km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Megszépül az Oladi falu Szentháromság templomának belső tere

Megszépül az Oladi falu Szentháromság templomának belső tere

Befejezéséhez közeledik az Oladi falu Szentháromság templomának belső felújítása. Újrafestették a falakat, és folyik a szekkók restaurálása. Május végére elkészülhetnek a munkákkal, így - a járványhelyzettől függően - akkortól ismét birtokba vehetik a hívek a templomot.

 

A padokat és az oltárt letakarták, felállványozták a falakat - javában tart a templom belső felújítása.  Elkészült a festés, és restaurálták a szekkók egy részét. A templomot 1930-ban Steffek Albin festette ki, az első nagyobb felújítás során azonban nem hozzáértő festő dolgozott a képeken. Most Mikos Róbert restaurátor hozta rendbe a figurákat és az arcokat. Hátravan még az oltár melletti szekkók javítása: Szent Pál arcának közepébe - nem tudni, miért - egykor szöget vertek, a Szent Pétert ábrázoló falfestményt pedig véséssel rongálták meg. Az alsó harmadban villanyszerelési munkák elvégzésekor az 50-es, 60-as években keresztülvésték a freskót, ezzel elcsúfítják a képet.


Tíz éve tart Olad falu templomának szakaszos felújítása, tavaly szeptemberben kezdődött a záró ütem, ha ezt befejezik, teljes körű lesz a megújulás. Bár a munkák a tervezettnél lassabban haladnak, ez most nem jelent gondot, hiszen a járványhelyzet miatt amúgy sem lehetne ebben a kis templomban misézni. A Batthyány-templomban tartják az istentiszteleteket. A felújítás befejező szakasza 15 millió forintba kerül, ebből 3 milliót pályázaton nyertek, 4 milliót az egyházmegye biztosított, a többit önerőből finanszírozzák.


Gaál Sándor, az Oladi Plébánia plébánosa az SZTV érdeklődésére elmondta, a templom tetőszerkezetének újjáépítése során és a templom melletti útépítések nyomán a templom szekkói sérültek, repedések keletkeztek rajta, amik elcsúfították a templomot. Ezért volt szükség arra, hogy ennek a munkának nekilássanak.


A templom első írásos említése az 1200-as évekből való, a most álló templomépület 1796-ban épült fel. Az utóbbi tíz évben teljes körű felújítás történt több szakaszban: toronyórát szereltek be, kialakították a harangrendszert, nyílászárókat és tetőt cseréltek, szigetelték és újraszínezték az épület külsejét, rendbe hozták a Szent Sír kápolnát is. Úgy tervezik, hogy a belső felújítás Szentháromság vasárnapjára, május 30-ára elkészülhet.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak