km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
A szombathelyi buszok menetrendje is elérhető a Google Maps-en

A szombathelyi buszok menetrendje is elérhető a Google Maps-en

Elérhetővé vált a helyi járatos buszok menetrendje a Google Maps-en. Az egyszerűen használható digitális útvonaltervező megkönnyíti a Szombathelyen utazók dolgát: térképen és szövegesen is jelzi, hogyan lehet eljutni adott időpontban a kiindulási pontról a célállomásra. Az újítást online sajtótájékoztatón mutatták be a Városházán.

 

2007 óta szolgáltat a Google térkép tömegközlekedési adatokat világszerte és egyre több magyar városban. Szombathely a nyolcadik megyeszékhely, amely csatlakozott a rendszerhez. Egy többhetes tesztidőszak után már gördülékenyen működik a program, csütörtök óta online is elérhető a helyi járatos buszok menetrendje. Sajtótájékoztatón mutatták be a program gyakorlati használatát.


Az utazás előtt, akár otthon, kényelmesen, bármilyen okoseszközön a Google Maps tömegközlekedés ikonjára kattintva beírható az indulási hely és a célállomás, az utazás tervezett időpontja. A rendszer több útvonalat is felajánl. Jelzi, ha át kell szállni, kombinálja a helyi, helyközi és távolsági járatokat, feltünteti a menetidőt, a megállókat. Mindezt térképen és szövegben is látja a felhasználó. Ezzel kiküszöbölhető a papír alapú menetrend használata, könnyebb, gyorsabb a keresés a szombathelyiek és az ide érkező turisták számára is.


Bokányi Adrienn, költségvetésért felelős tanácsnok elmondta, maximálisan felhasználóbarát lehetőséget sikerül biztosítani a városlakók számára. Tegnap ő maga is tesztelte mobilon és laptopon is, mindkettőn abszolút könnyedén használható. Szerinte óriási segítséget fog nyújtani interaktivitás és kényelem szempontjából a városlakóknak.


A fejlesztéstől az önkormányzat azt várja, hogy a tömegközlekedés még vonzóbb alternatívája lesz az autónak, és egyre többen választják. A minőségi, környezetbarát buszközlekedés kialakítása, fejlesztése a városvezetés egyik legfőbb szándéka, ezt szolgálta tavaly ősszel a hét új lízingelt csuklós busz üzembe állítása is.


Horváth Soma alpolgármester hozzátette, az idei év végén lejár a Volánbusszal a szerződésük, pályázatot kell majd kiírni, abban vissza kell tükröződnie annak, hogy szolgáltatóbarátabb, ügyfélbarátabb, minőségibb tömegközlekedés legyen Szombathelyen. 


A járműpark színvonalának javítása mellett a tömegközlekedés egyéb elemei - a menetrend, a különböző bérlet-konstrukciók, és az utazást segítő applikációk - fejlesztése is fontos cél, hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.
Egyhetes munkaszünet bevezetését kezdeményezte az orosz kormány
Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. 
Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában
Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál.