km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Nullszaldósra tervezik az idei költségvetést: holnap összeülnek a képviselők

Nullszaldósra tervezik az idei költségvetést: holnap összeülnek a képviselők

Az idei költségvetés lesz a csütörtöki közgyűlés legfontosabb témája. Sikerült nullás büdzsét összerakni, ami elsősorban az iparűzési adóbevételnek és az ingatlaneladásoknak köszönhető. Szavazatszámláló bizottsági tagokat is választanak, és várhatóan elfogadják a vagyongazdálkodási koncepciót. 9 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők. A 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint a Savaria Fórum oldalán is.

 

A két közgyűlés közti időszakról szóló nyitó-napirendi pontban szó lesz arról, hogy a nemzeti összetartozás emlékművét az Ezredévi parkon belül áthelyezik a sétány tengelyébe, így megóvják a fákat, és csak egy hársat kell kivágni.


Három okoszebra létesülhet az APTIV támogatásával, a városnak a villamosenergia-ellátás kiépítéséhez szükséges 1,5 millió forint költséget kellene vállalnia.


Tárgyalnak közterületi elnevezésekről is: a Szent Márton utca Szent Erzsébet tértől a Gyöngyös-patakig tartó, sétány jellegű szakasza Wagner András, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum előtti tér Göncz Árpád nevét kapná.


Nullszaldósra tervezik az idei költségvetést. Csaknem kétmilliárd forinttal több iparűzési adó folyt be, mint amennyit terveztek, továbbá ingatlanokat és iparterületet értékesítettek 1,9 milliárd forint értékben - ez mentette meg a büdzsét. A közösségi közlekedés és a parkfenntartás 1,8 milliárd forint többletforrást igényel, és a városnak 2,6 milliárd szolidaritási adót kell fizetnie. Várhatóan elfogadják az idei vagyongazdálkodási koncepciót is.


Az utóbbi időben jobboldali politikusok többször szóvá tették, hogy szerintük nem haladnak a kormányzati támogatásból tervezett fejlesztések, ezért külön előterjesztés foglalja össze, hogy a 2014 és 19. között megvalósított 26 projektnél átlagosan 20 hónap telt el a támogatási szerződés és a beruházás megkezdése között.


A közgyűlés a jövőben holding szervezeti formában működtetné a városüzemeltetési feladatokat, vizsgálják, hogy a SZOMPARK, a Sportközpont és Sportiskola, valamint a Vas Megyei Temetkezési Kft. önkormányzati üzletrésze apportálható-e a SZOVA-ba.


Módosítják a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletet, amely szabályozza többek között, hogy miként lehet elektromos hálózatot kiépíteni, és bevezeti a totemoszlop fogalmát.


Zárt ülésen 278 szavazatszámláló bizottsági tagot választanak meg 72 szavazókörbe, és önkormányzati kitüntetések adományozásáról határoznak.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.