km/óra
  2021.09.26., vasárnap  •  Jusztina napja
Operatív törzs: tűzijátékot árulni, felhasználni is tilos szilveszterkor

Operatív törzs: tűzijátékot árulni, felhasználni is tilos szilveszterkor

Az egészségügyi dolgozók mellett már a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

Gál Kristóf azt mondta: a kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja, egyben ezzel is elismeri az érintett területeken dolgozók munkáját. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a dolgozó a veszélyhelyzettel összefüggően vagy a koronavírus-járvány következményeinek ellátása érdekében lát el feladatokat - emelte ki az ORFK szóvivője.


Szintén a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását is - folytatta Gál Kristóf. Hozzátette: az erről szóló kormányrendelet már olvasható a Magyar Közlönyben. Az év végén, december 28-án 18 óra és január 1-jén reggel 6 óra között az amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni, felhasználni - fűzte hozzá. Aki ezeknek a pirotechnikai termékeknek a forgalmazására, birtoklására, illetve felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi, akár 150 ezer forinttal is büntethető szabálysértést követ el - jegyezte meg.


Hozzátette: a szentestére vonatkozó szabályokról hétfőn várható döntés.


Gál Kristóf tájékoztatása szerint a rendőrök szerdán a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt országszerte 221 emberrel szemben intézkedtek, ez a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már összesen 13 880 rendőri fellépést jelent ilyen ügyben. A szerdai maszkviseléssel kapcsolatos intézkedések közül 196 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. Közülük 53 embert figyelmeztettek, 72 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 71 feljelentést tettek. Emellett a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken szerdán 3, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 22 emberrel szemben léptek fel a rendőrök maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt - ismertette az ORFK szóvivője.


A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 619 rendőri intézkedésre volt szükség országszerte. Ezek közül 165 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 454 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.


Gál Kristóf elmondta: a budapesti rendőrök szerdán egy IX. kerületi étkezdét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy az ott tartózkodó tulajdonos és három alkalmazottja nem viselt maszkot, ezért helyszíni bírságot szabtak ki és az étkezdét közigazgatási hatósági intézkedésként 30 napra bezárták. A kormányrendelet hatályba lépése óta már száz üzlet, vendéglátóhely, illetve szolgáltató ideiglenes bezáratását rendelték el a szabályok be nem tartása miatt - ismertette.


Az ORFK szóvivője közölte: a kijárási tilalmat szerdán 311-en szegték meg, közülük hárman nem tartották be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést. A kijárási korlátozást november 4-étől vezették be, amelyet a kijárási tilalom november 11-étől váltott fel. November 4. óta a rendőröknek 13 741 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek.


Szerdán is ellenőrizték a Magyarországon személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők közül 74-et helyszíni bírsággal sújtottak, egyet pedig figyelmeztettek. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 7732 rendőri intézkedésre volt szükség.


A hatósági házi karanténban lévőket a rendőrök szerdán 16 079 alkalommal ellenőrizték személyesen a helyszínen, és újabb 5745 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 44 248 ember járványügyi megfigyelése illetve elkülönítése van hatályban. Közülük 4361-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat. (MTI)
 

kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: továbbra is érvényben van a látogatási tilalom az idősotthonokban
Operatív törzs: továbbra is érvényben van a látogatási tilalom az idősotthonokban
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban - mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület szerdai online sajtótájékoztatóján.
kapcsolódó cikkek
Operatív törzs: továbbra is érvényben van a látogatási tilalom az idősotthonokban
Operatív törzs: továbbra is érvényben van a látogatási tilalom az idősotthonokban
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban - mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület szerdai online sajtótájékoztatóján.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer
Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.
A legdurvább hullámmal számol a román egészségügy
Csak remélik, hogy a negyedik hullám alatt nem nő napi 15 ezer főlé a fertőzésszám.
Újraindult az ellenzéki előválasztás
A szombati leállás után hétfőn reggel 7-kor újraindult az előválasztás. Bár az online előregisztráció nem működött még reggel, 10 órára helyreállt a rendszer. Az eredeti tervek szerint az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják a leállás miatt.
legfrissebbek
Megduplázzák a francia vakcinaadományokat
A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek – adta hírül az MTI.
Közút: jövő héten lesz a nagy környezetvédelmi autóvizsgálat
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az AstraZeneca atyja szerint tavaszra náthává enyhül a Covid
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló, írta az MTI.
Előválasztás: 89 ezren voksoltak szombaton
Vasárnapig összesen 436 702-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire.
Trónfosztás: Uszik legyőzte Joshuát a londoni ökölvívógálán
A nehézsúly világbajnoki címe volt a tét.