km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Online és a rádiókban közvetítik a húsvéti szentmisét, istentiszteletet

Online és a rádiókban közvetítik a húsvéti szentmisét, istentiszteletet

A Nagyhét egyházi alkalmait a koronavírus-járvány miatt rendhagyó formában tartják meg, a szertartások a hívek személyes részvétele nélkül zajlanak.

 

A Székesegyházban nagycsütörtökön olajszentelési mise lesz, amelynek keretében az atyák megújítják a papszenteléskor tett ígéretüket. 18 órától az utolsó vacsora emlékére tartott szentmisét és a péntek este hat órakor kezdődő keresztúti liturgiát is a Mária Rádió közvetíti.


Császár István püspöki helynök így fogalmazott: “Nagyszombaton az egyház Krisztus sírjánál időzik. Napnyugta után húsvét vigíliájának szertartását végezzük, amikor kihirdetik Krisztus feltámadását, győzelmét a halál felett. Ez az éjszaka a liturgikus év központi pillanata.”


Vasárnap tíz órakor a Kossuth Rádióban hallható majd a szentmise.


Az evangélikus templomban csütörtökön 14 órakor lesz istentisztelet, pénteken este 7 órakor felolvassák Jézus szenvedéstörténetét, szombaton ugyancsak este hétkor kezdődik az áhítat. Ezeket, és a további ünnepi alkalmakat is a Credo Rádió közvetíti.


Gregersen-Labossa György evangélikus parókus lelkész elmondta, hogy húsvétkor a hajnali istentiszteletet rögzítik, és ez reggel kerül majd adásba. Tíz órakor a templomban a lelkészek jelen vannak, a húsvéti istentiszteletet megtartják, ez délután kerül adásba. A húsvét hétfői istentisztelet pedig szerkesztett módon megy.


A református templomban csütörtökön 18 órakor, pénteken, húsvét vasárnap és hétfőn 10 órakor kezdődik az istentisztelet, melyen a gyülekezetet a lelkész családja képviseli majd.


Jakab Bálint református lelkész hozzátette, hogy a lánya tud orgonálni, ő pedig a lelkészi szolgálatokat végzi, illetve a felesége is prédikálni fog húsvét hétfőn. Nem szakad meg az úrvacsorai sorozat sem, csak most ők hatan, a lelkészcsalád lesz, aki képviseli a közösséget ebben a helyzetben.


Az ünnepi online közvetítések elérhetők lesznek a felekezetek honlapján, Facebook-oldalán és a YouTube-on  is.

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.