km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
OECD: csökkent a munkanélküliségi ráta

OECD: csökkent a munkanélküliségi ráta

Az augusztusi 6 százalékról 5,8 százalékra csökkent szeptemberben a munkanélküliségi ráta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában.

 

Az OECD honlapjára kedden felkerült adatok szerint a szeptemberi mutató 0,5 százalékponttal még mindig felülmúlja a pandémia előtti utolsó hónapban, 2020 februárban mért szintet. Tavaly átlagosan 7,2 százalék volt a munkanélküliség az OECD-ben, 2019-ben 5,4 százalék, 2018-ban pedig 5,5 százalék.
   

Az idén szeptemberben 38,7 millió munkanélküli volt az OECD-ben, 1,1 millióval kevesebb az augusztusinál, de még mindig 3,3 millióval több 2020 februárjához képest. Szeptemberben a nők között 6,1 százalékról 6 százalékra, a férfiak körében pedig 5,8 százalékról 5,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta egy hónap alatt.
   

A 15 és 24 év közöttiek körében augusztushoz képest 0,3 százalékponttal, 12,1 százalékra mérséklődött a munkanélküliség szeptemberben.
   

Az euróövezetben 7,5 százalékról 7,4 százalékra csökkent a szeptemberi ráta, az ötödik egymást követő hónapban mértek visszaesést. Az Európai Unióban a munkanélküliségi ráta az augusztusi 6,9 százalékról 6,7 százalékra süllyedt.
   

Az Európán kívüli tagországok közül a ráta 5,2 százalékról 4,8 százalékra csökkent az Egyesült Államokban, 7,1 százalékról 6,9 százalékra süllyedt Kanadában és 4,1 százalékról 3,9 százalékra mérséklődött Mexikóban, ugyanakkor 5 százalékról 5,2 százalékra emelkedett Izraelben, 2,8 százalékról 3 százalékra nőtt Dél-Koreában, és 4,5 százalékról 4,6 százalékra Ausztráliában.
   

Az októberre vonatkozó előzetes adatok azt jelzik, hogy tovább csökkent a ráta az Egyesült Államokban, 4,6 százalékra és Kanadában, 6,7 százalékra. Az OECD honlapján az szerepel, hogy Magyarországon a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt szeptemberben, alacsonyabb az augusztusi 4,1 százaléknál. (MTI)

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.