km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Októbertől lehet vadászni a hódokra, kizárólag engedéllyel

Októbertől lehet vadászni a hódokra, kizárólag engedéllyel

Lehet vadászni a hódokra októbertől, ehhez viszont még mindig engedély szükséges. A megyében körülbelül 1000 hód van, Szombathelyen belül is károkat okoznak.

 

A hódok rengeteg kárt okoznak már Szombathely belterületén is. Januárban számoltunk be róla, hogy szinte az összes fát megrágták és kidöntötték a Perint-patak KISZ-lakótelepi szakaszán, és gátat építettek, ami partelmosást okozott. Akkor a megrágott fákat a szakemberek összedarabolták, és a hódgátakat is elbontották. A vízügyi ágazat régóta küzd a hódok okozta pusztítással: eltűnnek a fák a tavak, vízfolyások mellől, és ez csak az egyik probléma.


Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a másik probléma, hogy a kidöntött fákból élőhelyeket, hódgátakat épít, ami partelmosásokat okoz. Néha olyan erős gátat épít, ami árvíz idején elöntéseket okoz, emiatt sok panaszt kapnak településektől, gazdálkodóktól, hogy elönti a víz a partmenti kultúrterületeket.


A hód védett állat. Hazánkban eredetileg őshonos volt, majd 100 évre kipusztították, a 90-es években telepítették vissza. Olyannyira sikeresen, hogy mára elszaporodott. Sokan, régóta sürgették már a jogszabályváltoztatást.


Szinetár Csaba zoológus, az ELTE-SEK főiskolai tanára hozzátette, az állomány túlszaporodott, és amennyiben megfelelő jogszabály születik, evidens, hogy szükséges, és talán kicsit már megkésett is ez az intézkedés, ami a hazai hódállomány szabályozása szempontjából elvárható.


A Magyar Közlöny augusztusi, 128. számában új rendelkezések jelentek meg a hódokkal kapcsolatban. Az állat bekerült azon fajok közé, amelyek "közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében" riaszthatók, elejthetők, gyéríthetők, állományuknak szabályozása engedélyezhető. Vadászatukhoz viszont még mindig engedély szükséges. Ennek kiadásával Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága foglalkozik.


Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kiemelte, évente körülbelül 20-30 eset lehet az, amikor problémát jeleznek a hódokkal kapcsolatban. Ez részben városi jellegű területeken szokott előfordulni, holott legtöbb esetben az a probléma, hogy a folyók, illetve a tavak menti fákat teszik tönkre a hódok, illetve mezőgazdasági, erdőgazdasági területeken szokott előfordulni szintén vízfolyások mentén.


A hódok befogása, kilövése viszont körülményes, európai tapasztalatok alapján inkább a csapdázás célravezető, tette hozzá Horváth Takács Szabolcs, a Berek-Völgye Vadásztársaság elnöke. Szerinte ehhez mindenképpen egy olyan szakértői gárda szükséges, aki nemcsak a hód, hanem egyéb más vadfajok befogására is specializálódott, tehát megvan hozzá az összes eszköze, és a szaktudása.


A hód vadászata október 1. és március 31. között engedélyezett a rendelet szerint. Idővel kiderül, hogy az új jogszabály megoldást jelent-e a problémára.

 

 

Fotó: Hódok miatt fák dőltek a Perint medrébe a Váci és a Kodály Zoltán utcát összekötő híd melletti szakaszon 2021 decemberében - archív/Nagy Jácint 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.