azért, mert a tömegközlekedéssel utazó nem tartotta be a maszkviselés szabályát. Emellett a hétvégén az üzletekben történő maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt 409 esetben intézkedtek.


Az ügyeleti központ helyettes vezetője elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal az operatív törzs tájékoztatója előtt újabb védelmi intézkedéseket jelentett be. Ha a rendkívüli jogrendről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés kedden elfogadja, kedd éjféltől este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, és minden gyülekezés, rendezvényszervezés tilos lesz - tette hozzá.  Az újabb védelmi intézkedéseket ismertetve közölte: ha a parlament megszavazza a rendkívüli jogrendről szóló javaslatot, az üzleteknek, fodrászatoknak és kisipari szolgáltatóknak 19 órakor be kell zárniuk, hogy 20 órára - amikor a kijárási tilalom életbe lép - mindenki hazaérhessen. A sportrendezvényeket zárt kapussá teszik, a családi rendezvényekre is korlátozásokat vezetnek be - tette hozzá. Kiss Róbert arra kérte az embereket, hogy tartsák szem előtt: a védelmi intézkedések betartásával maguk és mások életét, testi épségét és egészségét védik.


A hétvégi adatokról szólva elmondta: a tömegközlekedésben nem, vagy nem megfelelően hordott maszk miatt 2 embert figyelmeztetésben részesítettek, 4 helyszíni bírságot szabtak ki és 12 szabálysértési feljelentést tettek. Szeptember 21. óta van érvényben ez a szabály, azóta 809 alkalommal kellett intézkedniük, mert az emberek nem tartották be az előírást. Az üzletekben, közintézményekben é76 embert figyelmeztettek, 221 helyszíni bírságot szabtak ki és 12 feljelentést tettek. Emiatt ugyancsak a szabályok bevezetése óta 2387 intézkedésre volt szükség.
A Magyarország területén átutazókat is ellenőrizték a rendőrök hétvégén, a tranzitszabályokat megsértők közül 3 embert figyelmeztettek, 116-tal szemben helyszíni bírságot szabtak ki és 6 feljelentést tettek.


Beszámolt arról is, hogy kiemelten ellenőrizték a vendéglátóhelyeken a maszkviselés és a korlátozott nyitvatartás szabályait, csak Budapesten 17 vendéglátóhelyen tapasztaltak szabálytalanságokat, ezért feljelentéseket tettek. A vendéglátóhelyek ellenőrzésénél 12 bezárásáról döntöttek, mivel a tulajdonosok, illetve üzemeltetők nem gondoskodtak a szabályok betartatásáról. Ezek közül 10 vendéglátóhely Budapesten, 2 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van.


A hatósági házi karanténban levőket a hétvégén 43 259 alkalommal ellenőrizték a helyszínen, az elmúlt két napon 12 782 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 36 356 ember van hatósági házi karanténban. Közülük 3169-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikációval ellenőrizzék, betartják-e a karanténszabályokat.     


Beszámolt arról is, hogy a járvánnyal összefüggésben 480 bűncselekmény miatt indult eljárás, 90 gyanúsítottat hallgattak ki.


Kérdésre válaszolva elmondta: a hétvégén a veszélyhelyzeti védelmi intézkedések betartását ellenőrizve országosan 639 szabályszegővel szemben intézkedtek. Közülük 49 embert figyelmeztetésben részesítettek, 390-nel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak, 200 embert pedig feljelentettek. Külön kiemelte a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkáját: célzottan ellenőrizték a vendéglátóhelyeken a maszkviselés és a nyitvatartás szabályait, és szombatról vasárnapra virradóra 9 vendéglátóhely bezárásáról döntöttek - mondta, hozzátéve, továbbra is arra kérik az üzemeltetőket és tulajdonosokat, hogy tartassák be a szabályokat. (MTI)

kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: 19-szer intézkedtek az éjszakai kijárási korlátozás megszegése miatt
Operatív törzs: 19-szer intézkedtek az éjszakai kijárási korlátozás megszegése miatt
Tizenkilenc esetben intézkedett a rendőrség az éjszakai kijárási korlátozás megszegőivel szemben csütörtökön 0 és reggel öt óra között - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: 19-szer intézkedtek az éjszakai kijárási korlátozás megszegése miatt
Operatív törzs: 19-szer intézkedtek az éjszakai kijárási korlátozás megszegése miatt
Tizenkilenc esetben intézkedett a rendőrség az éjszakai kijárási korlátozás megszegőivel szemben csütörtökön 0 és reggel öt óra között - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Nem jár előnyökkel a tömeges teszten való részvétel: Ausztriában január 24-ig marad egységesen a lezárás
Ausztriában a lezárás január 24-ig mindenkire vonatkozik. Az ingyenes teszt lehetősége nem rövidíti ezt le, miután az ellenzéktől nem kapta meg a támogatást a tervezet. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom csak január 25-én nyílhat meg, írja az orf.at. Az iskolák esetében még nem tiszta, hogy január 18-án vagy 25-én térnek-e vissza a normál oktatásra.
legfrissebbek
Operatív törzs: 320 ember szegte meg a kijárási tilalom szabályait kedden
A kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt kedden 320 ember ellen intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
Online követhető a szimfonikus zenekar koncertje a Bartók Teremből
Megszüntette az illegális parkolást a Selyemrét utcában a közterület-felügyelet
A szombathelyi Selyemrét utcai parkolási morállal már 2020 decemberétől foglalkozik a közterület-felügyelet. Legtöbbször a környéken lévő gyárak munkatársai parkoltak az útszakaszon, annak ellenére, hogy ezt több tábla is tiltja, olvasható a város honlapján.
Ma iktatják be Joe Bident
Beiktatják hivatalába szerdán a demokrata párti Joe Bident, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét.
Futsal: döntetlent ért el a Haladás VSE a Veszprém elleni rangadón
A zöld-fehérek a találkozó nagy részében domináltak, arra is volt válaszuk, hogy a Veszprém kétgólos hátrányból fel tudott állni, a hajrában azonban Tatai góljával egy pontot otthon tartottak a hazaiak.