km/óra
  2024.03.28., csütörtök  •  Gedeon, Johanna napja
ESZ-kutatás
Szerdán tömegesen megszegték a kijárási korlátozás szabályait Szombathelyen

Szerdán tömegesen megszegték a kijárási korlátozás szabályait Szombathelyen

A kórházparancsnokok feljelentése alapján három kórházban indult büntetőeljárás védőeszközök eltűnése miatt - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

 

Kiss Róbert ismertette: a kórházparancsnokok a védőeszközök készletezése, raktározás során több esetben hiányosságot tapasztaltak, és jelzéseik alapján három kórháznál indult büntetőeljárás vagyon elleni bűncselekmény miatt. Literes kiszerelésű fertőtlenítők, szájmaszkok, kézfertőtlenítő gélek, felületfertőtlenítők, vizsgálókesztyűk, törlőkendők és informatikai eszközök is tűntek el az érintett intézményekből.


Az alezredes elmondta, hogy pénteken a Waberer's logisztikai vállalat 17 fővárosi és 47 vidéki kórházba szállít egyéni védőeszközöket. Megjegyezte: a kórházakban egyheti készletnek kell rendelkezésre állnia egyéni védőfelszerelésekből.


Beszámolt arról is, hogy elfogtak, majd idegenrendészeti őrizetbe helyeztek egy Magyarországról kitoloncolt - korábban koronavírus-fertőzéssel kezelt - iráni állampolgárt, aki megszökött a hatósági intézkedések elől. Őt a Terrorelhárítási Központ (TEK) kutatta fel és a Készenléti Rendőrség fogta el. Tíz társának csütörtökön kell elhagynia az országot "kíséréssel történő kitoloncolás mellett". Emlékeztetett arra, hogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság azért utasította ki a tizenegy, a Dél-pesti Centrumkórházban koronavírus-fertőzéssel kezelt iráni állampolgárt, mert a kórházban márciusban kirívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, és megszegték a járványügyi zárlattal kapcsolatos szabályokat is.


A járványhelyzettel kapcsolatos büntetőeljárásokról szólva közölte: 226 eljárás indult, ebből 59 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 62 csalás, 13 pedig járványügyi szabályszegés miatt. Gyanúsítottként 46 embert hallgattak ki. A kijárási korlátozással összefüggésben eddig 19 837 esetben intézkedtek, ebből 11 166-szor figyelmeztettek, 4465-ször helyszíni bírságot szabtak ki, 4206-szor pedig feljelentést tettek. Az elmúlt 24 órában Budapesten 441-szer intézkedtek, 286 embert figyelmeztettek, 76 helyszíni bírságot szabtak ki, 79 embert feljelentettek.


Szerdán tömegesen megszegték a kijárási korlátozás szabályait Szombathelyen, ahol egy zöldhulladék-tároló égett három hektáron - jelezte. A rendőrség lezárta az odavezető utat, ennek ellenére egy közeli bevásárlóközpontba körülbelül háromszáz autóban családok érkeztek, hogy figyeljék a tűzoltók munkáját. A rendőrök kiürítették a parkolót, és ahogy vonultak el az autók, megbénították a környező utcák forgalmát is. A rendőrség a kijárási korlátozások szabályainak betartását kérte mindenkitől - ismertette.


Kiss Róbert szólt arról is, hogy az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma csökkent, már csak 12 737 van érvényben, ugyanis a 14 napos időtartamot a legtöbben már kitöltötték. A rendőrség 216 996 esetben ellenőrizte a hatósági házi karantén szabályainak megtartását.


Kérdésre válaszolva közölte: valóban megjelent egy fővárosi hajléktalanszállón is a koronavírus, erről szerdán értesítette őket a mentőszolgálat. A kontaktuskutatás alapján három embert azonosítottak, kettőt már meg is találtak közülük, "velük kapcsolatban a kórházi intézkedéseket megkezdték".

Felvették a kapcsolatot a fővárosi kormánymegbízottal is, aki intézkedett az intézmény fertőtlenítéséről. Az intézményvezetőtől tudják, hogy kedd este kisebb tömeg alakult ki a szálló előtt, ezért csoportosan engedték be az embereket. Az operatív törzs azt kérte az intézményvezetőtől, hogy ha legközelebb indokot lát a tömeges beengedésre, akkor ehhez kérje a rendőrök segítségét - ismertette Kiss Róbert.


A határforgalomról azt mondta, kisebb várakozás Hegyeshalomnál van, a belépő teherforgalomban. (MTI)
 

Fotó: Nagy Jácint

ESZ-kutatás
Savaria Fórum 33. évfolyam 11. szám - 2024.03.22.
Savaria Fórum 33. évfolyam 11. szám - 2024.03.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Nomádtáborként üzemelhet tovább a felsőcsatári gyermeküdülő
A gyermek- és ifjúsági tábor besorolásának az épület komfortfokozata már nem felel meg, statikailag és műszakilag is több sebből vérzik az egykor szebb napokat látott felsőcsatári üdülő, amely idén várhatóan már csak alacsonyabb komfortfokozaton - nomád táborhelyként - kap majd használati engedélyt, derült ki azon a fórumon, amit a Kerekerdő Alapítvány szervezett a tábort üzemeltető AGORA Nonprofit Kft. székhelyén a szálláshely lehetséges jövőjét megvitatandó.
Lomtalanítás Szombathely 2024 - tavaszi időpontok és helyszínek
A SZOVA Nonprofit Zrt. meghirdeti a lomtalanítást Szombathelyen 2024-ben is. A város egyes részein, a tavalyi évhez hasonlóan idén is, nagyrészt úgynevezett bejelentéses rendszerben, illetve házhoz menő módon végezik el a lom, hulladék gyűjtését.
Lomtalanítás: házhoz mennek idén is a lomokért Szombathelyen
Elkezdődött a lomtalanítási akció. A korábbi évekhez hasonlóan a SZOVA idén is bejelentéses és házhoz menő rendszerben is szállítja a hulladékot a tavaszi időszakban a keleti városrészen, ősszel pedig a társasházas övezetekben.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Vármegyei I. osztály: döntetlen a Sárvár-Vép rangadón, Bükön nyert a Csepreg
A Celldömölk a hajráig kiválóan tartotta magát a bajnoki címért küzdő Király SE ellen, a Söpte a Nádasd ellen tartotta otthon a három bajnoki pontot.
legfrissebbek
Jövő kedden megkezdődik a Bartók körútnál lévő parkoló felújítása
A Bartók Béla körút 40. - Rohonci út 5-7. - Perintparti sétány 1. házak közötti nagy parkoló felújítása jövő hét kedden, április 2-án elkezdődik, Facebook-oldalán osztotta meg a hírt dr. Czeglédy Csaba, a körzet képviselője.
Márciusi közgyűlés: speciális diéta, nyári tábor és Crushers
Bevezetik a speciális diétára szoruló gyerekek támogatását, idén is lesz nyári tábor Fonyódon, megállapodás születik az amerikaifutball csapattal a Városligeti Sporttelep működtetéséről. A márciusi közgyűlésen 9 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. A testületi ülést élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Óvodások díszítették fel a Fő téri tojásfákat
KSH: a bruttó átlagkereset 605 100 forint volt januárban
Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,6, a nettó átlagkereset 14,5, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak 3,8 százalékos növekedése mellett - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Varga Judit Hajdú Péternek mesélt bántalmazó kapcsolatáról Magyar Péterrel, a hangfelvétel nem került szóba
Folyamatos lelki terror, megaláztatások, családi drámák - ezek jellemezték Varga Judit és Magyar Péter házasságát Varga Judit szerint. Erről a volt igazságügyi miniszter beszélt Hajdu Péter műsorában, miután kedden nyilvánosságra került a hangfelvételt. A kapcsolati bántalmazásról mindeddig nem szólalt meg, csak a hangfelvétel után.