km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Nyitott szemmel rácsodálkozni a világra: beszélgetés Jámbor Nándorral

Nyitott szemmel rácsodálkozni a világra: beszélgetés Jámbor Nándorral

Jámbor Nándorral, Weöres Sándor Színház közönségdíjas színészével beszélgettünk a gyökereiről, a pályakezdésről, a példaképeiről, teátrumi terveiről.

Névjegy: Jámbor Nándor (1992), a Weöres Sándor Színház közönségdíjas művésze (a Holdbeli csónakos-díj Opel-különdíjasa, 2016).
Vallja: „A próbákon arra törekszem, hogy találjak egy-egy morzsát, vagy szilánkot, amikből összeáll a szerep, amit beilleszthetek a nagy képbe.” „Estéről-estére azokról a dolgokról kell beszéljünk, a darabokon keresztül, amik rólunk, a XXI. századi emberről szólnak.”  
Egyik legkedvesebb verse: Kányádi Sándor Fától fáig című költeménye. Nem telik el úgy év, hogy újra meg újra rá ne találna. 


– Egy németországi családlátogatásról hazafelé tartva, útközben született Fürstenfeldbruckban. Orosházán volt gyermek, ahol már óvodásként nem is akármilyen teátrumi terveket dédelgetett magában.


 – Mint mindenkitől, így tőlem is megkérdezték, mi leszek, ha nagy leszek? Azt feleltem, hogy a Nemzeti Színház igazgatója. Nyilván valamilyen híradásból szedegettem fel ezt-azt. De komolyra fordítva: délutánonként verseket, meséket mondtam az ovis társaimnak. Később a kezembe nyomták ezt vagy azt a költeményt azzal, hogy „Nándika, ugye, milyen szép, megtanulnád?”. Édesanyám, majd az osztályfőnöknőm vette észre, hogy bennem alakul ez a készség. Anyukámhoz jutott el a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatos osztályának a híre, ahová aztán sikeresen felvételiztem Kányádi Sándor Fától fáig című versével.  Keserű Imre, Majtényi András, Dózsa Erzsébet volt a tagozat magja. Arra ösztönöztek, hogy nyitott szemmel csodálkozzunk rá a világra, gondolkodjunk, álljunk ki a saját véleményünkért. Semminek nem volt úgymond vezéreltsége. És nem kellett színésznek állnia egy dráma tagozatosnak. Bennem is szinte a legutolsó pillanatokban állt össze a kép, hogy ja, egyébként színész szeretnék lenni. Amúgy pedig már akkor a Latinovits-kultusz ápolójának tartottam magam. A rajongója voltam Jordán Tamásnak is, akinek láttam a József Attila-műsorát. Milyen érdekes, hogy aztán összehozott minket az élet! Eperjes Károly filmbeli alakításait is nagyra értékeltem. A budapesti Színművészeti Egyetem első rostáján ugyan elvéreztem, de a Kaposvári Egyetemre fölvettek. A Két úr szolgájából „vittem” Truffaldinót, akit a mostani Karneválszínházban játszom. Megint összeért valami. Nagyszerű osztályunkat Kocsis Pál vezette, harmadévben a mesterséget Kelemen József tanította. Ő rendezte azt a bizonyos Három nővér vizsgaelőadást is, ami végérvényesen „elvezetett” Szombathelyre, Hartai Petrával, Edvi Henivel, Matusek Attilával, Kenderes Csabával együtt. Jóllehet, én már másodévesen benne voltam A félúton a Fórum felé karneválszínházi produkcióban, a főszereplők Bezerédi Zoltán, Jordán Tamás, Szabó Tibor, Sodró Eliza voltak. Mikor megláttam a szereposztást, szó szerint megremegett a lábam. Ám olyan nagyszerű társulattal találkoztam, hogy megfogalmazódott bennem, szeretnék visszajönni. S utóbb pedig nagy szeretettel vártak, fogadtak bennünket gyakorlatosokként.  Azzal, hogy nagyon sokat fogunk dolgozni, lesz kis szereptől nagy szerepig minden.  


– 2016-ben diplomázott. Folyamatosan játszik. 
 

– Vitéz Mihály, A mi osztályunk, Mágnás Miska, Sztárcsinálók… Ebben a színházban, ebben társulatban van lehetőségem az igazi építkezésre. Szeretném jól végezni a munkámat, estéről-estére eljuttatni a nézőkhöz azt az üzenetet, amit nekik szánok. A mostani A főnök meg én meg a főnökben (a Két úr szolgájának friss, Hamvai Kornél-féle változatában) például az is fontos, hogy egy adott poén jól süljön el. Hiszen van egyfajta vérbősége az intellektuális humor mellett. Jó nyári csapat jött össze. Ráadásul ismét játszhatok Bezerédi Zoltánnal, Jordán Tamással. És már nem gyakorlói, megfigyelői a státuszom, hanem az előadás egyik alakítója lehetek.  

Szenkovits Péter                                                                                                                                           
 Fotó: Nagy Jácint 

A beszélgetés a Savaria Fórum augusztus 24-i számában jelent meg.


Borítókép: Jámbor Nándor (középen) a karneváli megnyitóról kimaradt darabban. Fotó: Nagy Jácint

 

Jámbor Nándor Fotó: Nagy Jácint
Jámbor Nándor Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.