km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Nincs vesztenivalójuk – több szombathelyi iskola csatlakozott az országos sztrájkhoz

Nincs vesztenivalójuk – több szombathelyi iskola csatlakozott az országos sztrájkhoz

Október 14-én lesz egy éve, hogy a pedagógus szakszervezetek megfogalmazták a  sztrájkköveteléseket, melyet másnap eljuttattak a miniszterelnöknek. Azóta nemcsak hogy változás, de érdemi kommunikáció sem történt a felek között. Egy éve tartanak a tiltakozó megmozdulások – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 14-ére országos sztrájkot hirdetett, melyhez több szombathelyi iskola is csatlakozott.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, szerdán, a  pedagógusok világnapjához kapcsolódóan országszerte szerveztek pedagógusok diákokkal és szülőkkel közösen tiltakozó akciókat,  egyrészt közvetlenül reagálva a jogellenes pedagógus-elbocsátásokra, másrészt, hogy ismételten felhívják a figyelmet az oktatásban uralkodó tarthatatlan, katasztrófa felé sodródó állapotra. A szerda este több tízezer fős tüntetéssel zárult a Kossuth téren. Azóta szinte naponta hallunk újabb elbocsátásról, elbocsátással fenyegető levelekről a tankerületek részéről, illetve tiltakozó akciókról, legyen az flashmob, sztrájk, engedetlenség vagy élőláncos megmozdulás.

Úgy tűnik, az iskolák és a szakszervezetek nem hagyják abba a tiltakozást, és a diákok is akciókkal készülnek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra kérte a  pedagógusokat, hogy ma,14-én csatlakozzanak a sztrájkhoz. „Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 5. után október 14-re is a folyamatban levő gördülő sztrájk részeként országos sztrájkot hirdetünk” – olvasható októberi Facebook-bejegyzésükben. Október 14-én lesz ugyanis egy éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyet másnap eljuttattak a miniszterelnöknek, s melyekkel kapcsolatban előrelépés azóta nem történt.

Szombathelyen péntek reggel a Gayer parkban flashmobot tartottak a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Kanizsai Dorottya Gimnázium pedagógusai és diákjai. A park sportpályáján élőláncot alkottak, újra előkerültek a "Pedagógus vagyok, engedetlen polgár" és a "Szabad ország, szabad oktatás" feliratú transzparensek. Az élőlánc alkotta kör közepén piros ruhás pedagógusok formálták meg a piros felkiáltójelet, tiltakozásuk legújabb szimbólumát. Elhangzottak a pedagógustüntetések ikonikus dalai, a Mi vagyunk a grund és a noÁr Tanítani akarunk! című száma. "Nagy a világ, és rá se ránt,, hogy errefelé a követ ki veti ránk"; "embereknek nézzetek minket, és ne hülyének" –  a hatástalannak bizonyuló demonstrációk lassan átszínezik a dalok hangsúlyait, hiszen a kormány éppen egy éve alázza meg azzal a pedagógusokat, hogy nem veszi komolyan őket. A megmozduláson a város diákpolgármestere, Imre Marcell megköszönte diáktársainak, hogy eljöttek erre a demonstrációra, és örömét fejezte ki, hogy meg tudták alkotni a tiltakozás szimbólumát. Felhívta a figyelmet az október 28-án 16.30-ra tervezett tüntetésre a városháza előtti téren, mely ismét azt a célt fogja szolgálni, hogy kiálljanak magukért és a tanáraikért.

A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban 26 pedagógus sztrájkolt, és flashmobbal is készültek pénteken. A megmozduláshoz az ADOM Diákmozgalom tagjai is csatlakoztak: reggel 8-kor az iskola sportpályáján a mozgalom aktív tagja, az NLG tanulója, Bozai Ákos mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy a PDSZ éppen egy éve kezdte meg egyre radikálisabb megmozdulását, amellyel a pedagógusok elnyomott helyzetére igyekszik felhívni a kormány figyelmét, és amelynek köszönhetően ma a tanárok országszerte sztrájkolnak. A tanárhiány, a pedagógusok kifizetetlensége, motiválatlansága a diákokra nézve is komoly veszélyt, problémát jelent: a túlterheltség és a kevés fizetés miatt egyre kevesebben választják a pályát, nincs szakmai utánpótlás, azok pedig, akik szerelemből választották ezt a nemes munkát, elkezdtek más lehetőségek után kutatni. Tanárok nélkül pedig a diákok sem tudnak tanulni, nélkülük nincs jövő. Ezért gondolják úgy, hogy ma is, és minden más adandó alkalommal is ki kell állni a pedagógusok mellett, segíteni kell őket a sztrájkban és szolidárisnak kell lenni velük, hogy sose érezhessék: egyedül maradtak - hangsúlyozta Bozai Ákos. Az iskola udvarán tanárok, diákok és szülők formázták meg a tiltakozó felkiáltójelet, közösen elénekelték a Mi vagyunk a grund-ot, majd tanárok, diákok és szülők együtt állták és sétálták körül egymást kézen fogva a gimnázium épületét. 
"A tiltakozásunk nem csak a béremelésről szól – hangsúlyozta Simonné Baranyai Zsuzsanna, az NLG-s tanárok sztrájkbizottságának elnöke –, sokkal inkább arról a tarthatatlan politikai kommunikációról, mely semmibe veszi a tanárokat. Tömegével hagyják el a pályát a kollégáink, s csak olaj a tűzre, hogy embereket rúgnak ki tiltakozási akciójuk miatt. Egyszerűen nincs már mit veszítenünk – hangsúlyozta az NLG tanára.

A konfliktus a katasztrófa felé közelít, főleg, ha a tankerületek folytatják a gyakorlatot, miszerint a polgári engedetlenségért elbocsátás jár, hiszen a mozgalmakon egyre többen vesznek részt, így akár tömeges elbocsátásokra is lehet számítani egy olyan oktatási rendszerben, ami amúgy is napról napra növekvő tanárhiánnyal küzd.

7.30-kor a Hefele Menyhért Szakképző Iskola oktatói is szolidaritási sztrájkot tartottak Szombathelyen.

 

TP

Fotó: Nagy Jácint

 
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Kánikula: szünetelnek az őrségi túrák
Az Őrségi Nemzeti Park a nagy hőségre tekintettel határozatlan időre felfüggeszti garantált túráit, tájékoztatott a szervezet Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Osztálya.
NVB: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, jelentette be a szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.
Ausztria, Olaszország és Magyaroszág nyugdíjas szervezetei találkoztak Szombathelyen
Ausztriából, Olaszországból és több magyar vármegyéből is érkeztek nyugdíjas szervezeti vezetők az első alkalommal megrendezett Nemzetközi Regionális Idősügyi Fórumra, Szombathelyre. Az eseményen elhangzott: országhatárokon belül és kívül ugyanazok a problémák, ezekre igyekeztek megoldást találni a résztvevők.