km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
200 új bérlakást vonnak be a szombathelyi rendszerbe

200 új bérlakást vonnak be a szombathelyi rendszerbe

Előterjesztés szólt a bérlakásprogramról. Jelenleg 24 üres lakás van, ami kiutalható, ha a bérlő vállalja a felújítást, és 150-170 család szerepel várólistán. A közösségi bérlakás rendszerbe eddig 14 ingatlant sikerült bevonni. Az előterjesztés szerint 200 önkormányzati bérlakást kellene megépíteni, erre három telket jelölnek ki a város területén. A beruházáshoz központi támogatást remél az önkormányzat. A közgyűlésen némileg finomítottak az előterjesztésen.

 

Az előterjesztésben pontos adatok is szerepelnek: jelenleg 24 db olyan üresen álló lakás van Szombathelyen, amely bérbeadás útján hasznosítható. Az ingatlanok mindegyike helyreállításra szorul, 11 db komfortnélküli, 9 db összkomfortos, illetve 4 db komfortos komfortfokozatú. A Szociális és Lakás Iroda szakmai álláspontja szerint  a 2020-2021. években beérkezett, bérlakás bérbeadása iránti kérelmek alapján, amely tartalmazza a bérlő általi felújítás vállalására, és az átmeneti szállás kijelölésére vonatkozó kérelmeket is, jelenleg mintegy 150-170 olyan szombathelyi család van, amely megalapozott és indokolt kérelemmel rendelkezik önkormányzati bérlakás kijelölésre.


Felismerve azt, hogy az önkormányzati bérlakás állomány nem képes kielégíteni a lakásbérletek iránti keresletet, és ezért bővíteni szükséges az önkormányzati bérlakás-gazdálkodásba bevonható lakások számát, Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2020. március 1. napjától bevezette a Szombathelyi Közösségi Bérlakás Rendszert. A rendszer az üresen álló, magántulajdonban lévő lakásokat vonja be a bérlakás-rendszerbe. Jelenleg 14 ingatlant adnak bérbe így, célként évente 10-15 darab lakást vonnának be.  


Mint írják, a bérlakásrendszer bevezetése némiképp enyhítette az önkormányzati bérlakás-gazdálkodás területén tapintható feszültséget, azonban a jelenlegi lakásbérletek iránti kereslet maximális kielégítése 200 darab önkormányzati bérlakás megépítésével válna megoldottá. 


Három helyszínt jelöltek ki bérlakások építésére:

 

  • Oladon négy ingatlant, ezek összterülete körülbelül 25 ezer négyzetméter.
  • A SZOVA jelenlegi köztisztasági telephelyét a Jászai Mari utca 2. alatt, ez 14 350 négyzetméter. 
  • A volt Szabadidőközpontot, az ingatlan 96.335 négyzetméter.


A 200 lakás megépítésére saját forrás jelenleg nincs, a program megvalósítása kizárólag központi támogatás biztosításával lehetséges – hívják fel a figyelmet. 

 

Dr. Czeglédy Csaba (független) a közgyűlésen elmondta, hogy mennyire kevés a bérlakás Szombathelyen és mennyi rászoruló lenne. Az előterjesztés kapcsán leszögezte, hogy a maga részéről nem egy helyen gondolná 200 lakás megépítését. Javaslatot tett, hogy több helyszínen valósuljon meg és előtte egyeztessenek az ott élőkkel. Nem szociális bérlakásokra van most szükség, hanem az egy vagy több gyermeket egyedül nevelő szülők és nyugdíjasok lakhatását kellene megoldani. Egy fizetésből lehetetlen ma lakást bérelni Szombathelyen. 


Németh Ákos (Éljen Szombathely! Egyesület) tanácsnok szerint a Jászai Mari utcában inkább garázsokat kellene építeni, enyhíteni a környék parkolási gondokat.  


Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető hangsúlyozta, a frakció nem támogatja az előterjesztést. A saját lakáshoz való juttatást támogatják és a munka alapú társadalomban hisznek. 


Dr. Nemény András polgármester szerint fontos a saját lakás, de egy egyedülálló nyugdíjasnak ezt hiába mondják.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szerint ez egy kampányelőterjesztés, ami dr. Czeglédy Csabát támogatja. Szerinte nem most van itt az ideje a bérlakások építésének.  


Dr. Czeglédy Csaba, a lakásbizottság elnökeként hozzátette: nem mondhatja egy egyedülálló anyának két gyerekkel, akiknek felmondták az albérletét, hogy munka alapú társadalom van és a cél a saját lakás. Nem tudja, hogy a következő másfél évet hogyan hidalják át. Nem tudják hamarosan megoldani a kisgyerekes családok elhelyezését. Családok kerülhetnek utcára. Úgy fogalmazott, hogy az utolsó utáni pillanatban vannak. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) is úgy látja, hogy rengeteg család kerül krízishelyzetre. Egy-egy bérlakásra 8-10 család jelentkezik úgy, hogy vállalja a felújítást. Szerinte is a 24. órában vannak. Ő nem a munka, hanem a tudás alapú társadalomban bízik.  


Czeglédy hozzátette, hogy jelenleg 120 olyan pályázó van, akik rendelkeznek 2-3 millió forint önerővel, de nem tudnak saját lakást venni. El szeretné oszlatni a félreértéseket, hogy nem szociális bérlakásokat szeretnének építtetni. 


Dr. Nemény András utalt arra, hogy korábban elfogadták a közgyűlésen, hogy legyen egy olyan előterjesztés, melyben összegyűjtik, mely területek jöhetnek szóba. Nem volt döntés arról, hogy 200 bérlakást egy helyen kellene megépíteni. Viszont bérlakásra szükség lenne. Az előterjesztés nem arról szól, hogy kijelöljenek helyszíneket. Az előterjesztésben szereplő helyszínek csupán opciók. A polgármester szerint sem alkalmas a Jászai Mari utca lakások építésére. A cél az, hogy kormányzati támogatást tudjanak kapni. 


Czeglédy pontosított: az önkormányzat 67 lakást jelölt ki felújítása és még 16 ilyen lakás van a rendszerben. Nincs már több felújításra váró lakás a megyeszékhelyen. Finomítani lehet az előterjesztést, hogy 200 lakást vonjanak be a rendszerbe, de építés nélkül érdemben nem volt változni a bérlakás helyzet Szombathelyen. 


A Fidesz-frakció a 200 lakás bevonásával a rendszerbe egyet tudna érteni, de a 200 új bérlakás építésével nem. 


Finomítottak rajta: a közgyűlés azt nyilvánította ki, hogy 200 új bérlakást vonnak be a szombathelyi rendszerbe a közgyűlés által meghatározott helyen és módon a lakosság tájékoztatása után. 


A Jászai Mari utcában pedig megszavazták, hogy a jövőben garázsok épülhetnek. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Még idén teljes hosszában felújítják a Károly Róbert utcát
Nemény András polgármester és Németh Ákos, a körzet képviselője videóban számolt be a jó hírről a szombathelyieknek.
A török elnök rendkívüli állapotot hirdetett a földrengések sújtotta tartományokban
Törökországban a katasztrófa sújtotta 10 déli tartományban mintegy 13,5 millióan élnek.
Ittas sofőrök, súlyos sérüléssel járó baleset
Az elmúlt 24 órában az egyenruhások három, olyan járművezetőt is igazoltattak, akik szeszes ital fogyasztását követően ültek a volán mögé, írja a police.hu.
Éremért utazik az országos döntőre a Derkovits iskola csapata Egerbe
Gőzerővel készül a március 4-ei országos döntőre a Derkovits Gyula Általános Iskola csapata, miután a múlt héten megnyerte a gárda Játékos Sportvetélkedő országos elődöntőjét. Török Richárd, az alsó tagozatos együttes felkészítő tanára abban bízik, hogy sikerült dobogós helyen végezni az Egerben rendezendő megmérettetésen.
Az egészségipar szerepe a város jövőjében – szakmai konferencia a komplex rehabilitáció jegyében
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara és az at.home oktatási kutatóközpont február 7-én szakmai konferenciát tartott: Bokányi Adrienn tanácsnok városi, Király Gábor sportolói, a PTE munkatársai egyetemi szempontból beszéltek az egészségipar és a rehabilitáció szerepéről. A szakemberek által megfogalmazott közös cél, hogy Szombathely a jövőben egészségipari fellegvár legyen.