km/óra
  2021.01.26., kedd  •  Vanda, Paula napja
Nyugdíjas otthon, biztonságos közlekedés: Bokányi Adrienn a Fogadóórában

Nyugdíjas otthon, biztonságos közlekedés: Bokányi Adrienn a Fogadóórában

Sorozatunkban a város képviselőivel a Szombathelyi Televízió műsorában, a Fogadóórában készült interjúkat foglaljuk össze. Bokányi Adrienn, az Éljen Szombathely! alelnöke és a 2. számú választókörzet képviselője a tervezett idősek otthonáról és a közlekedésbiztonságról is beszélt. 

Fiatal hölgy a képviselőtestületben

 

Bokányi Adrienn mindjárt az interjú elején kiemelte: reméli, az utána következő generációk nőtagjait motiválja abban, hogy igenis érdemes politikával foglalkozni, vagy akár a politikai életben aktívan szerepet vállalni. Nem "null kilométeres" önkormányzati képviselő, hiszen a korábbi ciklusban is fontos szerepet vállalt. A Gazdasági és Jogi Bizottság elnökeként most sokrétű feladatkör tartozik hozzá, ami óriási felelősséget és egyben felhatalmazást is jelent. Úgy véli, hogy a kormánytól továbbra is érkeznek majd fejlesztési támogatások, mivel nem akarják tönkretenni, ellehetetleníteni azokat a városokat, melyek ellenzéki vezetésűek. Másfelől közvetlen uniós forrásokra is számítanak, melynek kapcsán dr. Nemény András polgármester már a kampány folyamán tárgyalt az unió vezetőivel.  


Emberléptékű szociális politika


– Abszolút nem vagyunk egyszerű helyzetben, nem a legtökéletesebb állapotban vettük át a város vezetését – fogalmazott a képviselő. – Ez igaz az utak, a járdák állapotára, a szociális, az oktatási ágazat visszásságaira, a bérlakáshelyzetre. Átfogóan meg kell reformálni a szociális juttatások csomagját, és sokkal inkább figyelembe kell venni a problémás egyéni élethelyzeteket. A Szociális és Lakás Bizottság tagjaként szerintem az embereket nem lehet általánosságban kezelni és beskatulyázni, kategorizálni, hanem az adott krízishelyzetre kell a városnak megfelelő választ adni.  
Éljen Szombathely Applikáció


– A mai politikában nagyon nagy szükség van a modern és innovatív megoldásokra – véli Bokányi Adrienn. – Korábban nem volt egyszerű feladat a problémák bejelentése, ehhez képest most az applikációval pár perc alatt megtehetjük ezt. Decemberben egy gyorsreagálású csoporttal bővül a szolgáltatás. Reményeim szerint pedig a jövőben az applikáció kaphat még egy nagyon fontos funkciót:  az adott választókerületeket érintő beruházásokkal, fejlesztésekkel kapcsolatban egyrészt információt, másrészt együtt-döntési lehetőséget is biztosíthatunk a lakóknak. 


Városi fenntartású nyugdíjas otthon 


Az idősek gondozásában, ellátásában a városnak segítő kezet kell nyújtani a városlakóknak – hangsúlyozta Bokányi Adrienn, majd így folytatta: – A tervek szerint a Welther Károly utca 4. szám alatt, a SZOVA Zrt. jelenlegi székhelyén lenne a városi fenntartású idősek otthona. A tervek szerint 2–5 fős szobákat alakítanánk ki jó minőségben, mindegyikhez tartozna saját fürdő és WC. Lenne étterem, nővérállomás, közösségi tér az udvaron is. A telek végén lévő, Nádasdy utca 17. számú, jelenleg önkormányzati bérlakásként funkcionáló épületben pedig lakásokat alakítanánk ki olyan időseknek, akik még jobb fizikai és szellemi állapotban vannak, de szükségük van felügyeletre, meleg étkezésre. 


Biztonságosabb közlekedés a körzetben


– Több olyan gyalogátkelőhely is van a körzetemben, ahol nincs jelzőlámpa, borzasztóan nehéz az átkelés. Ezeket első körben fel kell szerelni valamilyen figyelemfelkeltő eszközzel, akár fényvisszaverő csíkkal ellátott zászlókkal. Továbbá osztályvezetői javaslatra gondolkozunk abban is, hogy villogó, figyelemfelkeltő, felhívó jelzéssel lássuk el a zebrát. Mindenképpen dolgozunk ennek rövid időn belüli megoldásán – vetítette előre Bokányi Adrienn. 
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Átfogó stratégia készül
A kábítószer-használati trendek a dizájnerdrogok elterjedésével egyre nagyobb sebességgel kezdenek váltakozni, ami új tempót diktál a szerek ellen küzdő szervezeteknek is. Szombathelyen a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) fogja össze a védekezésben és megelőzésben részt vevő intézmények, civilek és hivatásos szervek munkáját. A Szombathelyi Televízió legújabb közrendvédelmi műsorában a fórum vezetői beszéltek városunk kábítószerügyi helyzetéről.
Nyilvánosak a felsőoktatási keresztféléves ponthatárok
Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási keresztféléves ponthatárokat hétfő délután a felvi.hu oldalon. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint több mint hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre.
A brutális havazás miatt 80 ezer fát kell kivágni Madridban
A Madridot sújtó rendkívüli havazás miatt a város mintegy 80 ezer fája sérült meg annyira, hogy ki kell vágni - adta hírül az El Mundo spanyol napilap.
Megállapodás született a minimálbérről
Megszületett a megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról. A minimálbér 4%-kal, bruttó 167 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nő februártól. Ráadásul, ha év közben csökken a járulék, akkor újabb 1%-os emelés következik.
Dárdai visszatér a Hertha élére
Dárdai Pál veszi át a Bruno Labbadia menesztése után vezetőedző nélkül maradó, a Bundesligában jelenleg 14. helyen álló Hertha BSC labdarúgócsapatának irányítását – jelentette be a berlini klub hétfő délután hivatalos honlapján.