km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
A szombathelyi buszok menetrendje is elérhető a Google Maps-en

A szombathelyi buszok menetrendje is elérhető a Google Maps-en

Elérhetővé vált a helyi járatos buszok menetrendje a Google Maps-en. Az egyszerűen használható digitális útvonaltervező megkönnyíti a Szombathelyen utazók dolgát: térképen és szövegesen is jelzi, hogyan lehet eljutni adott időpontban a kiindulási pontról a célállomásra. Az újítást online sajtótájékoztatón mutatták be a Városházán.

 

2007 óta szolgáltat a Google térkép tömegközlekedési adatokat világszerte és egyre több magyar városban. Szombathely a nyolcadik megyeszékhely, amely csatlakozott a rendszerhez. Egy többhetes tesztidőszak után már gördülékenyen működik a program, csütörtök óta online is elérhető a helyi járatos buszok menetrendje. Sajtótájékoztatón mutatták be a program gyakorlati használatát.


Az utazás előtt, akár otthon, kényelmesen, bármilyen okoseszközön a Google Maps tömegközlekedés ikonjára kattintva beírható az indulási hely és a célállomás, az utazás tervezett időpontja. A rendszer több útvonalat is felajánl. Jelzi, ha át kell szállni, kombinálja a helyi, helyközi és távolsági járatokat, feltünteti a menetidőt, a megállókat. Mindezt térképen és szövegben is látja a felhasználó. Ezzel kiküszöbölhető a papír alapú menetrend használata, könnyebb, gyorsabb a keresés a szombathelyiek és az ide érkező turisták számára is.


Bokányi Adrienn, költségvetésért felelős tanácsnok elmondta, maximálisan felhasználóbarát lehetőséget sikerül biztosítani a városlakók számára. Tegnap ő maga is tesztelte mobilon és laptopon is, mindkettőn abszolút könnyedén használható. Szerinte óriási segítséget fog nyújtani interaktivitás és kényelem szempontjából a városlakóknak.


A fejlesztéstől az önkormányzat azt várja, hogy a tömegközlekedés még vonzóbb alternatívája lesz az autónak, és egyre többen választják. A minőségi, környezetbarát buszközlekedés kialakítása, fejlesztése a városvezetés egyik legfőbb szándéka, ezt szolgálta tavaly ősszel a hét új lízingelt csuklós busz üzembe állítása is.


Horváth Soma alpolgármester hozzátette, az idei év végén lejár a Volánbusszal a szerződésük, pályázatot kell majd kiírni, abban vissza kell tükröződnie annak, hogy szolgáltatóbarátabb, ügyfélbarátabb, minőségibb tömegközlekedés legyen Szombathelyen. 


A járműpark színvonalának javítása mellett a tömegközlekedés egyéb elemei - a menetrend, a különböző bérlet-konstrukciók, és az utazást segítő applikációk - fejlesztése is fontos cél, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
Folytatódnak az útfelújítások
A Derkovits-lakótelepen és Oladon kezdődtek meg a munkálatok.
Idős látogatók tekintették meg a Sisi-kiállítást
Az MMSZ Gondviselés Háza - Acsád - időskorú lakói jártak kedden a Savaria Múzeumban, hogy megnézzék a Sisi-kiállítást.