km/óra
  2021.10.27., szerda  •  Szabina napja
Online és a rádiókban közvetítik a húsvéti szentmisét, istentiszteletet

Online és a rádiókban közvetítik a húsvéti szentmisét, istentiszteletet

A Nagyhét egyházi alkalmait a koronavírus-járvány miatt rendhagyó formában tartják meg, a szertartások a hívek személyes részvétele nélkül zajlanak.

 

A Székesegyházban nagycsütörtökön olajszentelési mise lesz, amelynek keretében az atyák megújítják a papszenteléskor tett ígéretüket. 18 órától az utolsó vacsora emlékére tartott szentmisét és a péntek este hat órakor kezdődő keresztúti liturgiát is a Mária Rádió közvetíti.


Császár István püspöki helynök így fogalmazott: “Nagyszombaton az egyház Krisztus sírjánál időzik. Napnyugta után húsvét vigíliájának szertartását végezzük, amikor kihirdetik Krisztus feltámadását, győzelmét a halál felett. Ez az éjszaka a liturgikus év központi pillanata.”


Vasárnap tíz órakor a Kossuth Rádióban hallható majd a szentmise.


Az evangélikus templomban csütörtökön 14 órakor lesz istentisztelet, pénteken este 7 órakor felolvassák Jézus szenvedéstörténetét, szombaton ugyancsak este hétkor kezdődik az áhítat. Ezeket, és a további ünnepi alkalmakat is a Credo Rádió közvetíti.


Gregersen-Labossa György evangélikus parókus lelkész elmondta, hogy húsvétkor a hajnali istentiszteletet rögzítik, és ez reggel kerül majd adásba. Tíz órakor a templomban a lelkészek jelen vannak, a húsvéti istentiszteletet megtartják, ez délután kerül adásba. A húsvét hétfői istentisztelet pedig szerkesztett módon megy.


A református templomban csütörtökön 18 órakor, pénteken, húsvét vasárnap és hétfőn 10 órakor kezdődik az istentisztelet, melyen a gyülekezetet a lelkész családja képviseli majd.


Jakab Bálint református lelkész hozzátette, hogy a lánya tud orgonálni, ő pedig a lelkészi szolgálatokat végzi, illetve a felesége is prédikálni fog húsvét hétfőn. Nem szakad meg az úrvacsorai sorozat sem, csak most ők hatan, a lelkészcsalád lesz, aki képviseli a közösséget ebben a helyzetben.


Az ünnepi online közvetítések elérhetők lesznek a felekezetek honlapján, Facebook-oldalán és a YouTube-on  is.

kapcsolódó cikkek
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános misét a katolikus templomokban
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános misét a katolikus templomokban
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános liturgiát a katolikus templomokban a koronavírus-járvány miatt - közölte Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az MTI-vel.
kapcsolódó cikkek
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános misét a katolikus templomokban
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános misét a katolikus templomokban
Vasárnaptól nem tartanak nyilvános liturgiát a katolikus templomokban a koronavírus-járvány miatt - közölte Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az MTI-vel.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Kétezer felett a napi esetszám
Megyénkben 37 új koronavírusos beteget regisztráltak csütörtökre.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
legfrissebbek
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.
Intő példa a Brexit 
Miközben a magyar közélet az előválasztással és a most induló kampánnyal van elfoglalva, sorsfordító események játszódnak le az Európában. Az uniós kilépés utáni Nagy-Britanniát és a kelet-közép-európai régiót vette górcső alá az Euroinfo Székely Klára politológussal, az ELTE SEK oktatójával.