km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
Önkéntes munkacsoport alakult a segítés jegyében

Önkéntes munkacsoport alakult a segítés jegyében

Munkacsoport alakult, amely elkészíti a város Önkéntes Stratégiáját. Az ehhez kapcsolódó kérdőív már elérhető az interneten. Fontos, hogy minél többen kitöltsék, hiszen az adatokat felhasználják a kilenc évre szóló, hosszú távú koncepcióhoz. Az a cél, hogy összefogják az önkénteseket fogadó szervezeteket, és egy jól működő rendszer jöjjön létre.

 

A tavalyi járványidőszakban 400 önkéntes segédkezett a piaci kiszállításban, a maszkosztásban, a postai ügyintézésben és a gyógyszerkiváltásban, de sétáltatták például a karanténban lévők kutyáit is. A szükség úgy hozta, hogy akkor hirtelen összeállt egy összetartó, aktív csapat, amiből a Covid után nagyjából 80-an maradtak meg. Az önkormányzat szeretné újra feléleszteni az akkori lelkesedést, és közös nevezőre hozná az önkénteseket fogadó szervezeteket egy hosszú távú stratégia mentén. A munkacsoport ma délelőtt ülésezett a Városházán.


Németh Ákos munkacsoport-vezető elmondta, hogy nagyon sok pozitív tapasztalatot gyűjtöttek be, azt gondolják, be kellene csatornázni ezeket az energiákat. Hangsúlyozta, céljuk egy stabil alapokon nyugvó, jól működő önkormányzati önkéntes rendszer felállítása, ennek érdekében a szeptemberi közgyűlés elfogadta a javaslatot, hogy álljon fel egy munkacsoport, ami a stratégiát fogja meghatározni. Utalt arra, hogy ez egy hosszabb távú cél, és ha minden jól megy, még az idei évben, az Önkéntesség Magyarországi Évében ezt a stratégiát el is tudják fogadni, és ez alapján el tud indulni az operatív munka.


Az első lépéseknél tartanak most. Az információgyűjtésben nagy szerepe van az önkormányzat honlapján megtalálható kérdőívnek, amit minél többen kellene, hogy kitöltsenek. A kérdések a válaszadók önkéntességhez való viszonyára, hajlandóságára vonatkoznak. A kérdéssoron pár perc alatt végig lehet érni, és a válaszok nagy segítséget jelentenek a stratégia kidolgozói számára. A hosszú távú koncepció mentén minden évben cselekvési tervet dolgoznak ki arról, mely területeken van szükség önkéntes munkára.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.