km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Megérkeztek a vendégek a szombathelyi teraszokra

Megérkeztek a vendégek a szombathelyi teraszokra

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten közölte: ha Magyarországon eléri a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak az éttermek, kávézók teraszai. Ennek megfelelően ma újra várták a vendégeket. Szombathelyen a belvárosi vendéglősök kérésére már ez év elején eltörölte a közterületi díj beszedését az önkormányzat. A szakmai testületek szerint felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva. Az éttermek, kávézók tulajdonosai, bérlői készültek a rajtra, ám néhány probléma előkerült a múlt heti bejelentés óta.

 

A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható. 


Szombathely speciális helyzetben van, hiszen dr. Nemény András polgármester még az év elején kezdeményezett egyeztetést a helyi vendéglősökkel a közterületi díj fizetésének eltörléséről. Később ezt saját hatáskörben, közgyűlési jogkörével élve rendeletben el is fogadta a polgármester január utolsó napján. 


A Pasta Casa tulajdonosa, Marton Zsolt optimistán várta a következő napok történéseit. 


– A legfontosabb, hogy újra találkozhatunk a vendégeinkkel – vélekedett a tésztázó vezetője, aki úgy látja: elsősorban lélektani jelentősége van a nyitásnak.  


– Az ételkiszállításra átálló cégek egy része túlélte a járvány okozta krízist, de a kávézók, borozók, sörözők nagyon nehéz helyzetet éltek meg. Most azonban elérhető közelségbe került, hogy részben visszakapjuk régi életünket. Szakmai szempontból most elképzelhetőnek tartom, hogy munkaerőhiány lesz a szektorban, de ez jó hír, mindent összevetve – hangsúlyozta Marton Zsolt.  


Az Il Gallo Nero – Fekete Kakas Étterem és Panzió üzletvezetője, Kozma Rita már szinte rutinszerűen kezeli a zárás utáni nyitást. Az étterem időben lépett még tavasszal, elhalasztotta a fejlesztéseket, beruházásokat, átállt a kiszállításra, ennek is köszönhető, hogy valamennyi alkalmazottját meg tudta tartani a cég.  


– Nyilván, eleinte szűkített étlappal várjuk teraszunkon a vendégeket, de olyan nagy változás nem áll be a cég életében. Apróságokra kell figyelnünk, most éppen kávésütit kell rendelnem, és az italhűtőket kell feltöltenünk, hiszen abból kevesebb fogyott az elmúlt hónapokban. Teraszunkat, sőt, az étterem belső terét is úgy alakítottuk át még tavaly, hogy megfelelő távolság legyen az asztalok között. Maximálisan ügyelünk a higiéniás előírásokra, szenzoros kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, azaz rajtunk nem múlik semmi – tökéletesen betartjuk a szabályokat. Jó érzés lesz újra vendégeket fogadni, reméljük, az idő is kegyes lesz hozzánk – fogalmazott Kozma Rita.


A Szimfónia Kávézóban is nagyon várták már a nyitást, Mesits Katalin üzletvezető bizakodó, ám néhány kellemetlenséggel így is kellett szembesülnie a napokban.  


– Nagyon nehezen éltük meg az elmúlt néhány hónapot, a Szimfónia ugyanis nemcsak egy kávézó, ez egy közösségi, társasági tér, eseményekkel, törzsvendégekkel. Próbálkoztunk mi is a helyben árusítással és elvitellel, de ez egy kávézónál nem lehet nyereséges. Az elmúlt napokat takarítással és rendeléssel töltöttük – itt viszont akadtak problémák. A nagykerek nincsenek felkészülve a nyitásra, reményeink szerint azért időben megérkezik a szállítmány. Akkor leszek egészen nyugodt, ha az első asztalhoz kivittük a rendelést – tette hozzá Mesits Katalin, aki úgy látja: ha egy kicsit jobb idő lesz a hét második felére, akkor a kávézó első és kert felőli terasza egyaránt megtelhet – ez, a megfelelő távolságtartást betartva azt jelentené, hogy 50-60-an rozézhatnának, limonádézhatnának, sörözhetnének a tradicionális szombathelyi kávézóban egyszerre. 


Hasonló aggályokról számolt be a minap a Szombathelyi Televízióban Hódi Imelda, a Cafe-Moló üzletvezetője is. 


– Természetesen elkezdtünk már készülődni, javában zajlik a nagytakarítás, az eszközök előkészítése. Attól tartok, hogy valószínűleg egyszerre rohamozzák meg a nagykereket a vendéglátó egységek, és biztosan lesznek olyan tételek, amiket nem lehet majd megkapni – nyilatkozta az SZTV-nek az üzletvezető. 

 


Kritika a szakmai szervezettől
A hétvégére valószínűleg mindenhol újra megnyithatják a teraszokat, és, ha jó idő lesz, akkor nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken – mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az M1-en múlt vasárnap. Kovács László ugyanakkor úgy vélte, felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva. Reméli, hogy a vendéglátósok is előnyt élvezhetnek az oltásnál. 

 

Krilov István
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.