km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Olaszországban megemlékeztek a járvány egy évvel ezelőtti kezdetéről

Olaszországban megemlékeztek a járvány egy évvel ezelőtti kezdetéről

A "fehér köpenyesek" napját tartják szombaton az olasz kórházakban, és emlékhelyet avatnak az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak a lombardiai Codognóban, ahol tavaly február 20-án azonosították az első olaszországi Covid-beteget.

 

A kórházakban az orvosok és a betegek a halottakról emlékeznek meg ezen a napon, amelyet mostantól minden év február 20-án meg fognak tartani. De a társadalom többi része is emlékezik különböző módokon, egyebek között közös imádságokat tartanak az elhunytakra és a még kórházban lévőkre gondolva.


A központi esemény helyszíne a lombardiai Codogno, ahol egy kerttel körbevett emlékhelyet avatnak fel. A tizenötezres város kórházában tavaly ezen a napon azonosították az első fertőzöttet. Az első betegként regisztrált, 38 éves Mattia Maestrit mások mellett ápoló Annalisa Malara aneszteziológus kérte vírusteszt elvégzését a férfin, mert szokatlan erejű tüdőgyulladás jelentkezett nála. A laboratóriumi eredmények február 20-án este kaptak megerősítést Milánóból. Codogno kórházát azonnal lezárták, a polgármester karantént rendelt el, a hadsereg gyűrűbe fogta a várost. Olaszország és Európa így szembesült azzal, hogy az új koronavírus-járvány megérkezett erre a kontinensre is. Február 20-tól kezdve a betegek és a halottak száma folyamatosan nőtt. Mattia több hetet töltött intenzív osztályon, de meggyógyult. Felesége is átvészelte a fertőzést, de a családjában volt halálos áldozat.


"Nem gondoltam azonnal, hogy Covid-19-ről van szó, hiszen a beteg nem találkozott Vuhanból származókkal, akkor még nem tudtuk, hogy tünetmentes betegeken keresztül is terjed" - mondta Annalisa Malara az MTI-nek nyilatkozva.


Codogno polgármestere, Francesco Passerini elmondta, hogy a február 21-ére virradó éjszakán őt is riadóztatták: "Azt gondoltam, baleset történt, sose gondoltam volna, hogy nálunk lesz az első azonosított beteg, pedig másnapra már százan voltak fertőzöttek". A polgármester hozzátette, hogy az első hónapban 154-en haltak meg, szemben azzal, hogy máskor járványban sincs ötvennél több halott.


Március 8-án lezárták Lombardia és a másik gócpont, Veneto tartomány tucatnyi önkormányzatának területét, március 10-én pedig az egész országot karanténba helyezték, amely alól az olaszok csak május közepe után kaptak feloldást.


Egy év alatt közel hárommillióan betegedtek meg, a halottak száma éppen pénteken lépte át a 95 ezret. Az elhunytak többsége nyolcvan év feletti volt, akikkel szinte elvesztett egy generációt az öregedő lakosságú Olaszország.


Több mint háromszáz orvos halt meg hivatása teljesítése közben. Az egész világot bejárták az arcmaszktól vörösre dagadt arccal dolgozó, pár percet ülve alvó olasz orvosokról és ápolókról készült felvételek. "Az első napokban azt hittük, mindenünk van, elegendő szakmai tapasztalatunk és védőfelszerelésünk, hiszen vírussal már korábban is volt dolgunk. Akkor döbbentem rá, hogy miről van szó, amikor a kórház kápolnájában kellett elhelyezni a lélegeztető gépeket, majd a koporsókat" - mondta Fabrizio Pregliasco virológus, a milánói Galeazzi kórház orvosa.


"A legtragikusabb nap március 27. volt, amikor a halottak napi száma megközelítette az ezret. Bergamo városából katonai kamionok sora szállította a halottakat más krematóriumok felé, akkor én is sírtam" - emlékezett Franco Locatelli, az állami szakértői egészségügyi bizottság elnöke.


Emlékezést és egyben tüntetést tartottak szombaton Alzano Lombardo lakosai, akik tavaly feljelentést tettek a helyi kórházak, idősotthonok késői lezárása miatt. Azt hangoztatták, hogy időben cselekedve a Giuseppe Conte vezette kormány elkerülhette volna, hogy a járvány "cunamiként" söpörjön végig az idős korosztályon.


Roberto Speranza egészségügyi miniszter az évfordulón azt hangoztatta, hogy a járvány elleni "küzdelem még nem ért véget, még nem győztünk, de az oltóanyag reményt ad". A tárcavezető szerint az egészségügyi rendszer "borzalmas" évet élt át, ezzel együtt köszönetet mondott az olaszoknak az összefogásért és erőfeszítéseikért a nehéz időkben.


A vírusmutációk erőteljes terjedése miatt vasárnaptól az olasz tartományok felében megszigorítják a korlátozásokat. A régiók azonnali egyeztetést szorgalmaznak az új kormánnyal az ország esetleges ismételt zárlatáról. (MTI)

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Buffon távozik a Juventustól
A világbajnok kapus, Gianluigi Buffon az idény végén elhagyja a Juventus labdarúgócsapatát, de egyelőre nem szeretne visszavonulni.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.