km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Önzetlen segítség Ukrajnának

Önzetlen segítség Ukrajnának

Egy emberként fogtak össze a települések lakói, hogy támogassák az Ukrajnából menekülőket. Rengeteg adomány gyűlt össze Vépen és Táplánszentkereszten is.

 

Vépen a múlt héten a művelődési házba várták a felajánlásokat. Kovács Péter polgármester elmondta, hogy amint szembesültek a helyzettel, a közösségi oldalon tette közzé a felhívást, hogy mire lenne a leginkább szükség. Első körben tartós élelmiszereket kértek, higiéniás szereket, de emellett szívesen fogadták a takarókat, az ágyneműket, az ágyneműhuzatokat, a törölközőket, a hálózsákokat, az új elemeket, a zseblámpákat, a powerbankokat és a mobil fűtőtesteket is.  


– Már az első napon rengeteg felajánlás érkezett – folytatta a polgármester. – Várakozáson felül fogtak össze a helyiek. S nemcsak a helyiek, hanem például Bozzaiból is sokan hoztak adományt a vépi gyűjtőpontra. Tapasztalatom szerint eddig bármikor kértünk adományokat, mindig megmozdultak az itt élők. A horvátországi földrengés után is sok mindent sikerült összegyűjteni. Az adományokat hat furgonnal szállították el a Máltai Szeretetszolgálat és a Karitász munkatársai. 


Iszakné Koszorús Judit, a vépi művelődési ház vezetője hozzátette, hogy amikor jelezte a Máltai Szeretetszolgálat, hogy a menekülteknek különösen szüksége van gyermekruhákra maximum 152–164-es méretig, akkor ismét rengeteg felajánlás érkezett hozzájuk. A legmeghatóbb pillanat az volt, amikor egy óvodás kisfiú maga hozta be az ágyneműjét, hogy odaadja egy olyan gyereknek, akinek most nagyobb szüksége van rá. Emellett nagyon sok takaró, tisztálkodási szer és tartós élelmiszer érkezett. A művelődési házban egyelőre befejeződött a gyűjtés, de a településen a polgárőr egyesület továbbra is várja az adományokat. 


Táplánszentkereszten is azonnal jelentkeztek a felhívásra az adományozók, folyamatosan érdeklődtek a helyiek, hogy mire lenne a legnagyobb szükség – árulta el Dávid-Tóth Andrea, az összefogás egyik szervezője. Hozzátette, hogy a Baptista Szeretetszolgálattal közösen úgy döntöttek, hogy élelmiszerre és napi tisztálkodási szerekre, illetve női és gyermekhigiéniai termékekre van a legnagyobb szükség. A gyűjtés első két napján már hatalmas csomagok gyűltek össze az adománygyűjtő pontokon. A gyűjtés március 10-ig tartott, ezt követően több önkéntes segítségével szortírozták a termékeket, külön dobozokba, feliratozva, ezzel is segítve a segélyszolgálat munkáját. Az összegyűjtött dobozokat a polgármester segítségével szállítják majd el a Baptista Szeretetszolgálat gyűjtőpontjára, hogy onnan induljon majd útnak oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. 


Sokan jelentkeztek, hogy babaruhákat, babakocsit, gyerekhordozót is szívesen hoznának, ám az elsőkörös gyűjtésben erre most nem volt lehetőség. A szervezők azt kérték, hogy addig otthon őrizzék a felajánlásra szánt tárgyakat, biztosan szükség lesz további adományokra is. Annak azonban nagyon örültek, hogy mennyi felajánlás érkezett. 

 

Fotó: Kovács Péter

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.