km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Oltás: egyetlen adag sem veszhet kárba

Oltás: egyetlen adag sem veszhet kárba

Vas megyében december 31-én kezdődött a vakcinázás, azóta a Markusovszky kórház oltócsoportjai mintegy húszezer oltást, többségében Pfizert adtak be. Dr. Stánitz Éva oroszlánrészt vállalt e feladat koordinálásában, megszervezésében. A korábban városi, majd megyei tisztifőorvos 2019 októberi nyugdíjazása után mindössze négy hónapot töltött nyugállományban, hiszen 2020 márciusában nevezték ki a kórház higiénés főorvosává, 2021. március 1-től pedig az intézmény orvosigazgatója.

 

– Az unokáim nem Szombathelyen élnek, a férjem aktívan dolgozik, megpróbáltam picit nyugdíjas lenni, de az annyira nem tetszett, ezért is vállaltam el a nyugdíjas nyugalom helyett az új feladatokat. Vas megye egészségügyének minden részletét ismerem, hiszen dolgoztam a fekvőbeteg- és háziorvoslásban, az egészségügyi adminisztrációban eltöltött 20 év fontos tapasztalatokat adott. Nagyon megtisztelő a megbízás. Az orvosigazgató feladata rendkívül szerteágazó, de most prioritást élvez a Covid-betegellátással összefüggő szervezés, osztályfelszabadítás, a kollégák beosztása és többek között az oltásszervezés. Komolyan mondom, embert próbáló feladat. Nagyon fontos kérdés az oltóanyag logisztikája, hiszen ezek a modern és hatékony oltóanyagok nagyon érzékenyek, ezért nagyon pontos kezelést igényelnek. Egyetlen adag sem veszhet kárba, ezen naponta egy hatalmas team dolgozik megfeszített tempóban.


– December 31-én indult a szervezet oltás Szombathelyen. Mik a tapasztalatok azóta?


– Húszezer oltást, 90 %-ban Pfizert, kis részben Szputnyikot adtunk be a járvány kezdete óta. Ezek talán a legérzékenyebbek. Mínusz 80 foktól a beteg karjáig mindent pontosan meg kell szerveznünk. Minimális számú Moderna oltóanyagot adtunk be a szociális intézményeben.  


– Korábban a laikusokban sok bizonytalanság fogalmazódott meg az oltásokkal kapcsolatban. Tapasztalata szerint változott ez a helyzet?


– A szakmai értékrendem és a tudásom szerint is azt mondom, hogy az a jó oltóanyag, amit megkapunk. Bízni kell a rendszerben, az ellátókban és a döntéshozókban, ugyanis mindenki azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban védetté válhasson minél több ember. A cél a súlyos tünetek és a halálozás csökkentése. Sajnos a harmadik hullámban napról napra növekszik a fertőzöttek száma. Január közepétől február közepéig javult a helyzet, most robbanásszerűen romlott a helyzet, egyre több covidos beteg érkezik a szombathelyi kórházba, egy részük sajnos intenzív ellátásra is szorul. Kórházi oltócsoportjaink megállás nélkül dolgoznak. A sebészeti tömb földszintjén alakítottuk ki az oltópontokat. Az oda- és kivezető utat egyirányúsítottuk. Én úgy látom, hogy nőtt az oltakozási kedv. A kórház a regisztráltakat nem látja, ők a háziorvosokon keresztül érkeznek. Nagyon fontos, hogy mindenki regisztráljon, hiszen a vakcina az egyetlen megoldás a védettség felé. Köszönöm mindenkinek a türelmét, ha esetleg várakoznia kellene. Igyekszünk az oltást ütemezetten és jól csinálni. Kérem, hogy mindenki az előírt időben érkezzen. Nem kell éhgyomorral jönni. A kórházi oltócsoportok nem oltanak kínai vakcinával, azt a háziorvosok adják. Ennek egyetlen praktikus oka van. Mivel a kínai vakcina elölt vírust tartalmaz, a szervezetben szaporodni nem tud, ezért nem okoz betegséget, de a megfelelő immunválaszt, a szervezet védelmi vonalát kialakítja. Ez az oltóanyag nem igényel extra kezelést, csak hűtést, ráadásul egyadagos kiszerelésű, ezért sokkal gördülékenyebb a kivitelezés. Az oltás előtt az orvosunk megbeszéli a pácienssel az esetlegesen fennálló betegségét, az arra alkalmazott terápiát. Utána a biztonsági protokoll szerint 15 percig megfigyelés alatt tartjuk a beoltottakat. Mivel egy fehérjetermelést generáló oltóanyagról van szó, ha esetleg valakinél súlyos allergiás reakciót váltana ki, az ennyi idő alatt kiderülne. Ha az oltás után kicsit viszket, kicsit piros, kicsit fáj, az nem ez a kategória. Beavatkozást igénylő problémával még nem találkoztunk.


– Mindannyiunk érdekében mondhatom: jó munkát kívánunk Önnek és munkatársainak.


– Nagyon megtisztelő és felelősségteljes feladatot kaptam valóban. Most már csak egy kis egészséget meg jó kártyajárást kívánjanak ebben a nehéz helyzetben. Azt gondolom, hogy az én személyem pontosan a járvány miatt került előtérbe az elmúlt időben, hiszen a Covid-helyzetben elég sok szervezőmunkát végeztem, és ezért kaptam ezt a javaslatot, végül kinevezést. Harmadsorban pedig zajlik az egészségügy strukturális átalakítása, és hát való igaz, hogy a Vas megyei egészségügy valamennyi szektorát jól ismerem.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Buffon távozik a Juventustól
A világbajnok kapus, Gianluigi Buffon az idény végén elhagyja a Juventus labdarúgócsapatát, de egyelőre nem szeretne visszavonulni.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.