km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Nyitott városháza: szigetmozi, utcaművészeti nap és teraszkoncert

Nyitott városháza: szigetmozi, utcaművészeti nap és teraszkoncert

A „Nyitott Városháza" nyári programjaival kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere, Pavelkovits Petra programszervező és Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény-koordinátor. Az ingyenes programok között szerepel szigetmozi, utcaművészeti nap, melyen elkészül Szombathely legnagyobb festménye, és teraszkoncertekkel is várják az érdeklődőket.

 

Horváth Soma alpolgármester azzal nyitotta meg a sajtótájékoztatót, hogy lassan, de biztosan újraindult a kulturális élet Szombathelyen, a helyi kulturális intézmények több szabadtéri programmal is várják az érdeklődőket. Hozzátette, folytatják a Nyitott Városháza programot is, aminek az alapja az, hogy a városháza legyen a város háza. Az eseményszervezők erre építve indították el a Nyitott Városháza elnevezésű ingyenes programot, melynek első eseménye a Jótékonysági farsang és sütivásár volt még február elején. A nyári programoknál azonban nem maradnak a városháza falain belül, a kulturális élményt kiviszik egészen a Csónakázótó szigetéig. Jövő szombaton moziműsorral várják a kicsiket és a nagyokat is. Július végén pedig visszatérnek a városháza teraszára egy háromrészes koncertsorozattal. Elmondta még, hogy augusztus közepén egy utcaművészeti nappal készülnek, melyen főleg helyi zenészek, művészek vesznek majd részt a Fő téren és a belvárosban. A helyszínek között körforgás lesz, és egy nagyobb rajz is készül. Hozzáfűzte, bízik benne, hogy sikeresek lesznek a nyári programok, és folytathatják ősszel.


A programok részleteit Pavelkovits Petra ismertette. Szerinte a karantén ideje alatt mindenki kiéhezett olyan eseményekre, amikor embertársaival lehet. Ezt tartották szem előtt a programok összeállításánál. Július 18-án a Csónakázótónál családi szigetmozit szerveznek. 17 órakor a gyerekeknek kedveskednek a Kis kedvencek titkos élete című filmmel, majd a művészeti gimnázium tanulóinak a karantén alatt készült videóit vetítik le. Az estet a Csinibaba című film zárja. A szigetre 16 órától lehet bemenni, 500 főt engednek be. Ételt, italt be lehet vinni a szigetre, plusz szemeteszsákokat helyeznek ki.


Augusztus 15-én Street Art napot szerveznek. Pavelkovits Petra hangsúlyozta, missziójának érzi, hogy a helyi közösséget újra összehozza. Elkészül Szombathely legnagyobb festménye 6x12 méteres méretben, az alkotásban bárki részt vehet. Három szombathelyi képzőművész koordinálja a munkát, végül a városháza oldalára feszítik ki a hatalmas festményt. Emellett lesznek helyi képzőművészeti pontok, ahol az adott technikákat bárki kipróbálhatja. Ezen a napon utcazenészek lepik el a várost, ingyenes művészfilmet vetítenek az árkádok alatt. A napot a zsinagóga udvarán örömzene zárja.


Prieger Szabolcs a városházi teraszkoncertekről beszélt, melyeknek időpontjai: július 24., 31. és augusztus 7. Első alkalommal a Capella Savaria ad koncertet, barokk zene csendül fel a város szívében. Július 31-én érkezik az Isis Big Band: a belváros tetejéről szól Dell’Amico Rómeóval a My way. Augusztus 7-én pedig Falusi Mariann és Sárik Péter készül egy jazzkívánságműsorral. A koncertek ingyenesek, mivel azonban a férőhelyek száma 100 főben limitált, ezért a koncertek megtekintése előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet e-mailben a teraszkoncert@szombathely.hu címen, illetve telefonon (munkanapokon 10 és 12 óra között) a 06/94/520218-as számon.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette a Digi24 hírtelevízió.
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.