km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Önzetlen segítség Ukrajnának

Önzetlen segítség Ukrajnának

Egy emberként fogtak össze a települések lakói, hogy támogassák az Ukrajnából menekülőket. Rengeteg adomány gyűlt össze Vépen és Táplánszentkereszten is.

 

Vépen a múlt héten a művelődési házba várták a felajánlásokat. Kovács Péter polgármester elmondta, hogy amint szembesültek a helyzettel, a közösségi oldalon tette közzé a felhívást, hogy mire lenne a leginkább szükség. Első körben tartós élelmiszereket kértek, higiéniás szereket, de emellett szívesen fogadták a takarókat, az ágyneműket, az ágyneműhuzatokat, a törölközőket, a hálózsákokat, az új elemeket, a zseblámpákat, a powerbankokat és a mobil fűtőtesteket is.  


– Már az első napon rengeteg felajánlás érkezett – folytatta a polgármester. – Várakozáson felül fogtak össze a helyiek. S nemcsak a helyiek, hanem például Bozzaiból is sokan hoztak adományt a vépi gyűjtőpontra. Tapasztalatom szerint eddig bármikor kértünk adományokat, mindig megmozdultak az itt élők. A horvátországi földrengés után is sok mindent sikerült összegyűjteni. Az adományokat hat furgonnal szállították el a Máltai Szeretetszolgálat és a Karitász munkatársai. 


Iszakné Koszorús Judit, a vépi művelődési ház vezetője hozzátette, hogy amikor jelezte a Máltai Szeretetszolgálat, hogy a menekülteknek különösen szüksége van gyermekruhákra maximum 152–164-es méretig, akkor ismét rengeteg felajánlás érkezett hozzájuk. A legmeghatóbb pillanat az volt, amikor egy óvodás kisfiú maga hozta be az ágyneműjét, hogy odaadja egy olyan gyereknek, akinek most nagyobb szüksége van rá. Emellett nagyon sok takaró, tisztálkodási szer és tartós élelmiszer érkezett. A művelődési házban egyelőre befejeződött a gyűjtés, de a településen a polgárőr egyesület továbbra is várja az adományokat. 


Táplánszentkereszten is azonnal jelentkeztek a felhívásra az adományozók, folyamatosan érdeklődtek a helyiek, hogy mire lenne a legnagyobb szükség – árulta el Dávid-Tóth Andrea, az összefogás egyik szervezője. Hozzátette, hogy a Baptista Szeretetszolgálattal közösen úgy döntöttek, hogy élelmiszerre és napi tisztálkodási szerekre, illetve női és gyermekhigiéniai termékekre van a legnagyobb szükség. A gyűjtés első két napján már hatalmas csomagok gyűltek össze az adománygyűjtő pontokon. A gyűjtés március 10-ig tartott, ezt követően több önkéntes segítségével szortírozták a termékeket, külön dobozokba, feliratozva, ezzel is segítve a segélyszolgálat munkáját. Az összegyűjtött dobozokat a polgármester segítségével szállítják majd el a Baptista Szeretetszolgálat gyűjtőpontjára, hogy onnan induljon majd útnak oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. 


Sokan jelentkeztek, hogy babaruhákat, babakocsit, gyerekhordozót is szívesen hoznának, ám az elsőkörös gyűjtésben erre most nem volt lehetőség. A szervezők azt kérték, hogy addig otthon őrizzék a felajánlásra szánt tárgyakat, biztosan szükség lesz további adományokra is. Annak azonban nagyon örültek, hogy mennyi felajánlás érkezett. 

 

Fotó: Kovács Péter

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!