km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Megérkeztek a vendégek a szombathelyi teraszokra

Megérkeztek a vendégek a szombathelyi teraszokra

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten közölte: ha Magyarországon eléri a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak az éttermek, kávézók teraszai. Ennek megfelelően ma újra várták a vendégeket. Szombathelyen a belvárosi vendéglősök kérésére már ez év elején eltörölte a közterületi díj beszedését az önkormányzat. A szakmai testületek szerint felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva. Az éttermek, kávézók tulajdonosai, bérlői készültek a rajtra, ám néhány probléma előkerült a múlt heti bejelentés óta.

 

A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható. 


Szombathely speciális helyzetben van, hiszen dr. Nemény András polgármester még az év elején kezdeményezett egyeztetést a helyi vendéglősökkel a közterületi díj fizetésének eltörléséről. Később ezt saját hatáskörben, közgyűlési jogkörével élve rendeletben el is fogadta a polgármester január utolsó napján. 


A Pasta Casa tulajdonosa, Marton Zsolt optimistán várta a következő napok történéseit. 


– A legfontosabb, hogy újra találkozhatunk a vendégeinkkel – vélekedett a tésztázó vezetője, aki úgy látja: elsősorban lélektani jelentősége van a nyitásnak.  


– Az ételkiszállításra átálló cégek egy része túlélte a járvány okozta krízist, de a kávézók, borozók, sörözők nagyon nehéz helyzetet éltek meg. Most azonban elérhető közelségbe került, hogy részben visszakapjuk régi életünket. Szakmai szempontból most elképzelhetőnek tartom, hogy munkaerőhiány lesz a szektorban, de ez jó hír, mindent összevetve – hangsúlyozta Marton Zsolt.  


Az Il Gallo Nero – Fekete Kakas Étterem és Panzió üzletvezetője, Kozma Rita már szinte rutinszerűen kezeli a zárás utáni nyitást. Az étterem időben lépett még tavasszal, elhalasztotta a fejlesztéseket, beruházásokat, átállt a kiszállításra, ennek is köszönhető, hogy valamennyi alkalmazottját meg tudta tartani a cég.  


– Nyilván, eleinte szűkített étlappal várjuk teraszunkon a vendégeket, de olyan nagy változás nem áll be a cég életében. Apróságokra kell figyelnünk, most éppen kávésütit kell rendelnem, és az italhűtőket kell feltöltenünk, hiszen abból kevesebb fogyott az elmúlt hónapokban. Teraszunkat, sőt, az étterem belső terét is úgy alakítottuk át még tavaly, hogy megfelelő távolság legyen az asztalok között. Maximálisan ügyelünk a higiéniás előírásokra, szenzoros kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, azaz rajtunk nem múlik semmi – tökéletesen betartjuk a szabályokat. Jó érzés lesz újra vendégeket fogadni, reméljük, az idő is kegyes lesz hozzánk – fogalmazott Kozma Rita.


A Szimfónia Kávézóban is nagyon várták már a nyitást, Mesits Katalin üzletvezető bizakodó, ám néhány kellemetlenséggel így is kellett szembesülnie a napokban.  


– Nagyon nehezen éltük meg az elmúlt néhány hónapot, a Szimfónia ugyanis nemcsak egy kávézó, ez egy közösségi, társasági tér, eseményekkel, törzsvendégekkel. Próbálkoztunk mi is a helyben árusítással és elvitellel, de ez egy kávézónál nem lehet nyereséges. Az elmúlt napokat takarítással és rendeléssel töltöttük – itt viszont akadtak problémák. A nagykerek nincsenek felkészülve a nyitásra, reményeink szerint azért időben megérkezik a szállítmány. Akkor leszek egészen nyugodt, ha az első asztalhoz kivittük a rendelést – tette hozzá Mesits Katalin, aki úgy látja: ha egy kicsit jobb idő lesz a hét második felére, akkor a kávézó első és kert felőli terasza egyaránt megtelhet – ez, a megfelelő távolságtartást betartva azt jelentené, hogy 50-60-an rozézhatnának, limonádézhatnának, sörözhetnének a tradicionális szombathelyi kávézóban egyszerre. 


Hasonló aggályokról számolt be a minap a Szombathelyi Televízióban Hódi Imelda, a Cafe-Moló üzletvezetője is. 


– Természetesen elkezdtünk már készülődni, javában zajlik a nagytakarítás, az eszközök előkészítése. Attól tartok, hogy valószínűleg egyszerre rohamozzák meg a nagykereket a vendéglátó egységek, és biztosan lesznek olyan tételek, amiket nem lehet majd megkapni – nyilatkozta az SZTV-nek az üzletvezető. 

 


Kritika a szakmai szervezettől
A hétvégére valószínűleg mindenhol újra megnyithatják a teraszokat, és, ha jó idő lesz, akkor nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken – mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az M1-en múlt vasárnap. Kovács László ugyanakkor úgy vélte, felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva. Reméli, hogy a vendéglátósok is előnyt élvezhetnek az oltásnál. 

 

Krilov István
Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.