km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Nincs több módosítás: önerőből építi meg a város a zanati kerékpárutat

Nincs több módosítás: önerőből építi meg a város a zanati kerékpárutat

Megelégelte a város az időhúzást, önerőből építi meg a zanati kerékpárutat, és beperli azt a céget, amely 12 éve vállalta, hogy elkészíti a csaknem 2 kilométeres szakaszt, de csak részben teljesítette a megállapodást, ezt csütörtökön jelentette be dr. Nemény András polgármester és Putz Attila képviselő.

2008 óta kellene megépítenie a HORWAT Investment Ingatlanforgalmazó Kft.-nek a Szombathely és Zanat közötti, 1850 méter hosszú bicikliutat. Az önkormányzat ugyanis akkor ezzel a feltétellel vonta belterületbe a cég tulajdonában álló, a körgyűrű melletti ingatlant, amelyre azóta áruház, gyorsétterem, kocsimosó épült.


A szombathelyi székhelyű, azonban liechtensteini többségű tulajdonossal rendelkező vállalkozás azonban eddig csak részben teljesítette a vállalását (két szakaszban 225 és 138 méter készült el, illetve egy utat is beleszámoltak a leendő bicikliútba). A városvezetés most jelzálog-szerződéssel megerősített megállapodást szeretett volna kötni, amely arra kötelezte volna a céget, hogy a többi részt is megépíti.  Utoljára 2018-ban állapodott meg az építkezésről az önkormányzat és a vállalkozás (kilenc év alatt ez volt a nyolcadik kontraktus), azonban, jelentette be dr. Nemény András, a Horwat Investment nem írta alá a két évvel korábban készült dokumentumot.


-    A kampányban bejelentettük, hogy a kerékpárútnak meg kell épülnie. Most városvezetői pozícióból néztük meg a kérdést, úgy tűnt, végére tudunk járni az ügynek. Azt hittük, létezik élő szerződés, amit 2018-ban módosítottak utoljára, azonban ezt a cég soha nem írta alá, így  nem volt mit biztosítani a május 31-én lejáró jelzálognak, ami egyébként 10 millió szántón van. Ezekről mi nem tudtunk.


A polgármester úgy fogalmazott, hogy mindez az előző városvezetés, különösen Illés Károly alpolgármester felelőssége. (Illés Károly, korábbi alpolgármester az SZTV-nek  nyilatkozott, hogy nem tudja, milyen szerződésről van szó. Hangsúlyozta, az előző városvezetés érdeme, hogy két szakasz megvalósulhatott, emiatt folyamatosan nyomást kellett gyakorolni a cégre, amely a teljes kerékpárút megépítésére ígéretet tett.)


Nemény András azt mondta, egy végső szerződéssel szerettek volna pontot tenni az ügy végére. Ennek az aláírását szerették volna bejelenteni csütörtökön, elő is készítették a szükséges iratokat, meg is állapodtak a céggel és magyar képviselővel is, jelezte a polgármester. 


A több mint 1 kilométer hosszú, hiányzó szakaszon kivilágított séta- és kerékpárútnak, illetve egy vasúti átkelőnek kellene megépülnie – a tervezett költsége 150-200 millió forint. Az önkormányzat megelégelte az időhúzást, és olyan megállapodást készített elő, hogy a HORWAT Investment két nagy értékű, 300 millió forint értékű ingatlanára jelzálogot jegyeztetett volna be Szombathely. Ha mégsem épült volna meg az út határidőre, akkor ezek eladásából tudta volna a város a szükséges költségeket előteremteni.
 

A cég azonban az utolsó pillanatban kihátrált a szerződésből, egy osztrák, a cégiratokban nem szereplő úriember kért egyeztetést a várostól, és külön megállapodást szeretett volna kötni, azonban a polgármester ezt elutasította. 


- Nem lesz több éves halogatás, a városnak nincs dolga a céggel, a mögöttük álló osztrák urakkal. A bíróságon találkozunk velük, a kerékpárutat pedig a város saját költségen megépíti – jelentette be dr. Nemény András.


Putz Attila képviselő (Éljen Szombathely!) elmondta, hogy eredetileg összesen 1850 méter hosszú szakasznak kellett volna megépülnie. Ebből elkészült 225 méter a Varasd utca és a körgyűrű között, a Bálványkő utca 400 métere és 138 méter hosszú, magánkézben lévő bekötőút. Az igazán nagy tétel a hiányzó 1090 méter, erre született a jelzáloggal biztosított szerződés, amibe a Horwat Investment végül nem ment bele. Putz Attila úgy fogalmazott, hogy a zanatiak hosszú évtizedekig úgy érezték, háttérbe szorulnak, a fejlesztéseket mindig később hajtották végre a városrészen. A város által finanszírozott kerékpárút azonban jelzi, a városvezetés a peremkerületekben élőkre is ugyanakkora figyelmet fordít. 


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.