km/óra
  2020.10.25., vasárnap  •  Blanka, Bianka napja
Novemberi közgyűlés: felügyelő-bizottságok, csapadékvíz-elvezetés és más ügyek

Novemberi közgyűlés: felügyelő-bizottságok, csapadékvíz-elvezetés és más ügyek

16 nyilvános pont szerepel a szombathelyi közgyűlés novemberi ülésén: kövesse velünk az eseményeket.

Dr. Nemény András hivatalos bejelentéssel kezdte a közgyűlést: a Fidesz-KDNP frakcióját Illés Károly, az Éljen Szombathelyét pedig Tóth Kálmán vezeti majd.


Illés Károly szólalt fel elsőként. Mint fogalmazott: a médiában a napokban több megyeszékhellyel összefüggésben beruházások, alvállalkozói félreszámlázások, csalásokkal kapcsolatos hírek láttak napvilágot. Szombathelyen történt-e ilyen, hangzott el a kérdés. Dr. Nemény András válaszában elmondta: noha az előző ciklusra vonatkoznak a hírek, nincs tudomása ilyenről.


Óriáskerék és a ferences plébánia


Horváth Gábor (Fidesz) azt vetette fel: megkeresték a ferences plébániától, miszerint az óriáskerék miatt autóval nem lehet majd megközelíteni a templomot. Külföldi delegációkat várnak, így problémás lesz majd a közlekedés. A képviselő hozzátette: nem feltétlenül a külcsín a fontos az adventi időszakban, a kivilágított óriáskerék pedig széndioxid-kibocsátással jár. Dr. Nemény András elmondta: őt is megkeresték a plébániától, és még aznap este elrendezték a bejárási engedélyt. Az óriáskerék egy lehetőség, ha tetszik a szombathelyieknek, amelyért ráadásul fizet is az üzemeltető cég, akkor jó ötletnek bizonyult, fogalmazott a polgármester. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) a közvilágítással kapcsolatban fogalmazott meg kritikát: délután korom sötétben kell közlekedni. Horváth Soma alpolgármester (Éljen Szombathely) elmondta: foglalkoznak az üggyel, már felvették a kapcsolatot az energiaszolgáltatóval, azon el lehet gondolkodni, hogy érdemes-e beruházni úgynevezett alkonykapcsolóra.


Dr. Kecskés László (Fidesz) lakossági levélből idézett: a Liget utcai híd és a Kárpáti Kelemen utca között nagyon rossz állapotban van az út. Felvetődött, hogy a fahídon meg lehetne fordítani az elsőbbségadás rendjét, mert a Dolgozók útja inkább elbírja a forgalmat. Vizsgálják meg a forgalmi rend változás kérdését, kérte a képviselő. Dr. Nemény András elmondta: komplexen kezelik az útfelújítás kérdését, az ellenzékkel közösen kívánják majd meghatározni a prioritásokat. 


Nagyszálló: ha akadémiára jutottak milliárdok, akkor erre is adhatnának


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) a Nagyszálló kérdését hozta szóba, emlékeztetve a polgármestert arra, hogy az Éljen Szombathely kampányában szerepelt e téma. Emellett szerinte kátyujárőrözést kellene szervezni, mert különösen az adventi időszakban nagy a forgalom a belvárosban. A Nagyszálló kérdése valóban téma volt a kampányban, de egy nyílt liciten csekély esélye lenne az önkormányzatnak, mondta dr. Nemény András, de nem ez az elsődleges és legfontosabb feladata a városnak, tette hozzá. Horváth Soma elmondta: a múlt héten indult el a város teljes kátyuzása, vannak kritikus helyek, de várhatóan két héten belül befejeződnek a munkák. Az alpolgármester hozzáfűzte: használják az Éljen Szombathely applikációt, így még hatékonyabban lehet majd kommunikálni a képviselőkkel. 
 

Melega Miklós (Fidesz) arra kérdezett rá: a kerékpárút-hálózat bővítését valóban tervezi-e a városvezetés, ugyanis ez is szerepelt a kampányában. Hozzátette, lokálpatriótaként szerinte nem szabad lemondani a Nagyszálló épületéről, és emlékeztette a polgármestert, hogy néhány hónapja még ő is így vélekedett a választások előtt. Dr. Nemény András válaszában úgy fogalmazott: hat EU-s projekt indult el a kerékpárút-fejlesztése, de csak egy volt sikeres – ezen változtatni kell. Dr. Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) szerint olyan problémákat vetett fel Melega Miklós, amelyekre az előző ciklusban a fideszes többségű városvezetés rendre nemet mondott. Példaként hozta a szelektív hulladékgyűjtő szigetek felszámolását, vagy a Nagyszálló megvásárlásának kérdését is. Erre elővásárlási joga van a városnak, licitbe biztosan nem száll be az önkormányzat, hangsúlyozta az alpolgármester. 
Molnár Miklós (Pro Savaria) a Nagyszállóval kapcsolatban elmondta: anno ő sem szavazta meg a megvásárlását. Szerinte jelenleg a tradicionális épületnek piaci értéke nincsen, ha lenne, már érkezett volna ajánlat. „Kiváló országgyűlési képviselőnk egyszer sem interpellált a kérdésben a parlamentben”, húzta alá a politikus dr. Hende Csabára (Fidesz-KDNP) utalva, majd hozzátette: az egyik akadémiának adott 4-5 milliárd forintot például erre is lehetett volna fordítani. 

 


Szociális bérlakások


A szociális bérlakások is szóba kerültek délelőtt. Dr. Czeglédy Csaba (Független) arról számolt be, jelenleg 100 lakásra lenne szüksége ahhoz, hogy a legégetőbb problémákat meg tudják oldani. Dr. Nemény András egyetértett a szociális bizottság elnökével, miszerint mielőbb orvosolják a problémát a költségvetés lehetőségeit figyelembe véve. Dr. Czeglédy Csaba később hozzátette: csak két család kapott a bizottsági ülésen lakhatási lehetőséget, 27-en szerepelnek a várólistán. 8 lakás felújítása van folyamatban, de más, alternatív megoldásban is kell gondolkodni. 


Ágh Ernő (Fidesz) is azt sérelmezte, hogy körzetében (Újtemető környéke) is rossz állapotban vannak az utak. A polgármester válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy természetesen az ellenzéki városatyák véleményét is figyelembe veszik majd a komplex útfelújítási program kidolgozásakor. 
Illés Károly azt mondta: bízik benne, hogy a szociális rendszer úgy működik majd, ahogy az elmúlt 9 évben, és nem úgy, mint előtte, amikor nem szociális, hanem baráti viszony jellemezte a lakások kiutalását.   


Lendvai Ferenc azt kérte: változtassák meg az Éljen Szombathely applikáció nevét, mert az elnevezés nyilvánvalóan politikai töltettel bír.  


Új gyár épül Szombathelyen: a Schaeffler elektromos autó alkatrészeket gyártó cége vásárolt 30 hektárt

 

Putz Attila (Éljen Szombathely) első felszólalásával nyomban megnevettette a hallgatóságot: a közgyűlést eddig csak tévében figyelte, de élőben még rosszabb a helyzet… Véleménye szerint nem az elmúlt évekkel kellene foglalkozni, és egymásra mutogatni, a képviselő feladata a problémák megoldása. Mert abból van rengeteg. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária úgy reagált Putz Attila megnyilvánulására, hogy szerinte rendben van a közgyűlés hangulata, a polgármester is jól vezeti a vitát. Ez a demokrácia – fogalmazott a képviselőasszony. Problémaként hozta fel, hogy a SZOVA nem vásárolt megfelelő számú takarítógépet, arra kérte a városvezetést, hogy a következő költségvetésbe ezt vegyék számításba. 


Szuhai  Viktor (Éljen Szombathely) egy közlekedéssel kapcsolatos problémát vetett fel. A Family Center és a körgyűrű csomópontjánál nagyon beáll a kocsisor – elképzelése szerint, ha csak kisívben, jobbra lehetne kihajtani, rugalmasabb lenne a forgalom. Ez ügyben kérte, hogy szakemberek bevonásával mielőbb dolgozzanak ki megoldást a problémára. Tóth Kálmán frakcióvezető (Éljen Szombathely) szerint is valós e probléma, egyeztettek is a napokban a kérdésben. Az önkormányzatnak – miután nem a városé a terület – mediátor szerepet kell betöltenie. A frakcióvezető kiemelte: az ellenzéki képviselők olyan problémákat kérnek számon a jelenlegi, negyven napja hivatalban lévő városvezetésen, amelyet korábban kilenc évig nem oldották meg, noha többségük volt, és az országgyűlési képviselő is a Fidesz soraiból került ki. Az Éljen Szombathely applikáció nevét nem gondolja, hogy meg kellene változtatni, ugyanis a városunk nevét tartalmazza a program. 


Dr. Nemény András fél 12 után bejelentést tett: új gyár épül Szombathelyen, erről holnap tart sajtótájékoztatót a városvezetés – ezzel párhuzamosan Budapesten Szijjártó Péter tartott sajtótájékoztatót ezekben a percekben. A Schaeffler elektromos autó alkatrészeket gyártó cége vásárolt 30 hektárt Szombathelyen, az alapkőletétel már februárban megtörténik. 

László Győző (Éljen Szombathely) az útproblémákkal kapcsolatban úgy fogalmazott: nincs bal- és jobboldali kátyu, arra buzdította fideszes képviselőtársait, hogy bátran jelezzék a problémákat a városvezetésnek.  
 

Költségvetési kérdések
 

A 2. napirendi pont a költségvetéssel foglalkozott. Dr. Nemény András dr. Kecskés László felvetésére elmondta: több pénzt tudtak betervezni az egészségügybe, mint korábban. Illés Károly szerint a hivatal létszámának emelése újabb pazarlást jelent. Dr. Nemény András szerint két főről van szó – ezt nem gondolja, hogy nagy problémát jelentene.  

Felvetődött a képviselők részéről, hogy vannak nagyon veszélyes utak a városban (dr. Kecskés László a Kárpáti Kelemen utcai járda megépítését sürgette volna), ezek kijavítására különítsenek el nevesítve pénzt. A polgármester szerint egységesen kell kezelni a problémát. Ezt erősítette meg Tóth Kálmán frakcióvezető is, mondván, mint peremkerületi képviselő azt vallja: valamennyi szombathelyi polgárnak ugyan olyan életminőség jár. Kiemelte: gesztusokat gyakorolnak majd a jövőben, nem különbözetik meg az utcákat azért, hogy azok melyik körzetbe tartoznak. Dr. Czeglédy Csaba és Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely), mint a szociális, valamint a közbiztonsági bizottság elnöke azt kérte: a Paragvári 86. számú háznál legyen élőerős őrzés. Horváth Gábor (Herény, Kámon), mint szintén peremkerületi képviselő egyetértett Tóth Kálmánnal, és azt javasolta, hozzanak létre egyfajta peremkerületi egyeztető fórumot. Itt lehetne leegyeztetni, hogy mikor, melyik utcákat újítanák fel a város határában lévő körzetekben. Dr. Nemény András egyetértett azzal, hogy nehezebb a peremkeületi képviselők helyzete, és támogatja, hogy jöjjön létre egy munkacsoport az érintettek részvételével. A módosító javaslatok közül a Paragvári 86. élőőrző őrzése bekerült a jövő évi költségvetés-tervezetbe. A közgyűlés végül elfogadta az előterjesztést. 
 

Átszervezik a közterület-felügyeletet


A 3. napirendi pont a közbiztonsággal, illetve a közterület felügyelet átszervezésével foglalkozott. Illés Károly szerint Szombathely közbiztonsága jó, és ezért sem értette, hogy miért kell a felügyeletet beolvasztani a hivatalba. A közterület-felügyelet vezetőjének a munkáltatója a jegyző lesz.  


Horváth Soma alpolgármester elmondta: 23 megyei jogú városból 17-nél az önkormányzaton belül működik a közterület felügyelet, rugalmasabb lesz az ügyintézés, vélekedett az alpolgármester. Molnár Miklós szerint is hatékonyabb lesz az ügyintézés, példaként hozta Székesfehérvárt.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária azt mondta: fontos a közbiztonság, a kamerarendszer, és a személyes jelenlét, létszámbővítést javasolt. A polgármester válaszában azt húzta alá, hogy ők is így gondolkodnak, éppen ezért egy igazgatóhelyettes helyett két járőr kerül alkalmazásba. Dr. Károlyi Ákos jegyző arról beszélt, hogy megvizsgálják, hogy a többi városban miként működik a rendszer, és ennek tükrében kerül majd a következő közgyűlés elé az előterjesztés.


Ágh Ernő arra hívta fel a figyelmet, hogy országos szinten Szombathely közbiztonsága jó. Kitűnő partnernek nevezte a felügyelet vezetőjét, Varsányi Pétert – köszönetet mondott az egész szervezetnek. A képviselő nem érti, hogy miért kell átszervezni a jól működő rendszert. Dr. Horváth Attila szerint az elmúlt kilenc évben folyamatosan, mindenki elégedetlen volt a közterület felügyelettel. Azzal, hogy közvetlenül a jegyző alá rendelik a szervezetet, szimbolikusan és ténylegesen is hatékonyabb lesz a rendszer. Az alpolgármester szerint beleállnak a döntésekbe, nincs náluk a bölcsek köve, ha hibáznak, belátják azt.

 Illés Károly úgy válaszolt: Sopron épp a szombathelyi mintára most szervezi ki a közterület-elügyeletet. A problémák oka a forráshiány volt, nem a szervezet működése. Megkérdezte, hogy januártól ki lesz a közterület felügyelet vezetője? Dr. Kecskés László szerint az adóhivatalt és a közterület-felügyeletet nem szokták szeretni az emberek. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy az átalakulás milyen költségekkel jár. Molnár Miklós és dr. Kecskés László ezt követően egymásnak esett – a fideszes városatya többször „megtalálta” a Pro Savaria képviselőjét, amelyre Molnár Miklós karcosan fogalmazva reagált. Károlyi Ákos elmondta: valamennyi kolléga és a vezető is átkerül az új szervezetbe, egy helyettes vezető távozik, így két járőr állhat munkába. Extra költséggel nem kalkulál a város a szervezet integrálásával. 


A közgyűlés elfogadta a határozati javaslatot.
 

Délutáni folytatás: személyi ügyek


Személyi kérdésekkel folytatódott a közgyűlés délután. Illés Károly a Médiacentrum működéséről érdeklődött. Azt a kérdést fogalmazta meg, hogy vannak-e új vezető munkatársak a cégnél. Dr. Horváth Attila arról adott tájékoztatást, hogy noha Tóth Miklós lemondott a Haladás ügyvezetéséről, erről hivatalosan nem kapott tájékoztatást az önkormányzat. Melega Miklós is arra volt kíváncsi, hogy a Médiacentrumban, egy 32 fős intézményben miért kell három igazgatót alkalmazni? 


Molnár Miklós a Haladással kapcsolatban szólalt fel, kiemelve azt, hogy a december 19-ei közgyűlésen újra kapjon részletes tájékoztatást a klub anyagi helyzetéről az önkormányzat. Azt sérelmezte, hogy a cégek első féléves működésével kapcsolatos beszámolókat szeptemberben, még dr. Puskás Tivadarnak kellett volna előterjesztenie. Dr. Czeglédy Csaba is Tóth Miklóst kereste a teremben. A másodosztályban kieső helyen tanyázó Haladástól gyáva módon menekült el az ügyvezető, érvelt a képviselő, hozzátéve azt, hogy amit a 2000-es években közösen sikerült felépíteni, azt most tönkretették.  Vészhelyzet van, mondta dr. Czeglédy Csaba, ne járjunk úgy, mint Veszprém vagy Sopron, hívta fel a polgármester figyelmét a helyzetre a politikus, és azt kérte: fogalmazzák meg, mi a cél a Haladással. A Haladás nemcsak a felnőtt csapat miatt fontos, hanem az utánpótlás miatt. 


Dr. Nemény András leszögezte: közpénzt csak oda adhat a város, ahol tiszta viszonyok vannak, a Haladás futballklub pedig nem ilyen. Arról számolt be a polgármester, hogy tárgyalt a HVSE elnökével, Homlok Zsolttal. Megkapta a klub átvilágítását feltáró dokumentumot a közgyűlés napján, így most már tisztábban látnak. 


Dr. Horváth Attila a Vasivíz igazgatóságának a tagjait szólította meg. Az alpolgármester szerint nincs rendben, hogy a volt vezérigazgató 18 havi jutalmat szavaztatott meg magának. Ez nem felelős gazdálkodásra vall, tette hozzá dr. Nemény András, aki Illés Károly véleményére is kíváncsi volt: a Fidesz frakcióvezetője a FEB tagja. Illés elmondta: a cég a beérkezett rendkívüli bevételt a bérekre fordítja. A 600 millió forintos mínusz pedig – egyebek mellett – az uszodakorszerűsítés és a bevételkiesés miatt keletkezett. A bérezésre nincs ráhatása a Felügyelő Bizottságnak, tette hozzá a frakcióvezető. 


Dr. Czeglédy Csaba üdvözölte a tényt, hogy a polgármester tárgyalt a Haladás elnökével, Homlok Zsolttal. A HVSE-vel fontos a stratégia együttműködés – három tűz közé szorult (Illés, állami, Király) az utánpótlásképzés a Halinál, többen hagyták elsorvadni, ez pedig nem egyezik sok szombathelyi akaratával. A képviselő szerint az utolsó utáni percekben vagyunk a Haladás illetően.
Illés Károly azt hangsúlyozta: nyolcan távoznak a Vasivíztől, velük is meg kellett egyezni a váltást kérdésében. Dr. Horváth Attila álláspontja szerint akár hűtlen kezelés is történhetett a Vasivíz-ügyben. Illés Károly a Haladással kapcsolatban úgy fogalmazott: nem egyszerű a klubbal az együttműködés, ehhez sok sikert kívánt a városvezetésnek.   


Közben megérkezett Tóth Miklós is a terembe. A Haladás volt ügyvezetője dr. Czeglédy Csaba kérdésére elmondta: 90 millió forintos tartozása van a csapatnak, az októberi bérkifizetés nem történt meg. A volt ügyvezető jövő szerdára javasolt taggyűlést – ezt dr. Horváth Attila erősen sérelmezte, mondván: megvan annak a rendje, szabálya, hogy miként kell összehívni egy taggyűlsét. 


Halmágyi Miklós, a Médiacentrum ügyvezetője is szót kapott. A vezető szerint a Vasivíz története lényegesen bonyolultabb… Mint fogalmazott: a közgyűlés 2018 őszén döntött arról, hogy elkülönítenek egy összeget fejlesztésre. Hogy miért várt ezzel a korábbi vezetés, azt nem tudja. Márciusi kinevezése óta megkezdődött a műszaki fejlesztés, amely több ütemben valósul majd meg. Az első féléves mérlegben megmutatkozó veszteség oka nem más, mint a Savaria Fórum életre hívása, amely költséggel járt – ezek egy része egyszeri kiadást jelentettek. Az ügyvezető elmondta azt is, hogy már májustól kiadja a cég a hetilapot, de az arra megszavazott támogatás csak a nyár végén realizálódott. A harmadik negyedéves mérleg már lényegesen kedvezőbb számokat mutat, fogalmazott Halmágyi Miklós, majd hozzátette: a média világában sajátos elnevezések vannak, az igazgató itt nem a gazdasági életben vett titulust jelenti. Kiemelte: ő az egyetlen klasszikus értelemben vett igazgató, munkatársai közül ketten vannak még vezető beosztásban (kreatív- és hírigazgató). Nincs új vezető a cégnél, szakmai tanácsadókat alkalmaz a Médiacentrum. „Kötelességünk távlatokban gondolkodnunk, olyan területekre vonatkozóan is, amelyek nincsenek jelenleg a portfólióban”, mondta végül Halmágyi Miklós.  


Aréna Óvoda, csapadékvíz-elvezetés

 

Az Aréna Óvoda felújításáról szóló, valamint a Volánbusz Zrt.-vel kapcsolatos előterjesztéseket megszavazta a testület. A bel- és csapadékvíz-elvezetés védelmi rendszer fejlesztése is szerepelt a napirendi pontok között. Tóth Kálmán több problémát is felvetett, külön kiemelve a Rumi utat. Sérelmezte, hogy korábban nem tájékoztatták a lakólat az építkezésről. Áll a sár sok utcában, a beruházások sem haladnak. Ennek a káosznak véget kell vetni, aki hibázott, felelősséget kell, hogy vállaljon. mondta a frakcióvezető. Ma mindenhol dolgoznak, az idén 5 projektelem lezárulhat, fogalmazta meg reményeit Tóth Kálmán.


Illés Károly szerint is valós a probléma, a projekt jó lenne, a Joskar-Olán és a Stromfelden sikeres volt. Nyílt közbeszerzési eljárás zajlott az első két esetben, aztán többnyire alvállalkozók vették át a feladatot. Több helyszínen kezdte meg a munkát, félbe hagyta a feladatát – a kivitelező ocsmány minőséget végzett, hangsúlyozta Illés Károly, aki egyetértett abban, hogy a felelősséget bizony vállalnia kell a kivitelezőnek. Molnár Miklós azt mondta: a lakók többsége nem akarta a beavatkozást, elnézve a jelenlegi helyzetet. Érdekesnek tartja, hogy egy helyi alvállalkozót sem alkalmaztak a munka során. A történet nem ér véget az idén, a jövő évet is beárnyékolja majd, mondta végezetül a Pro Savaria képviselője. Horváth Gábor is sérelmezte a kivitelezést, amely az ő körzetét is érintette. Dr. Kecskés László is egyetértett azzal, hogy nem volt megfelelő a tájékoztatás, a körzetében meghirdetett lakossági fórumra ugyanis senki sem jött el. Szigorúan követeljük meg a műszaki tartalmat, alkalmazzunk külső szakértőt az ügyben – tette hozzá végül a politikus. 

A beterjesztett előterjesztést elfogadta a közgyűlés. 
 

1000 fa telepítése
 

Az 1000 fa telepítése is téma volt a közgyűlésen. Ezt a kezdeményezést a fideszes Melega Miklós is üdvözölte, javasolta, hogy legyen egy közös faültetés is. Középtávú tanulmányterv készítését javasolta a témában. Összvárosi érdeknek nevezte László Győző a kezdeményezést, és örömmel fogadta Melega Miklós javaslatát. Németh Ákos (Éljen Szombathely) tanácsnok arról szólt, hogy a civilekkel is felvették már a kapcsolatot az ügyben. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fő téren is el lehetne helyezni edényes növényeket. Olyan fákat kell beszerezni, amelyek alkalmazkodnak az egyre inkább szélsőséges időjárási viszonyokhoz, mondta a képviselőasszony. Dr. Nemény András hozzáfűzte, a program példaértékű lehet, és örömét fejezte ki amiatt, hogy konszenzus alakult ki a témában. 

A sportcélú önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok hasznosításáról is döntöttek a képviselők. Tóth Kálmán kiemelte: 2016-ban a teniszpályák eltűntek a Rohonci útról, azóta nem volt otthona a zöld-fehér teniszezőknek. Most talán végleges megoldása lesz az ügynek: a Dolgozók útján lévő tenisz centrum (Sportliget) lehet a Haladás szakosztályának új otthona. Az Aréna Savaria felújításáról is döntöttek a képviselők, itt játszanak majd az SZKKA élvonalbeli női kézilabdázói.

A Savaria Moziban működő kávézó bérbe adásáról is döntöttek a városatyák. Dr. Nemény András elmondta: eddig éveken keresztül pályáztatás nélkül hosszabbították meg a korábbi bérlő szerződését. Még a választás előtt írták ki a pályázatot, de a két legjobb ajánlattevő formai hibát vétett. Most újra kiírják a pályázatot, amely reményei szerint eredményes is lesz majd, április 30-ig marad a jelenlegi bérlő.


Alapítványok elnevezése, kinevezések 

 

Az alapítványok elnevezése volt terítéken a szünet után. Az előterjesztés szerint a jóléti alapítványt Szombathely Szent Márton Városa Gyebrovszki János Jóléti Alapítvány névre változtatnák, tisztelegve az egykori szociális bizottsági elnök emlékének. Ágh Ernő szerint nem kellene újabb nevet belevinni az alapítvány elnevezésébe. Dr. Nemény András arra emlékeztetett, hogy korábban Szent Márton Sörfesztivál is volt egyebek mellett a városban. Dr. Czeglédy Csaba szerint korábbi képviselőtársa rengeteget tett az elesett emberekért, még Szent Márton is büszke lehetne rá, majd hozzátette: örülne, ha aktív szerepet vállalna az alapítvány a város szociális életében. Ágh Ernő kiemelte: nem elvitatja Gyebrovszki János érdemeit, csak nem szeretné, hogy megkettőzzék a nevet. A korábbi Szent Márton-rendezvények pedig az emlékévben voltak. A testület elfogadta az előterjesztést. 


A vezetői álláshelyek pályázati kiírásáról (Szimfonikus Zenekar, Vásárcsarnok, AGORA) is tárgyaltak a képviselők. Melega Miklós az AGORA-ra hivatkozva úgy fogalmazott, nem helyes, hogy olyan személyt akarnak első számú embernek, akinek nincs vezetői gyakorlata. Horváth Soma alpolgármester arra emlékeztette képviselőtársát, hogy a Haladás Sportkomplexumot olyan ember vezette, aki a közelmúltban fejezte be középfokú tanulmányait. Senki nem születik vezetőnek, ne szűkítsük a lehetőségeket, mondta az alpolgármester. Végül megszavazták mindhárom előterjesztést. 
Személyi ügyekben is történtek változások: felügyelő bizottsági és igazgatósági pozíciókról határoztak a városatyák. Egységesítették a díjazást, majd megszavazták az új testületeket. 


Ezzel véget ért a nyílt ülés. Folytatás december 19-én, csütörtökön. 

 

 

 

 

Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
Új tulajdonosa van Savaria Szállónak: kilenc hónap után kifizette az ajánlattevő a 470 milliós vételárat
Kicsengette Krosnow Property Kft. a Nagyszálló vételárát, a cég tulajdonjogát be is jegyezték: ezzel előrelépés megtörtént az ikonikus, de nagyon rossz állapotban lévő szálloda régóta húzódó ügyében. A dolognak azért van pár szépséghibája, egyebek mellett az, hogy a várossal hónapokig nem állt szóba a felszámoló. 
Ipkovich György: amikor egyszemélyes volt a frakció
Önkormányzati képviselő, egyszemélyes frakció, polgármester, országgyűlési képviselő, bizottsági elnök – dr. Ipkovich György az elmúlt harmincból huszonnyolc éven át dolgozott közvetlenül a szombathelyiek érdekében.
A csereként beállt Tóth Barna szállította a Haladás győzelmét Kazincbarcikán
A vendégek fölénye és a rengeteg próbálkozás a 88. percben érett góllá, a hajrában pedig már nem volt válasza a Kazincbarcikának.
Súlyosan megsérült a Kawasaki motorral árokba sodródó motoros Zsédenynél
A 84-es főúton, Zsédeny és Hegyfalu között történt a baleset. A motoros férfiért mentőhelikopter érkezett.
Bérgyilkos végzett az orosz Forma 1-es pilóta apjával
Bérgyilkos orvlövész végzett szombaton Alekszandr Petrov vállalkozóval, a viborgi járási képviselőtestület tagjával, Vitalij Petrov első orosz Forma 1-es pilóta apjával.