km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Online fogadóóra: az egy héttel korábbihoz képest megduplázódott a betegek száma

Online fogadóóra: az egy héttel korábbihoz képest megduplázódott a betegek száma

A járvány tavaszi hulláma óta először online fogadóórát tartott dr. Nemény András pénteken az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán. Az újságírók és a szombathelyi lakosok is kérdezhettek a polgármestertől, aki élőben válaszolt. Legtöbben a koronavírus-helyzetről és az ehhez kapcsolódó gazdasági nehézségek kezeléséről érdeklődtek.

 

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Haladás diszkoszvető olimpikonja, Horváth Attila. 53 éves volt. A fogadóóra elején dr. Nemény András részvétét fejezte ki a családnak. A polgármester beszámolt az aktuális Vas megyei adatokról, Szombathelyen 605 aktív fertőzöttről tudtak akkor, számuk az egy héttel korábbihoz képest megduplázódott. Visszautalt a lélegeztetőgépekkel kapcsolatos álhírterjesztés és riogatás vádjára is. Úgy érezte, ki kell állnia a nyilvánosság elé, és közölnie kell a tényeket, hogy az emberek megértsék, mennyire fontos a szabályok betartása. Elmondta: hamarosan találkozik a kórház főigazgatójával a hatékonyabb kommunikáció érdekében. Beszámolt arról is, hogy a szombathelyiek becsületesen hordják a maszkot, ahol kell.


"Végiggondoltuk, hol van nagyobb találkozási pont, és ennek megfelelően hoztuk meg a döntést. Ha látjuk, hogy ez is kevés, akkor be fogjuk vezetni az egész városra, de olyan szabályt hozni, amit nehéz betartani, vagy nem lehet, nem érdemes. Ez egy fokozatosságot jelent, könnyedén eljuthatunk odáig, hogy az egész városban maszkot kell hordani" – fogalmazott a polgármester. 


A járvány következtében komoly anyagi veszteséggel kell számolnia a városnak - a 600 milliós központi elvonás érthetetlen, más országokban inkább segítik az önkormányzatokat - jegyezte meg a polgármester. Azt kéri a kormányzattól, hogy idén ne kelljen az iparűzési adóból befizetni az állami költségvetésbe.


"Kétmilliárd fölötti összeget kellene megtakarítanunk, ami érinti az önkormányzatot, a városi cégeket, intézményeket, mindent át fogunk nézni, és mindent, ami kötelező feladatokon túli, vissza fogunk venni. Fő szempont, hogy emberek munkája ne vesszen el, a bérekhez nagyon nem szeretnénk hozzányúlni" – tette hozzá. 


Értelmetlennek nevezte az ingyenes parkolás bevezetését, és a Kőszegi utcai percalapú fizetős parkolót javasolta az autósoknak, ott legtöbbször van szabad hely. Gyorsteszteket vásárolt az önkormányzat az idősotthonokban dolgozó személyzet számára, őket rendszeresen szűrik a gondozottak védelmében is. Vásárlási sáv kijelölésére csak a piac esetében van módja a polgármesternek, ha indokoltnak látja, meghozza a döntést. Felhívta a figyelmet arra, hogy túlterhelt a háziorvosi rendszer, a rendelőkbe napi 800-1000 telefonhívás érkezik. Türelmet kért a betegektől, és azt, hogy csak indokolt esetben hívják a háziorvost. Jelenleg is nyitott a segélykeret, amiből egyszeri 100 ezer forint támogatáshoz juthatnak a munkanélkülivé vált szombathelyiek.

 


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.