km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
OECD: csökkent a munkanélküliségi ráta

OECD: csökkent a munkanélküliségi ráta

Az augusztusi 6 százalékról 5,8 százalékra csökkent szeptemberben a munkanélküliségi ráta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában.

 

Az OECD honlapjára kedden felkerült adatok szerint a szeptemberi mutató 0,5 százalékponttal még mindig felülmúlja a pandémia előtti utolsó hónapban, 2020 februárban mért szintet. Tavaly átlagosan 7,2 százalék volt a munkanélküliség az OECD-ben, 2019-ben 5,4 százalék, 2018-ban pedig 5,5 százalék.
   

Az idén szeptemberben 38,7 millió munkanélküli volt az OECD-ben, 1,1 millióval kevesebb az augusztusinál, de még mindig 3,3 millióval több 2020 februárjához képest. Szeptemberben a nők között 6,1 százalékról 6 százalékra, a férfiak körében pedig 5,8 százalékról 5,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta egy hónap alatt.
   

A 15 és 24 év közöttiek körében augusztushoz képest 0,3 százalékponttal, 12,1 százalékra mérséklődött a munkanélküliség szeptemberben.
   

Az euróövezetben 7,5 százalékról 7,4 százalékra csökkent a szeptemberi ráta, az ötödik egymást követő hónapban mértek visszaesést. Az Európai Unióban a munkanélküliségi ráta az augusztusi 6,9 százalékról 6,7 százalékra süllyedt.
   

Az Európán kívüli tagországok közül a ráta 5,2 százalékról 4,8 százalékra csökkent az Egyesült Államokban, 7,1 százalékról 6,9 százalékra süllyedt Kanadában és 4,1 százalékról 3,9 százalékra mérséklődött Mexikóban, ugyanakkor 5 százalékról 5,2 százalékra emelkedett Izraelben, 2,8 százalékról 3 százalékra nőtt Dél-Koreában, és 4,5 százalékról 4,6 százalékra Ausztráliában.
   

Az októberre vonatkozó előzetes adatok azt jelzik, hogy tovább csökkent a ráta az Egyesült Államokban, 4,6 százalékra és Kanadában, 6,7 százalékra. Az OECD honlapján az szerepel, hogy Magyarországon a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt szeptemberben, alacsonyabb az augusztusi 4,1 százaléknál. (MTI)

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.