km/óra
  2023.12.11., hétfő  •  Árpád napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Nincs vesztenivalójuk – több szombathelyi iskola csatlakozott az országos sztrájkhoz

Nincs vesztenivalójuk – több szombathelyi iskola csatlakozott az országos sztrájkhoz

Október 14-én lesz egy éve, hogy a pedagógus szakszervezetek megfogalmazták a  sztrájkköveteléseket, melyet másnap eljuttattak a miniszterelnöknek. Azóta nemcsak hogy változás, de érdemi kommunikáció sem történt a felek között. Egy éve tartanak a tiltakozó megmozdulások – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 14-ére országos sztrájkot hirdetett, melyhez több szombathelyi iskola is csatlakozott.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, szerdán, a  pedagógusok világnapjához kapcsolódóan országszerte szerveztek pedagógusok diákokkal és szülőkkel közösen tiltakozó akciókat,  egyrészt közvetlenül reagálva a jogellenes pedagógus-elbocsátásokra, másrészt, hogy ismételten felhívják a figyelmet az oktatásban uralkodó tarthatatlan, katasztrófa felé sodródó állapotra. A szerda este több tízezer fős tüntetéssel zárult a Kossuth téren. Azóta szinte naponta hallunk újabb elbocsátásról, elbocsátással fenyegető levelekről a tankerületek részéről, illetve tiltakozó akciókról, legyen az flashmob, sztrájk, engedetlenség vagy élőláncos megmozdulás.

Úgy tűnik, az iskolák és a szakszervezetek nem hagyják abba a tiltakozást, és a diákok is akciókkal készülnek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra kérte a  pedagógusokat, hogy ma,14-én csatlakozzanak a sztrájkhoz. „Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 5. után október 14-re is a folyamatban levő gördülő sztrájk részeként országos sztrájkot hirdetünk” – olvasható októberi Facebook-bejegyzésükben. Október 14-én lesz ugyanis egy éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyet másnap eljuttattak a miniszterelnöknek, s melyekkel kapcsolatban előrelépés azóta nem történt.

Szombathelyen péntek reggel a Gayer parkban flashmobot tartottak a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Kanizsai Dorottya Gimnázium pedagógusai és diákjai. A park sportpályáján élőláncot alkottak, újra előkerültek a "Pedagógus vagyok, engedetlen polgár" és a "Szabad ország, szabad oktatás" feliratú transzparensek. Az élőlánc alkotta kör közepén piros ruhás pedagógusok formálták meg a piros felkiáltójelet, tiltakozásuk legújabb szimbólumát. Elhangzottak a pedagógustüntetések ikonikus dalai, a Mi vagyunk a grund és a noÁr Tanítani akarunk! című száma. "Nagy a világ, és rá se ránt,, hogy errefelé a követ ki veti ránk"; "embereknek nézzetek minket, és ne hülyének" –  a hatástalannak bizonyuló demonstrációk lassan átszínezik a dalok hangsúlyait, hiszen a kormány éppen egy éve alázza meg azzal a pedagógusokat, hogy nem veszi komolyan őket. A megmozduláson a város diákpolgármestere, Imre Marcell megköszönte diáktársainak, hogy eljöttek erre a demonstrációra, és örömét fejezte ki, hogy meg tudták alkotni a tiltakozás szimbólumát. Felhívta a figyelmet az október 28-án 16.30-ra tervezett tüntetésre a városháza előtti téren, mely ismét azt a célt fogja szolgálni, hogy kiálljanak magukért és a tanáraikért.

A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban 26 pedagógus sztrájkolt, és flashmobbal is készültek pénteken. A megmozduláshoz az ADOM Diákmozgalom tagjai is csatlakoztak: reggel 8-kor az iskola sportpályáján a mozgalom aktív tagja, az NLG tanulója, Bozai Ákos mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy a PDSZ éppen egy éve kezdte meg egyre radikálisabb megmozdulását, amellyel a pedagógusok elnyomott helyzetére igyekszik felhívni a kormány figyelmét, és amelynek köszönhetően ma a tanárok országszerte sztrájkolnak. A tanárhiány, a pedagógusok kifizetetlensége, motiválatlansága a diákokra nézve is komoly veszélyt, problémát jelent: a túlterheltség és a kevés fizetés miatt egyre kevesebben választják a pályát, nincs szakmai utánpótlás, azok pedig, akik szerelemből választották ezt a nemes munkát, elkezdtek más lehetőségek után kutatni. Tanárok nélkül pedig a diákok sem tudnak tanulni, nélkülük nincs jövő. Ezért gondolják úgy, hogy ma is, és minden más adandó alkalommal is ki kell állni a pedagógusok mellett, segíteni kell őket a sztrájkban és szolidárisnak kell lenni velük, hogy sose érezhessék: egyedül maradtak - hangsúlyozta Bozai Ákos. Az iskola udvarán tanárok, diákok és szülők formázták meg a tiltakozó felkiáltójelet, közösen elénekelték a Mi vagyunk a grund-ot, majd tanárok, diákok és szülők együtt állták és sétálták körül egymást kézen fogva a gimnázium épületét. 
"A tiltakozásunk nem csak a béremelésről szól – hangsúlyozta Simonné Baranyai Zsuzsanna, az NLG-s tanárok sztrájkbizottságának elnöke –, sokkal inkább arról a tarthatatlan politikai kommunikációról, mely semmibe veszi a tanárokat. Tömegével hagyják el a pályát a kollégáink, s csak olaj a tűzre, hogy embereket rúgnak ki tiltakozási akciójuk miatt. Egyszerűen nincs már mit veszítenünk – hangsúlyozta az NLG tanára.

A konfliktus a katasztrófa felé közelít, főleg, ha a tankerületek folytatják a gyakorlatot, miszerint a polgári engedetlenségért elbocsátás jár, hiszen a mozgalmakon egyre többen vesznek részt, így akár tömeges elbocsátásokra is lehet számítani egy olyan oktatási rendszerben, ami amúgy is napról napra növekvő tanárhiánnyal küzd.

7.30-kor a Hefele Menyhért Szakképző Iskola oktatói is szolidaritási sztrájkot tartottak Szombathelyen.

 

TP

Fotó: Nagy Jácint

 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
Elindult Rudolf, a Mikulás-busz Szombathelyen
Az idei év nagy meglepetése, a feldíszített busz december 5-én, napnyugta után gördült ki először a kocsiszínből, és egészen december 26-ig közlekedik majd naponta a szombathelyi utakon. Na de nem ám mindig ugyanazon a vonalon, hanem gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhat, így a karácsony előtti időszakban minden buszozó utazhat majd Rudolffal.