km/óra
  2021.04.21., szerda  •  Konrád napja
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák

Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák

Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 

Mindezt Sebastian Kurz kancellár jelentette be hétfőn egy sajtótájékoztatón, miután a kormány szakemberekkel, a tartományok és a pártok vezetőivel egyeztetett. Azt már a megbeszélés előtt sejteni lehetett, hogy nem lesznek újabb lazítások, maradnak az eddigi szabályok. A kormány ennek ellenére optimista hangot ütött meg: úgy kalkulálnak a meleg idő beköszöntével és az oltások növelésével a helyzet javul. A február 8-án életbe léptetett szabályok hatását a következő két hétben figyelik és március 1-én dönthetnek újabb változtatásokról.

A különböző vírusmutációk miatt (ezek általában jóval fertőzőbbek) továbbra is óvatosságra van szükség, ezért továbbra is kerülni kell a személyes találkozásokat, mondta a kancellár. Kurz szerint, ha a polgárok nem elég óvatosak, nagyon könnyen exponenciálisan emelkedhet a fertőzések száma. 

 

Nyitás leghamarabb húsvét körül

 

Kurz azt is bejelentette, újabb nyitásról leghamarabb húsvét körül lehet szó. Addig is a tesztelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Ausztriában csaknem 500 szűrőállomás, 800 gyógyszertárban lehet helyben tesztet kérni és már 700 üzemben folyamatosan tesztelik a dolgozókat. Március 1-tól a patikák hivatalos eredményt adó, ingyenes és otthon elvégezhető  tesztet is kiadnak. Február harmadik hetében 2 millió szűrést végeznek Ausztriában - és az iskolákban is vizsgálják a diákokat. 


Kurz szerint ezzel jó az esély arra, hogy a fertőzéseket kontrollálható  szinten tartsák és a növekedési ütemet megfékezzék. A remélt hétnapos incidencia-szám (50) egyelőre még nem reális elvárás.


Rudolf Anschober egészségügyi miniszter is a húsvétot, mint lehetséges nyitási időpontot említette beszédében. Utalt a tesztek fontosságára és arra, másfél hónap alatt 1 millió embert akarnak beoltani, amivel a súlyos tünetekkel járó megbetegedések száma jelentősen csökkenthető. A jelenlegi helyzetet stabilnak nevezte, kiemelte, hogy novemberben képest az idősotthonoknak és ápolási intézményekben a halálesetek száma töredékére csökkent. 


Tesztelni, tesztelni, tesztelni


A tartományi vezetők is tesztelést mellett érveltek. Michael Ludwig, Bécs polgármestere azt mondta, az osztrák fővárosban naponta 50 ezer szűrés végezhető el. A kapacitást növelik, egy projektbe 60 ezer bécsi dolgozót vontak be, rajtuk PCR-tesztet végeznek, az eredmény az okostelefonokra küldik. Ludwig abban bízott, hogy a jó idő beköszöntével is visszaesik a fertőzések száma, így a kerthelyiségek megnyitásán a szabadtéri  sportolás engedélyezésén el lehet majd gondolkodni. Hermann Schützenhöfer, Steiermark tartományi főnök úgy fogalmazott, a tesztelés a teljes zárlat (lockdown) alternatívája és azt mondta, optimistább, mint január elején volt. 


Oswald Wagner, a Bécsi Orovosi Geyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy az FFP2-es maszkok és negatív tesztek kombinációjával a kulturális rendezvények hamarosan megtarthatóak lesznek. Ha két ember ilyen arcvédőt visel, gyakorlatilag ugyanaz a hatása, mint egy oltásnak - mindketten 95 százalékban védettek. Azt mondta, ha a népesség negyedét tesztelik, az 40 százalékkal csökkenti fertőzési rátát. 

 

Felpörgetni a gazdaságot

 

A kultúra területén dolgozók, vállalkozások, intézmények nagyon várják a nyitást: hasonlóan a vendéglátáshoz és szálláshelyekhez tavaly november 2. óta - 15 hete - zárva kell lenniük. Andrea Mayer művészeti és kulturális államtitkár azt mondta, a ma belentett hírnek nem örül az ágazat, de bíznak abban, hogy hamarosan változik a helyzet. Johannes Reitmeier, a Tiroli Tartományi Színházak intendánsa több mint idegőrlőnek nevezte a jelenlegi helyzetet. " A politikának jobbára csak vigasztálásra futotta, de reális perspektívát nem tudott nyújtani a szakmának. Mellette több szervezet is úgy foglalt állást, Feltétlenül szükség van a mielőbbi, lépcsőzetes nyitásra az határozatlan időre bevezetett korlátozások helyett.


Az Osztrák Gazdasági Kamara elnöke, Harald Mahrer márciustól újabb nyitási lépéseket követelt, szerinte egy hét tapsztalataiból nem lehet komoly következtetéseket levonni. A szervezet általánis titkárával, Karlheinz Kopffal együtt úgy vélik, az FFP-2 maszkokkal, a tesztelési lehetőségekkel és a biztonsági intézkedésekkel együtt minden adott ahhoz, hogy az osztrák gazdaságot fokozatosan és biztosan újra csúcsra járassák. Ezért a kormánnyal mihamarabb tárgyalásokat kezdeményeznek a további nyitásról.

 

Nyitás sohanapján kiskedden


A kamara vendéglátói szekciójának szóvivője, Mario Pulker az újabb döntés keserű pirula az ágazatnak. Kritizálta a döntést, ami Ausztriában 75 ezer egységet érint. Emlékeztetett arra, hogy a kormány azt mondta, megnézik, milyen következményei lesznek a kereskedelem nyitásának a fertőzések számára és március 1-én tárgyalnak a vendéglátásában bevezetendő lépésekről. Ehelyett "házon belül" az a döntés született, hogy a zárást legalább hat héttel meghosszabbítják. 


- Nem tudunk sohanapjáig zárva tartani, mert az tényleg romba dönt bennünket - mondta Pulker az ORF-nek. 


A helyzet a vírusmutációk miatt még mindig feszült, mondta Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter, így felelőtlenség lenne a további nyitás, tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a hoteleket és szállodákat továbbra is támogatják.


A szakma érthető módon nem volt lelkes az újabb döntéstől. Michaela Reitterer, az Osztrák Hotelszövetség elnöke meglehetősen rezignáltan beszélt az ORF-nek:

- Még semmit nem tudunk a részletekről, két hét múlva újra összeülünk tárgyalni. A támogatásra szükség van, a dolgozóink már negyedik hónapja ülnek otthon, 15-20 százalékkal kevesebb fizetéssel, borravaló nélkül.

Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szinte a teljes répcelaki tantestület otthon maradt, fegyelmit kapnak
A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani - értesült a Népszava.
Burgenland nem hosszabbít a lezáráson
Április 19-én véget ér a regionális zárlat, Burgenland nem követi Bécs és Alsó-Ausztria példáját, ahol május 2-ig meghosszabbították a lockdown-t, jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök. A lakosságot azonban gyakrabban teszteltetnék, olvasható az orf.at-n.
Megyei I. osztály: a Csepreg megszakította a Király SE tavaszi veretlenségi sorozatát
A Celldömölk a Vasvár, a Szentgotthárd a Rábapaty elleni magabiztos sikerrel tartotta otthon a három pontot. A Kőszeg kétgólos hátrányból mentette döntetlenre találkozóját, de a Jánosháza és a Lukácsháza is megosztozott a pontokon.
Ausztria keleti tartományaiban április 18-ig hosszabbítanák meg a lezárásokat
Ausztria mindhárom keleti tartománya, Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland is a jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások meghosszabbítása mellett foglalt állást a kedden koradélután megkezdett egyeztetések során. A tartományok a lezárások április 18-ig való meghosszabbítását kérik a kormánytól, olvasható az orf.at-n.
Orbán: hétfőn nyitnak az óvodák és az alsó tagozatosok visszaülnek az iskolapadba
Három és félmillió oltásnál nyithatnak a teraszok – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Hétfőn az óvodák és az alsók nyitnak, a felsők csak május 10-én.
legfrissebbek
Híztak a magyarok a járvány alatt
Minden magyarnak átlagosan 2-5 kilóval nőtt a testsúlya a járvány alatt, miközben a mozgásszegény életmód miatt egyre többen küzdenek mozgásszervi panaszokkal.
E-autó futam érkezik a Hungaroringre
A Hungaroring is bekerült az idén rajtoló PURE ETCR-sorozat versenynaptárába.
A hetedik te magad légy: elhozta a kupát a Falco!
A Szolnok tükörsima legyőzése után a DEAC együttese ellen lépett pályára a Magyar Kupa fináléjában a Falco együttese. A debreceniek a másik vasi együttessel, a Körmenddel találkoztak a másik elődöntőben, és sima győzelem után kerültek a fináléba.
Uniós szabályozás védené a mesterséges intelligencia rendszereket
Az Európai Bizottság elsődleges célja, hogy korlátozza a magas kockázatú AI alkalmazások használatát.
Tudatos a brandépítés a Falconál
Tóth Kálmán, a Falco KC-t működtető gazdasági társaság felügyelőbizottsági elnöke még a kilencvenes években járt először Falco-meccsen, azóta fanatikus drukkere a sárga-feketéknek. A városi képviselő a helyszínen szurkolta végig a Magyar Kupa fináléját.