km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Önkéntes voltam Indiában: Balázs Judit előadása a könyvtárban

Önkéntes voltam Indiában: Balázs Judit előadása a könyvtárban

A Zonta Club Szombathely, a Berzsenyi Dániel Könyvtár támogatásával, 2023. február 11-én 15 órakor „Önkéntes voltam Indiában” címmel vetítettképes előadást szervez a könyvtárban.

Balázs Judit a Hévízi Bibó István Gimnázium angol tanára. Egy felnőtt fia van. Első diplomáját Szombathelyen szerezte, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen diplomázott. Harminc éve tanít, és emellett végez jószolgálati tevékenységet. Szabadidejében fut, most éppen a Barcelona félmaratonra készül.


 Mindig vágyat érzett arra, hogy embereken segítsen, főként gyerekeken, betegeken, fogyatékkal élőkön. Szándéka akkor vezette különös útra, amikor találkozott a Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai honlapjával. Célja lett megismerkedni szolgálatukkal. A felkészülést Teréz anya könyveinek olvasásával kezdte, majd lelki megerősítésként felkeresett Keszthelyen egy karmelita atyát.

Ezután jutott el két alkalommal Indiába. Először hat hetet töltött Kalkuttában Teréz anya nővéreinél. Mély hite segítette abban, hogy az embertelen és veszélyes körülményeket látva ne futamodjon meg.
Második kalkuttai útja során felkutatott egy szervezetet, amely Ázsia legnagyobb vöröslámpás negyedében dolgozó nők gyerekeit istápolja, hogy ne törődjenek bele abba, amibe beleszülettek. Akarjanak tanulni, küzdeni.
 
Vetítettképes előadásain tapasztalatait azzal a szándékkal osztja meg, hogy hallgatói megértsék, nem természetes, hogy mi emberi körülmények közt élhetünk. Ha a világban milliók tengődnek nyomorban, elnyomásban, akkor segíteni kell őket.
Életéről azt mondja, nem tesz semmi különlegeset, egyszerűen végzi a dolgát - olvasható a Berzsenyi Dániel Könyvtár honlapján.

Fotó: Facebook

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.