km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Önzetlen segítség Ukrajnának

Önzetlen segítség Ukrajnának

Egy emberként fogtak össze a települések lakói, hogy támogassák az Ukrajnából menekülőket. Rengeteg adomány gyűlt össze Vépen és Táplánszentkereszten is.

 

Vépen a múlt héten a művelődési házba várták a felajánlásokat. Kovács Péter polgármester elmondta, hogy amint szembesültek a helyzettel, a közösségi oldalon tette közzé a felhívást, hogy mire lenne a leginkább szükség. Első körben tartós élelmiszereket kértek, higiéniás szereket, de emellett szívesen fogadták a takarókat, az ágyneműket, az ágyneműhuzatokat, a törölközőket, a hálózsákokat, az új elemeket, a zseblámpákat, a powerbankokat és a mobil fűtőtesteket is.  


– Már az első napon rengeteg felajánlás érkezett – folytatta a polgármester. – Várakozáson felül fogtak össze a helyiek. S nemcsak a helyiek, hanem például Bozzaiból is sokan hoztak adományt a vépi gyűjtőpontra. Tapasztalatom szerint eddig bármikor kértünk adományokat, mindig megmozdultak az itt élők. A horvátországi földrengés után is sok mindent sikerült összegyűjteni. Az adományokat hat furgonnal szállították el a Máltai Szeretetszolgálat és a Karitász munkatársai. 


Iszakné Koszorús Judit, a vépi művelődési ház vezetője hozzátette, hogy amikor jelezte a Máltai Szeretetszolgálat, hogy a menekülteknek különösen szüksége van gyermekruhákra maximum 152–164-es méretig, akkor ismét rengeteg felajánlás érkezett hozzájuk. A legmeghatóbb pillanat az volt, amikor egy óvodás kisfiú maga hozta be az ágyneműjét, hogy odaadja egy olyan gyereknek, akinek most nagyobb szüksége van rá. Emellett nagyon sok takaró, tisztálkodási szer és tartós élelmiszer érkezett. A művelődési házban egyelőre befejeződött a gyűjtés, de a településen a polgárőr egyesület továbbra is várja az adományokat. 


Táplánszentkereszten is azonnal jelentkeztek a felhívásra az adományozók, folyamatosan érdeklődtek a helyiek, hogy mire lenne a legnagyobb szükség – árulta el Dávid-Tóth Andrea, az összefogás egyik szervezője. Hozzátette, hogy a Baptista Szeretetszolgálattal közösen úgy döntöttek, hogy élelmiszerre és napi tisztálkodási szerekre, illetve női és gyermekhigiéniai termékekre van a legnagyobb szükség. A gyűjtés első két napján már hatalmas csomagok gyűltek össze az adománygyűjtő pontokon. A gyűjtés március 10-ig tartott, ezt követően több önkéntes segítségével szortírozták a termékeket, külön dobozokba, feliratozva, ezzel is segítve a segélyszolgálat munkáját. Az összegyűjtött dobozokat a polgármester segítségével szállítják majd el a Baptista Szeretetszolgálat gyűjtőpontjára, hogy onnan induljon majd útnak oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. 


Sokan jelentkeztek, hogy babaruhákat, babakocsit, gyerekhordozót is szívesen hoznának, ám az elsőkörös gyűjtésben erre most nem volt lehetőség. A szervezők azt kérték, hogy addig otthon őrizzék a felajánlásra szánt tárgyakat, biztosan szükség lesz további adományokra is. Annak azonban nagyon örültek, hogy mennyi felajánlás érkezett. 

 

Fotó: Kovács Péter

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Decembertől zárva lesz a Víztorony
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.