km/óra
  2021.09.23., csütörtök  •  Tekla napja
Online sajtótájékoztató: még egy kis türelmet kérnek a szombathelyiektől

Online sajtótájékoztató: még egy kis türelmet kérnek a szombathelyiektől

19-en vannak jelenleg házi karanténban Szombathelyen, a Markusovszky Kórházban nincs koronavírussal fertőzött beteg – ez is kiderült Nemény András polgármester pénteki online fogadóóráján, amelynek vendége ezúttal Stánitz Éva, nyugalmazott megyei tiszti főorvos, a Védelmi Tanácsadó Testület tagja volt.

A lakossági maszkok időben elkezdett kiosztása, a háziorvosok védőeszközökkel való ellátása és a „telefondoktor” rendszerének bevezetése  - amihez a betegek egészen jól hozzászoktak – mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy alacsony a fertőzöttek száma a megyében, fogalmazott Stánitz Éva, aki dicsérte a szombathelyiek fegyelmezettségét. Ugyanakkor hozzátette, hogy látható ebben a tudatosságban némi lazulás (szájkendő viselete, csoportosulások), pedig nincs jobb megoldás, mint a szabályok betartása, bármilyen nehéz is ez.

 

Korlátozások hétvégén és hétköznap, élet a tetőzés után

 

A fagylaltárusok felelőssége, hogy a sorban állók tartsák egymástól a 1,5-2 méteres szociális távolságot – hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva Nemény András. Ezt a rendőrség és a közterület-felügyelet ellenőrzi. A büntetés mértéke 5000-től 500 ezer forintig terjed, de nem a bírságolás a cél, eddig inkább csak figyelmeztettek – szögezte le a polgármester.


Nemény András elmondta: ha a polgármesterek a hétköznapokra is megkapják az intézkedés jogát a kormányzattól, a zárt terekben (boltok, üzletek) hosszú távon is kötelező lesz a maszk viselete. Ezt az intézkedést az egészségügyi szakemberek is egyöntetűen támogatják – mondta Stánitz Éva. 
-Bár még emelkednek a megbetegedések, talán már a felénél járunk a járványnak, csak egy kis türelem kell – biztatott a főorvos asszony. - Érthető, ha mentálisan fáradunk, ez a világon mindenütt így van. A maszk valóban kényelmetlen és kellemetlen viselet, de meg kell értenünk, hogy nemcsak magunkat védjük vele, hanem a nálunk esendőbbeket is, ezért komolyan kell venni a korlátozásokat. Az időben elkezdett megelőző intézkedéssorozat láthatóan közösségi szinten eredményeket hozott Vas megyében - tette hozzá.


Több internetező is szóvá tette, hogy a tömegközlekedési eszközökön is kötelezővé kellene tenni a maszk viselését. Ezt az önkormányzat nem rendelheti el, mivel csupán vásárolja a szolgáltatást. Nemény András korábban már kérte a cégtől a szigorítást, de elutasító választ kapott. 


Várják, milyen intézkedéseket hoz a kormányzat május 4. után. A tetőzésig a köztereken kötelező lesz a maszk, utána elképzelhető, hogy ezen enyhítenek. Ha újranyitnak az éttermek, ott is várhatóak korlátozások. 
 

- Bármennyire szeretnénk, a tetőzés után nem rögtön tér vissza az életünk a régi kerékvágásba, hiszen akkor még fennáll a fertőzésveszély – figyelmeztetett Stánitz Éva. - A tetőzést követően még nem az az enyhítési időszak jön el, amire mindannyian várunk, mert a járvány lecsengése legalább annyi ideig eltart majd, mint a felfutása. 

 

Idősotthonok, érettségi és segélycsomag


A Savaria Fórum kérdésére válaszolva a polgármester elmondta: nem tudnak róla, hogy lennének fertőzöttek a városi és városkörnyéki idősotthonokban. A dolgozók ott is megkapták a szükséges védőfelszereléseket. 


Az önkormányzat mindenkiről tud, akit az ágyak felszabadítása miatt hazaküldtek a kórházból. Amelyik család támogatásra szorul az otthonápolásban, annak a Pálos Károly Központ munkatársai erőn felül segítenek. Nincs olyan, hogy valaki hazakerül, és nem lesz ellátva, hangsúlyozta Nemény András.

 

A polgármester beszámolt a koronavírus-alap költéseiről. A számlán eddig 8,7 millió forint gyűlt össze. Ebből betegfigyelő monitorrendszert vásároltak a kórház sürgősségi osztálya számára, és folyamatban van egy mobil lélegeztetőgép beszerzése.


A Szombathelyi Televízió az érettségi körüli óvintézkedésekre kérdezett rá. 11 intézményben 1900 végzős diák vizsgázik Szombathelyen. A legfőbb problémát az okozhatja, ha a tanulók egyszerre érkeznek meg az iskolába. Hogy elkerüljék a tumultust a bejáratnál, elképzelhető, hogy sávosan beosztják az érkezést 8 és 9 óra között. Erről még egyeztetnek az Oktatási Hivatallal és a rendőrséggel.


Eddig 886-an igényeltek segélyt a 400 milliós csomagból, amit a költségvetésből különítettek el a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szombathelyiek megsegítésére - ismertette Nemény András. A keretet ha tudják, tovább bővítik, de egyelőre még nem látszik, mekkora veszteséget szenvednek az önkormányzat cégei, és lesznek-e további kormányzati elvonások.


Végezetül Stánitz Éva néhány praktikus tudnivalót osztott meg a nézőkkel: akkor viseljük helyesen a maszkot, ha az a szánkat és orrunkat is takarja. Ha levesszük, a szánk felőli oldalt hajtsuk belülre, és ne tegyük le sehová a maszkot. Hazaérkezéskor mosószeres vízben áztassuk, és ha lehet, napon szárítsuk, majd vasaljuk át, így nem marad rajta vírus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bánjunk óvatosan a klórtartalmú fertőtlenítőszerekkel, tartsuk be a csomagoláson feltüntetett hígítási előírásokat, és alaposan öblítsük ki a maszkokat, mert a belélegzett klór légúti irritációt okozhat. 


Stánitz Éva és Nemény András búcsúzóul a szabályok betartására, türelemre, az egymásra és saját magunkra való odafigyelésre biztattak minden szombathelyit.
 

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A kormány döntése alapján az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapták azt a jogi lehetőséget, amivel az országosnál is szigorúbb intézkedéseket vezethetnek be.
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Több elemből álló programmal készül a gazdasági élet újraindítására Szombathely önkormányzata, a részleteket pénteken ismertette sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester. 
kapcsolódó cikkek
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A kormány döntése alapján az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapták azt a jogi lehetőséget, amivel az országosnál is szigorúbb intézkedéseket vezethetnek be.
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Több elemből álló programmal készül a gazdasági élet újraindítására Szombathely önkormányzata, a részleteket pénteken ismertette sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester. 
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
Megyei labdarúgás: gólgazdag mérkőzések a Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa 3. fordulójában
Ebben a fordulóban is voltak első osztályú búcsúzók, a Torony KSK pedig egyedüli harmadosztályú csapatként lesz ott a negyedik körben.
legfrissebbek
Tovább nőtt a biztosítók díjbevétele az idei első fél évben
Egyre népszerűbb az e-kárbejelentő, már 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást.
Az aluljáró fantom-Kula bácsija: valaki időnként fekáliával keni le a falat
Ismét rongálás történt a Thököly utcai aluljáróban. Valaki - már nem először - fekáliával szennyezte be a falat. A takarítást a szombathelyi önkéntes tűzoltók végezték el.
Megtalálták a radarernyőkről eltűnt repülő roncsait az orosz Távol-Keleten 
A balesetet feltételezések szerint időjárási körülmények okozhatták.
Egész estés dokumentumfilm készül Kemény Dénes vízilabda-válogatottjáról
A film az 1997 és 2008 közötti időszakot mutatja majd be. Ebben a periódusban a magyar férfi vízilabda-válogatott 329 mérkőzést játszott, amiből 273-at megnyert, 16 döntetlen mellett 40-szer kapott ki, és kizárólag a 2001-es fukuokai világbajnokságon maradt le a dobogóról.
Előbbre hozták a Legendás állatok és megfigyelésük 3. epizódjának bemutatóját
A forgatókönyvet megírásában a varázslóvilág megalkotóját, J. K. Rowlingot Steve Kloves segítette, Rowling a producerek között is szerepel.