km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Nyitott városháza: szigetmozi, utcaművészeti nap és teraszkoncert

Nyitott városháza: szigetmozi, utcaművészeti nap és teraszkoncert

A „Nyitott Városháza" nyári programjaival kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere, Pavelkovits Petra programszervező és Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény-koordinátor. Az ingyenes programok között szerepel szigetmozi, utcaművészeti nap, melyen elkészül Szombathely legnagyobb festménye, és teraszkoncertekkel is várják az érdeklődőket.

 

Horváth Soma alpolgármester azzal nyitotta meg a sajtótájékoztatót, hogy lassan, de biztosan újraindult a kulturális élet Szombathelyen, a helyi kulturális intézmények több szabadtéri programmal is várják az érdeklődőket. Hozzátette, folytatják a Nyitott Városháza programot is, aminek az alapja az, hogy a városháza legyen a város háza. Az eseményszervezők erre építve indították el a Nyitott Városháza elnevezésű ingyenes programot, melynek első eseménye a Jótékonysági farsang és sütivásár volt még február elején. A nyári programoknál azonban nem maradnak a városháza falain belül, a kulturális élményt kiviszik egészen a Csónakázótó szigetéig. Jövő szombaton moziműsorral várják a kicsiket és a nagyokat is. Július végén pedig visszatérnek a városháza teraszára egy háromrészes koncertsorozattal. Elmondta még, hogy augusztus közepén egy utcaművészeti nappal készülnek, melyen főleg helyi zenészek, művészek vesznek majd részt a Fő téren és a belvárosban. A helyszínek között körforgás lesz, és egy nagyobb rajz is készül. Hozzáfűzte, bízik benne, hogy sikeresek lesznek a nyári programok, és folytathatják ősszel.


A programok részleteit Pavelkovits Petra ismertette. Szerinte a karantén ideje alatt mindenki kiéhezett olyan eseményekre, amikor embertársaival lehet. Ezt tartották szem előtt a programok összeállításánál. Július 18-án a Csónakázótónál családi szigetmozit szerveznek. 17 órakor a gyerekeknek kedveskednek a Kis kedvencek titkos élete című filmmel, majd a művészeti gimnázium tanulóinak a karantén alatt készült videóit vetítik le. Az estet a Csinibaba című film zárja. A szigetre 16 órától lehet bemenni, 500 főt engednek be. Ételt, italt be lehet vinni a szigetre, plusz szemeteszsákokat helyeznek ki.


Augusztus 15-én Street Art napot szerveznek. Pavelkovits Petra hangsúlyozta, missziójának érzi, hogy a helyi közösséget újra összehozza. Elkészül Szombathely legnagyobb festménye 6x12 méteres méretben, az alkotásban bárki részt vehet. Három szombathelyi képzőművész koordinálja a munkát, végül a városháza oldalára feszítik ki a hatalmas festményt. Emellett lesznek helyi képzőművészeti pontok, ahol az adott technikákat bárki kipróbálhatja. Ezen a napon utcazenészek lepik el a várost, ingyenes művészfilmet vetítenek az árkádok alatt. A napot a zsinagóga udvarán örömzene zárja.


Prieger Szabolcs a városházi teraszkoncertekről beszélt, melyeknek időpontjai: július 24., 31. és augusztus 7. Első alkalommal a Capella Savaria ad koncertet, barokk zene csendül fel a város szívében. Július 31-én érkezik az Isis Big Band: a belváros tetejéről szól Dell’Amico Rómeóval a My way. Augusztus 7-én pedig Falusi Mariann és Sárik Péter készül egy jazzkívánságműsorral. A koncertek ingyenesek, mivel azonban a férőhelyek száma 100 főben limitált, ezért a koncertek megtekintése előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet e-mailben a teraszkoncert@szombathely.hu címen, illetve telefonon (munkanapokon 10 és 12 óra között) a 06/94/520218-as számon.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.