km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
OECD: csökkent a munkanélküliségi ráta

OECD: csökkent a munkanélküliségi ráta

Az augusztusi 6 százalékról 5,8 százalékra csökkent szeptemberben a munkanélküliségi ráta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában.

 

Az OECD honlapjára kedden felkerült adatok szerint a szeptemberi mutató 0,5 százalékponttal még mindig felülmúlja a pandémia előtti utolsó hónapban, 2020 februárban mért szintet. Tavaly átlagosan 7,2 százalék volt a munkanélküliség az OECD-ben, 2019-ben 5,4 százalék, 2018-ban pedig 5,5 százalék.
   

Az idén szeptemberben 38,7 millió munkanélküli volt az OECD-ben, 1,1 millióval kevesebb az augusztusinál, de még mindig 3,3 millióval több 2020 februárjához képest. Szeptemberben a nők között 6,1 százalékról 6 százalékra, a férfiak körében pedig 5,8 százalékról 5,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta egy hónap alatt.
   

A 15 és 24 év közöttiek körében augusztushoz képest 0,3 százalékponttal, 12,1 százalékra mérséklődött a munkanélküliség szeptemberben.
   

Az euróövezetben 7,5 százalékról 7,4 százalékra csökkent a szeptemberi ráta, az ötödik egymást követő hónapban mértek visszaesést. Az Európai Unióban a munkanélküliségi ráta az augusztusi 6,9 százalékról 6,7 százalékra süllyedt.
   

Az Európán kívüli tagországok közül a ráta 5,2 százalékról 4,8 százalékra csökkent az Egyesült Államokban, 7,1 százalékról 6,9 százalékra süllyedt Kanadában és 4,1 százalékról 3,9 százalékra mérséklődött Mexikóban, ugyanakkor 5 százalékról 5,2 százalékra emelkedett Izraelben, 2,8 százalékról 3 százalékra nőtt Dél-Koreában, és 4,5 százalékról 4,6 százalékra Ausztráliában.
   

Az októberre vonatkozó előzetes adatok azt jelzik, hogy tovább csökkent a ráta az Egyesült Államokban, 4,6 százalékra és Kanadában, 6,7 százalékra. Az OECD honlapján az szerepel, hogy Magyarországon a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt szeptemberben, alacsonyabb az augusztusi 4,1 százaléknál. (MTI)

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.