km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
„Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet...”

„Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet...”

Jubileumi jótékonysági gálaesttel ünnepelte 30 éves fennállását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja. Színvonalas műsorral köszöntötték önkénteseiket és támogatóikat, valamint elismeréseket adtak át.

 

2003 óta minden évben megrendezi jótékonysági estjét a segélyszervezet, hogy a bevétellel rászorulókat támogasson. Gyűjtöttek már határon túli gyerekeknek, fogyatékkal élőknek és a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak is. Idén szombathelyi szegény családok a kedvezményezettek: tartós élelmiszert juttatnak el számukra a szervezet, és részt vállal gyógyszerköltségeikből.


A karitatív célú est ezúttal egyben születésnapi ünnepség is volt. Dr. Asbóth Mária, a szombathelyi csoport vezetője megköszönte önkénteseiknek, a partnerszervezeteknek és a városvezetésnek azt, hogy az elmúlt három évtizedben – lehetőségeikhez mérten – támogatta tevékenységüket. Dr. Balázsy Péter megyei jegyző átadta a Vas Megyei Közgyűlés elismerő oklevelét a segélyszervezetnek a rászoruló emberek példaértékű szolgálatáért, magas fokú alázattal és kiváló szakmai felkészültséggel végzett kiemelkedő munkájáért.


A gálaest zenés-táncos-verses produkciókkal folytatódott, neves helyi fellépők álltak színpadra, köztük az Ungaresca Táncegyüttes tagjai, Szerémi Zoltán színművész és Kiss Márton zongoraművész. Lendvai Rezső előadásában összefoglalta a Szombathelyi Csoport életének fontosabb állomásait, eseményeit.

 

Jubileumi elismerések


Panker Mihály, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-magyarországi Regionális Központjának ügyvezetője és dr. Asbóth Mária elismerésekkel honorálta az elmúlt 30 év legtevékenyebb önkénteseit. A díjakat személyes hangú méltatások kíséretében adták át.


Dávid István


Negyedszázada kapcsolódott be a máltai munkába. Hosszú éveken át vezette az öreg Fordot, amivel önkénteseket, mozgássérülteket vitt kirándulni, vagy lelki napra, celldömölki búcsúba, de szállított adományokat is. Kifogyhatatlan energiával, vidámsággal és önzetlenséggel mindig ott termett, ahol szükség volt a munkájára.


Dr. Giczy Sarolta - posztumusz


Alapító tagja és vezetője volt a szombathelyi csoportnak, egyúttal az Országos Elnökség tagja, a területi központ vezetője is. Szervezte az országos máltai ifjúsági táborokat, a határon túli mozgássérült táborokat, aktív kapcsolatot ápolt a bajor máltai szolgálattal. Rendíthetetlenül gyűjtötte az adományokat, a szponzori támogatásokat és szervezte az árvízkárosultak segítségét, vagy más rászorultak támogatását. Szerény, mindig háttérbe húzódó lénye mögött szívós kitartás, rendíthetetlen munkabírás, alázat, mélyen megélt hit állt. 2020. november 18-án hunyt el. Az elismerést férje vette át.


Lendvai Rezső 


A Szentatya látogatásakor – 1991-ben – még mentőtisztként segítette a máltai munkát, de hamarosan belépett a szolgálatba. Az Országos Elnökség tagja, a Régió elnöke volt hosszú ideig, most az Etikai Bizottság tagja. Ő szervezte meg elsőként hazánkban az Országos Máltai Elsősegélynyújtó konferenciákat dr. Giczy Saroltával együtt. Elsősegélytankönyveiből oktatták Szombathelyen és másutt is a diákokat, a kis óvodásokat. Tapasztalatával, bölcs gondolataival segítette, segíti a csoport munkáját. 


Molnár Gábor


2001-ben még főiskolai hallgatóként állt önkéntesnek. Hamarosan a fiatalok csoportjának vezetője lett. Elkötelezettsége, az elesettek iránti empátiája, jó szervezőképessége, vidám alaptermészete és sokrétű feladatvállalása példaértékű.


Sipos Imréné


25 éve tagja a csoportnak. Sok éven át vezette a környékbeli idősek klubját. Programok szervezésével, uzsonnával színesítette, segítette a magányosok életét. Emellett férjével a karácsonyi adományok szállításában is aktívan részt vett. Pedagógus múltja a csoportunk munkájára is hatással volt, van.


Szalay Ágnes


Csoportvezető-helyettes, 14. éve adminisztratív, pályázatírási feladatokon túl családsegítőként is tevékenykedik. Érző odafigyeléssel fordul az elesett emberekhez. Az idős önkéntesek és a rászorultak látogatásával, az adománycsomagok szállításával, a járvány idején telefon útján a lényéből fakadó derűvel többeket átsegített a nehézségeken.


Tóthné Mizda Enikő


2006 óta stabil önkéntes. Három, akkor még kiskorú fiúgyermek mellett is mindig számíthattunk segítőkészségére. Ma még inkább, akár gyűjtés, osztás, pakolás, házon belüli bármilyen feladat is találja meg. Pedagógiai tapasztalatát főleg a hátrányos helyzetű gyermekekkel, családjaikkal való foglalkozásban tudta és tudja hasznosítani.


Török Mária és Szabó Endréné Erzsi


Sok éve önkéntesként a háttérben meghúzódva szerényen, de állhatatos kitartással takarítanak, fertőtlenítenek, rendet tesznek a házban, és a kertet is rendben tartják.


Prikazovics Ferenc


Tiszteletbeli máltaisként tartják számon. A kezdetektől konferansziéként működik közre a jótékonysági esteken.


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.