km/óra
  2021.01.27., szerda  •  Angelika napja
Online és a rádiókban közvetítik a húsvéti szentmisét, istentiszteletet

Online és a rádiókban közvetítik a húsvéti szentmisét, istentiszteletet

A Nagyhét egyházi alkalmait a koronavírus-járvány miatt rendhagyó formában tartják meg, a szertartások a hívek személyes részvétele nélkül zajlanak.

 

A Székesegyházban nagycsütörtökön olajszentelési mise lesz, amelynek keretében az atyák megújítják a papszenteléskor tett ígéretüket. 18 órától az utolsó vacsora emlékére tartott szentmisét és a péntek este hat órakor kezdődő keresztúti liturgiát is a Mária Rádió közvetíti.


Császár István püspöki helynök így fogalmazott: “Nagyszombaton az egyház Krisztus sírjánál időzik. Napnyugta után húsvét vigíliájának szertartását végezzük, amikor kihirdetik Krisztus feltámadását, győzelmét a halál felett. Ez az éjszaka a liturgikus év központi pillanata.”


Vasárnap tíz órakor a Kossuth Rádióban hallható majd a szentmise.


Az evangélikus templomban csütörtökön 14 órakor lesz istentisztelet, pénteken este 7 órakor felolvassák Jézus szenvedéstörténetét, szombaton ugyancsak este hétkor kezdődik az áhítat. Ezeket, és a további ünnepi alkalmakat is a Credo Rádió közvetíti.


Gregersen-Labossa György evangélikus parókus lelkész elmondta, hogy húsvétkor a hajnali istentiszteletet rögzítik, és ez reggel kerül majd adásba. Tíz órakor a templomban a lelkészek jelen vannak, a húsvéti istentiszteletet megtartják, ez délután kerül adásba. A húsvét hétfői istentisztelet pedig szerkesztett módon megy.


A református templomban csütörtökön 18 órakor, pénteken, húsvét vasárnap és hétfőn 10 órakor kezdődik az istentisztelet, melyen a gyülekezetet a lelkész családja képviseli majd.


Jakab Bálint református lelkész hozzátette, hogy a lánya tud orgonálni, ő pedig a lelkészi szolgálatokat végzi, illetve a felesége is prédikálni fog húsvét hétfőn. Nem szakad meg az úrvacsorai sorozat sem, csak most ők hatan, a lelkészcsalád lesz, aki képviseli a közösséget ebben a helyzetben.


Az ünnepi online közvetítések elérhetők lesznek a felekezetek honlapján, Facebook-oldalán és a YouTube-on  is.

kapcsolódó cikkek
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános misét a katolikus templomokban
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános misét a katolikus templomokban
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános liturgiát a katolikus templomokban a koronavírus-járvány miatt - közölte Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az MTI-vel.
kapcsolódó cikkek
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános misét a katolikus templomokban
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános misét a katolikus templomokban
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános liturgiát a katolikus templomokban a koronavírus-járvány miatt - közölte Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az MTI-vel.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.