km/óra
  2022.09.26., hétfő  •  Jusztina napja
Online fogadóóra: koronavírus, buszközlekedés és beruházások

Online fogadóóra: koronavírus, buszközlekedés és beruházások

Dr. Nemény András polgármester a szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalán online fogadóórát tartott szerda este. Szóba került az új buszközlekedés, a koronavírus és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő fejlesztési beruházásokat érintő felvetése is.

 

Dr. Nemény András mindjárt az elején kiemelte, hogy harcos év lesz az idei, ha minden úgy alakul, ahogy szeretnék, akkor saját erőből meg tudják oldani a város működését. Ha megkapják azt a támogatást, amit más városok is megkapnak, akkor pedig egészen jó év lesz az idei. Ezt követően sajtókérdésekre válaszolt. A szombathelyi új buszközlekedésre érkezett panaszok kapcsán elmondta, hogy 70 év után jött új szolgáltató, a Blaguss Szombathelyre, az átalakítási időszak sosem egyszerű. Ő maga elégedett a szolgáltatás színvonalával, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne még jobb. Hozzátette, hogy a január 1-jei indulás óta is eleget tettek már kéréseknek, de továbbra is összegyűjtik a hozzájuk érkezett panaszokat, észrevételeket, javaslatokat és fél év múlva visszatérnek rá a közgyűlésen. A Volán busztársaság önkormányzat ellen indított peréről is érdeklődtek az újságírók, ám erről nincs újabb információ, mivel elmaradt a legutóbbi tárgyalás. A Volán nem nyugodott bele abba, hogy érvénytelen volt a pályázatuk, ám a polgármester biztos abban, hogy a pert az önkormányzat nyeri.


A mozi kávézójának üzemeltetője a járvány okozta bevételcsökkenésre hivatkozva a bérleti díj felezését kérte az idei évre, a másik felét halasztva fizetné meg 2025 év végéig. Ezzel kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy a bérlőnek van-e tartozása. A polgármester elmondta, hogy eddig 2,5 millió forintos tartozást halmozott fel a bérlő, a fizetési felszólítást is kézhez kapta már. Annyit kiemelt még, hogy csak akkor fogadják el a bérleti díj felezését, ha konszenzus lesz a kérdésben. 


A polgármester tavaly októberben kérvényezte, hogy hozzák nyilvánosságra a városra vonatkozó aktuális járványügyi adatokat, vagy azt, hogy mekkora az átoltottság aránya Szombathelyen, ám eddig nem kapott rá választ. Most azonban annyit közöltek, hogy január 25-én 1634 aktív fertőzött volt Szombathelyen. A kórházi adatokat továbbra sem adták ki. A polgármester a halottak számáról beszámolt: 2021 szeptemberében 202, októberben 166, novemberben 224, decemberben 324 haláleset volt. 


A 2022-es év beruházásai is szóba kerültek, dr. Nemény András hangsúlyozta, hogy vegyesek a tapasztalatok a közbeszerzésekkel, a legtöbb beruházás többe kerül, mint a kiíráskor. Példákat is említett: az új bölcsődénél 145 millióval, a horvát iskola tornatérménél 23 millió forinttal kell többet fizetniük. A Szombathely-Balogunyom és a Szombathely-Vép kerékpárutaknál viszont úgy tűnik, jó áron valósulhat meg a beruházás, talán marad is pénz, melyet másra fordíthatnak. 


A Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság ülésén Molnár Miklós (Pro Savaria) bizottsági tag arra kérte dr. Károlyi Ákos jegyzőt, vizsgálja meg, hogy a szombathelyi önkormányzati képviselők önéletrajzait és iskolai végzettségeiket igazoló dokumentumokat elérhetővé lehet-e tenni a város honlapján. Ennek kapcsán érkezett kérdés a polgármesterhez, hogy támogatja-e a felvetést, illetve a saját dokumentumait elérhetővé tenné-e. Dr. Nemény András kifejtette, ha érkezik ilyen kérés felé, akkor szívesen megmutatja a végzettségét igazoló dokumentumokat. Egyébként azt gondolja, hogy nem az számít, hogy kinek, milyen papírja van, hanem az, hogy ki milyen ember, milyen munkát végez. 


Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő több fórumon is sérelmezi, hogy a szombathelyi fejlesztésekre kapott 1,2 milliárd forintos támogatásból eddig még nem valósult meg egyetlen beruházás sem. Az országgyűlési képviselő több helyszínen is fotózkodott, bizonyítva állítását, hogy hiába van a város kasszájában a pénz, nem történik semmi. A polgármester szerint a képviselő valótlanságokat állít, mely kampányfogás a részéről. S hogy miért nem történt meg az első kapavágás? – tette fel a kérdést a polgármester majd válaszolt is rá: egyrészt mert tél van, másrészt versenyeztetés, közbeszerzés szükséges, ami időigényes. A támogató okiraton november 8-ai dátum szerepel, ennek ellenére a város már korábban elkezdte a tervezői munkát, ám minden egyes momentum hosszadalmas folyamat. A Szent István király utcai híd esetében július 16-án már ajánlatot kértek a tervezésre. Azt ajánlotta az országgyűlési képviselőnek, hogy jobb lenne, ha az aktivitását a város érdekében fejtené ki. 


A Savaria Nagyszállóról is érdeklődött a sajtó, ám erről a városvezetésnek is kevés az információja: állítólag egy NER-közeli oligarcha vette meg, aki majd kormányzati támogatásból szeretné felújíttatni. Az önkormányzat partner lenne benne, hogy tárgyaljanak a várost érintő kérdésekben, például a parkolásban, ám eddig nem keresték meg őket. Korábban kiszámlázott a város egy szemétszedési akció után 99 ezer forintos számlát, ezt sem fizették még ki, s a síkosságmentesítést sem végezték el. A polgármester úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem jó gazda az új tulajdonos. 


Nemcsak a sajtó tehette fel a kérdéseit, hanem a helyi lakosok is. Egy édesanya arról érdeklődött, hogy a jövő hétfői pedagógussztrájk érinti-e Szombathely óvodáit. Mint kiderült, 7 óvodát érint majd, helyettesítéssel oldják meg a napi munkát. Az oladi lakótelep régóta húzódó parkolási gondjaira is megoldást vár egy helyi lakos, a polgármester annyit ígért, hogy utánanéz ennek. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy holnap online elindul az Szombathelyt értintő kormányzati megszorítás elleni aláírásgyűjtés, péntektől pedig papíron folytatódik a gyűjtés.

 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Összeült a Megyei Jogú Városok Szövetsége
A Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén megoldásokat kerestek az energiaár-emelkedés okozta nehéz helyzetre.Dr. Nemény András polgármester Facebook-bejegyzését közöljük.
Kutatók Éjszakája a PTE Szombathelyi Képzési Központjában
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja idén is csatlakozik a hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén, Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozathoz.
Hatalmas élőlánccal tiltakozott a pedagógusok helyzete ellen az ország egyik legjobb gimnáziuma
Tanárok, diákok, szülők és öregdiákok is részt vettek a demonstráción, amit az ország egyik legjobb iskolájaként számon tartott Fazekas Mihály Gimnázium tantestületének nagyjából 50 tagja hirdetett meg az iskola épülete elé, hogy a tanárok és iskolák egyre nehezebb egzisztenciális és szakmai helyzete ellen tiltakozzon - Írja a 444.
Anyakönyvi Hírek
Köszöntjük a szombathelyi újszülötteket!
A héten itt nyír füvet a Szompark
A Joskar-Olán és a KISZ-lakótelepen fognak a héten dolgozni a Szompark munkatársai.