km/óra
  2020.10.24., szombat  •  Salamon napja
Online sajtótájékoztató: még egy kis türelmet kérnek a szombathelyiektől

Online sajtótájékoztató: még egy kis türelmet kérnek a szombathelyiektől

19-en vannak jelenleg házi karanténban Szombathelyen, a Markusovszky Kórházban nincs koronavírussal fertőzött beteg – ez is kiderült Nemény András polgármester pénteki online fogadóóráján, amelynek vendége ezúttal Stánitz Éva, nyugalmazott megyei tiszti főorvos, a Védelmi Tanácsadó Testület tagja volt.

A lakossági maszkok időben elkezdett kiosztása, a háziorvosok védőeszközökkel való ellátása és a „telefondoktor” rendszerének bevezetése  - amihez a betegek egészen jól hozzászoktak – mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy alacsony a fertőzöttek száma a megyében, fogalmazott Stánitz Éva, aki dicsérte a szombathelyiek fegyelmezettségét. Ugyanakkor hozzátette, hogy látható ebben a tudatosságban némi lazulás (szájkendő viselete, csoportosulások), pedig nincs jobb megoldás, mint a szabályok betartása, bármilyen nehéz is ez.

 

Korlátozások hétvégén és hétköznap, élet a tetőzés után

 

A fagylaltárusok felelőssége, hogy a sorban állók tartsák egymástól a 1,5-2 méteres szociális távolságot – hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva Nemény András. Ezt a rendőrség és a közterület-felügyelet ellenőrzi. A büntetés mértéke 5000-től 500 ezer forintig terjed, de nem a bírságolás a cél, eddig inkább csak figyelmeztettek – szögezte le a polgármester.


Nemény András elmondta: ha a polgármesterek a hétköznapokra is megkapják az intézkedés jogát a kormányzattól, a zárt terekben (boltok, üzletek) hosszú távon is kötelező lesz a maszk viselete. Ezt az intézkedést az egészségügyi szakemberek is egyöntetűen támogatják – mondta Stánitz Éva. 
-Bár még emelkednek a megbetegedések, talán már a felénél járunk a járványnak, csak egy kis türelem kell – biztatott a főorvos asszony. - Érthető, ha mentálisan fáradunk, ez a világon mindenütt így van. A maszk valóban kényelmetlen és kellemetlen viselet, de meg kell értenünk, hogy nemcsak magunkat védjük vele, hanem a nálunk esendőbbeket is, ezért komolyan kell venni a korlátozásokat. Az időben elkezdett megelőző intézkedéssorozat láthatóan közösségi szinten eredményeket hozott Vas megyében - tette hozzá.


Több internetező is szóvá tette, hogy a tömegközlekedési eszközökön is kötelezővé kellene tenni a maszk viselését. Ezt az önkormányzat nem rendelheti el, mivel csupán vásárolja a szolgáltatást. Nemény András korábban már kérte a cégtől a szigorítást, de elutasító választ kapott. 


Várják, milyen intézkedéseket hoz a kormányzat május 4. után. A tetőzésig a köztereken kötelező lesz a maszk, utána elképzelhető, hogy ezen enyhítenek. Ha újranyitnak az éttermek, ott is várhatóak korlátozások. 
 

- Bármennyire szeretnénk, a tetőzés után nem rögtön tér vissza az életünk a régi kerékvágásba, hiszen akkor még fennáll a fertőzésveszély – figyelmeztetett Stánitz Éva. - A tetőzést követően még nem az az enyhítési időszak jön el, amire mindannyian várunk, mert a járvány lecsengése legalább annyi ideig eltart majd, mint a felfutása. 

 

Idősotthonok, érettségi és segélycsomag


A Savaria Fórum kérdésére válaszolva a polgármester elmondta: nem tudnak róla, hogy lennének fertőzöttek a városi és városkörnyéki idősotthonokban. A dolgozók ott is megkapták a szükséges védőfelszereléseket. 


Az önkormányzat mindenkiről tud, akit az ágyak felszabadítása miatt hazaküldtek a kórházból. Amelyik család támogatásra szorul az otthonápolásban, annak a Pálos Károly Központ munkatársai erőn felül segítenek. Nincs olyan, hogy valaki hazakerül, és nem lesz ellátva, hangsúlyozta Nemény András.

 

A polgármester beszámolt a koronavírus-alap költéseiről. A számlán eddig 8,7 millió forint gyűlt össze. Ebből betegfigyelő monitorrendszert vásároltak a kórház sürgősségi osztálya számára, és folyamatban van egy mobil lélegeztetőgép beszerzése.


A Szombathelyi Televízió az érettségi körüli óvintézkedésekre kérdezett rá. 11 intézményben 1900 végzős diák vizsgázik Szombathelyen. A legfőbb problémát az okozhatja, ha a tanulók egyszerre érkeznek meg az iskolába. Hogy elkerüljék a tumultust a bejáratnál, elképzelhető, hogy sávosan beosztják az érkezést 8 és 9 óra között. Erről még egyeztetnek az Oktatási Hivatallal és a rendőrséggel.


Eddig 886-an igényeltek segélyt a 400 milliós csomagból, amit a költségvetésből különítettek el a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szombathelyiek megsegítésére - ismertette Nemény András. A keretet ha tudják, tovább bővítik, de egyelőre még nem látszik, mekkora veszteséget szenvednek az önkormányzat cégei, és lesznek-e további kormányzati elvonások.


Végezetül Stánitz Éva néhány praktikus tudnivalót osztott meg a nézőkkel: akkor viseljük helyesen a maszkot, ha az a szánkat és orrunkat is takarja. Ha levesszük, a szánk felőli oldalt hajtsuk belülre, és ne tegyük le sehová a maszkot. Hazaérkezéskor mosószeres vízben áztassuk, és ha lehet, napon szárítsuk, majd vasaljuk át, így nem marad rajta vírus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bánjunk óvatosan a klórtartalmú fertőtlenítőszerekkel, tartsuk be a csomagoláson feltüntetett hígítási előírásokat, és alaposan öblítsük ki a maszkokat, mert a belélegzett klór légúti irritációt okozhat. 


Stánitz Éva és Nemény András búcsúzóul a szabályok betartására, türelemre, az egymásra és saját magunkra való odafigyelésre biztattak minden szombathelyit.
 

kapcsolódó cikkek
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A kormány döntése alapján az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapták azt a jogi lehetőséget, amivel az országosnál is szigorúbb intézkedéseket vezethetnek be.
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Több elemből álló programmal készül a gazdasági élet újraindítására Szombathely önkormányzata, a részleteket pénteken ismertette sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester. 
kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A szombathelyi boltokban is kötelező lesz a szájmaszk hétvégén
A kormány döntése alapján az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapták azt a jogi lehetőséget, amivel az országosnál is szigorúbb intézkedéseket vezethetnek be.
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Restart: elkészült a szombathelyi önkormányzat gazdaságélénkítő programja
Több elemből álló programmal készül a gazdasági élet újraindítására Szombathely önkormányzata, a részleteket pénteken ismertette sajtótájékoztatón dr. Horváth Attila alpolgármester. 
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
Wagner András: járatlan úton a rendszerváltás után
Nagyon komolyan vette a közért való munkát, a város érdekeit mindenek elé helyezte. Nagy munkabírású, empatikus, nyitott ember volt, akinek mások meghallgatására is mindig jutott ideje. Polgármesterként kitaposatlan úton járt, mindent saját erőből kellett megtanulnia. Wagner András alakját egy régebbi interjú (Kozma Gábor: Tizenöt év szabadság, 2005) és Feiszt György visszaemlékezése segítségével idézzük fel.
Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában.
96 új fertőzött Vasban, 1820 Magyarországon, 38-an meghaltak
1820 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 38 krónikus beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A megyében a betegek száma 1464-ről 1560-ra nőtt.
Árokba borult gépkocsit mentenek a tűzoltók a Sárvár és Ikervár közötti úton
Ittas sofőr próbált kihajtani füstölgő kerekekkel az árokból a 87-es főúton
Az autót vezető középkorú férfi jobbra szeretett volna kanyarodni a 87-es főútra, de helyette áthajtott az úton és az árokba fordult. A tervéről azonban nem tett le és kipörgő kerekekkel próbált kihajtani az árokból.