km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Megszépül az Oladi falu Szentháromság templomának belső tere

Megszépül az Oladi falu Szentháromság templomának belső tere

Befejezéséhez közeledik az Oladi falu Szentháromság templomának belső felújítása. Újrafestették a falakat, és folyik a szekkók restaurálása. Május végére elkészülhetnek a munkákkal, így - a járványhelyzettől függően - akkortól ismét birtokba vehetik a hívek a templomot.

 

A padokat és az oltárt letakarták, felállványozták a falakat - javában tart a templom belső felújítása.  Elkészült a festés, és restaurálták a szekkók egy részét. A templomot 1930-ban Steffek Albin festette ki, az első nagyobb felújítás során azonban nem hozzáértő festő dolgozott a képeken. Most Mikos Róbert restaurátor hozta rendbe a figurákat és az arcokat. Hátravan még az oltár melletti szekkók javítása: Szent Pál arcának közepébe - nem tudni, miért - egykor szöget vertek, a Szent Pétert ábrázoló falfestményt pedig véséssel rongálták meg. Az alsó harmadban villanyszerelési munkák elvégzésekor az 50-es, 60-as években keresztülvésték a freskót, ezzel elcsúfítják a képet.


Tíz éve tart Olad falu templomának szakaszos felújítása, tavaly szeptemberben kezdődött a záró ütem, ha ezt befejezik, teljes körű lesz a megújulás. Bár a munkák a tervezettnél lassabban haladnak, ez most nem jelent gondot, hiszen a járványhelyzet miatt amúgy sem lehetne ebben a kis templomban misézni. A Batthyány-templomban tartják az istentiszteleteket. A felújítás befejező szakasza 15 millió forintba kerül, ebből 3 milliót pályázaton nyertek, 4 milliót az egyházmegye biztosított, a többit önerőből finanszírozzák.


Gaál Sándor, az Oladi Plébánia plébánosa az SZTV érdeklődésére elmondta, a templom tetőszerkezetének újjáépítése során és a templom melletti útépítések nyomán a templom szekkói sérültek, repedések keletkeztek rajta, amik elcsúfították a templomot. Ezért volt szükség arra, hogy ennek a munkának nekilássanak.


A templom első írásos említése az 1200-as évekből való, a most álló templomépület 1796-ban épült fel. Az utóbbi tíz évben teljes körű felújítás történt több szakaszban: toronyórát szereltek be, kialakították a harangrendszert, nyílászárókat és tetőt cseréltek, szigetelték és újraszínezték az épület külsejét, rendbe hozták a Szent Sír kápolnát is. Úgy tervezik, hogy a belső felújítás Szentháromság vasárnapjára, május 30-ára elkészülhet.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.