km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Nincs helye a vakcina-diszkriminációnak

Nincs helye a vakcina-diszkriminációnak

Nyakunkon a nyár, az oltási programok pedig egyre biztatóbb tempóban haladnak. A koronavírus-járvány tetőpontján átlendülve eljött az ideje, hogy az Európai Unióban megnyíljon a lehetőség a szabad mozgásra, azonban a tagországok még nem jutottak dűlőre, mi legyen az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem elfogadott keleti vakcinákkal beoltottak sorsa.

 

Miközben Magyarországon már közel 4,5 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina legalább egyik adagját, és a többi tagországban is látványosan növekszik az átoltottság, az uniós csúcsszervek a kontinens megnyitásának lehetőségeit mérlegelik. A szabad mozgást az összes tagállam által elfogadott digitális zöldigazolvány fogja biztosítani, ami vakcinaútlevélként Európa összes lakosáról tartalmazni fogja, hogy:

 

    • az illető kapott-e már Covid-19 elleni védőoltást,
    • negatív eredménnyel lett-e tesztelve
    • vagy felgyógyult-e már a betegségből.

 

Az igazolvány nagy innovációja lesz, hogy papíralap mellett virtuálisan, akár egy mobilalkalmazásként is funkcionálni tud, a hitelességét egy alapvető információkat tartalmazó QR-kód és egy digitális könyvjelző fogja biztosítani. A döntéshozók között nagy az összhang azzal kapcsolatban, hogy ezzel az e-okmánnyal az uniós polgárokat, vagy az EU-ban jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokat, bármilyen feltétel nélkül mentesíteni kell a szabad mozgás korlátozása alól – ez az Európai Unió egyik legfontosabb alapelve. Ha egy tagállam továbbra is karanténra vagy tesztelésre kötelezi a digitális zöldigazolvány birtokosait, akkor erről értesítenie kell a Bizottságot és az összes többi tagállamot, és meg kell indokolnia ezt a döntését.

 

A technikai részleteken kívül azzal kapcsolatban is nagy az egyetértés, hogy még lehetőleg az turistaszezon előtt életbe kell léptetni a rendszert. Sajnos az egészségügyi és a politikai kérdések már nem ilyen könnyen rendezhetőek: több európai ország sem adna vakcinaútlevelet azoknak, akiket az Európai Gyógyszerügynékség rendszerében nem elfogadott szerekkel oltottak be. Ha kitartanak az álláspont mellett, az több mint egymillió, kínai vagy orosz vakcinával beoltott magyar állampolgár lehetőségeit szűkítené be. 

 

Az április vége óta tartó vitában Donáth Anna határozottan felszólalt a vakcina-diszkrimináció ellen. Lapunk megkeresésére elmondta, hogy a Momentum és a Renew Europe EP-frakció szerint elfogadhatatlan, hogy a keleti vakcinákkal beoltott állampolgárok utazási lehetőségei csorbuljanak, mert felelős állampolgárként, nemcsak a saját, de a köz védelmének érdekében is beoltatták magukat. A politikus kiemelte, hogy a magyar kormány felelőssége, hogy nem a gyógyszerügynökség irányelveit követte a vakcinabeszerzéseknél, ezért a magyarokat nem lehet büntetni. Az EP-képviselő bízik benne, hogy heteken, akár napokon belül a gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet is zöld utat ad a keleti vakcináknak. Ha ez megtörténik, június közepére már minden védett uniós állampolgár kézhez kaphatja a vakcinaútlevelét.

 

 

Társadalmi biztonság az Euroinfóban

 

A Szombathelyi Televízió uniós magazinjának legújabb adásában a társadalmi és szociális biztonság került napirendre. Az SZTV-nek Donáth Anna is nyilatkozott, aki tagja az Európai Uniós polgárok védelméért dolgozó egyik legfontosabb testületnek, a külföldi beavatkozással foglalkozó különbizottságnak. 

 

A fiatal EP-képviselő elmondta, hogy a digitális társdalom kialakulásával Európa legnagyobb kihívásai közé került a félretájékoztatás, más néven fake news vagy dezinformáció. A bizottságban egyáltalán értelmezni és felmérni próbálják, hogy a kontinens milyen veszélyekkel áll szemben. Mellette Magyarországról is egyre gyakrabban esik szó a külföldi beavatkozási kísérletek kapcsán.

 

Donáth Anna a magyar kormány keleti nyitását, aktuálisan a Fundan Egyetem Budapestre költözését  említette példaként, de uniós szinten a befektetési bankok tevékenységét, az 5G-hálozatok telepítését és a letelepedési kötvényeket is szóba hozta. Utóbbi esetében nagyon nem mindegy, hogy egy tagállam hogyan és kiknek nyit ajtót a Schengeni határokon belülre.

 

Donáth Anna hozzáfűzte: „Sok munkát ad nekünk felderíteni, hogy a magyar kormány keleti nyitásának következtében milyen rizikófaktorok jelenhetnek meg Európában, például a Fundan Egyetem Budapestre költözésétől is sokan tartanak. Mellette foglalkozunk az 5G hálózat kitelepítésével kapcsolatos tagállami stratégiákkal, a befektetési bankok pénzmozgásaival és a letelepedési kötvényekkel, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy tagállam hogyan és kiknek nyit meg egy ajtót a schengeni határokon belülre.”

 

CsA

Fotó: European Parliament

 

Nézze vissza az Euroinfo májusi adását a Szombathelyi Televízió YoutTube-csatornáján!

 

 

kapcsolódó cikkek
Milyen legyen a jövő Szombathelye?
Milyen legyen a jövő Szombathelye?
Tiszta és környezettudatos város, ahol nagy figyelmet fordítanak az idősekre, a gazdaság több ágazatra támaszkodik, a modern oktatási háló pedig a régió motorját adja – ilyennek képzeli el az önkormányzat tíz év múlva a várost a Szombathely2030 fejlesztési tervben. A koncepció a lakosok véleményére építve, az összes szóba kerülhető aktor bevonásával készült, és már a kormány, illetve az Európai Unió döntéshozóinak az asztalán pihen.
Zöld utat adott a kínai vakcinának a WHO
Zöld utat adott a kínai vakcinának a WHO
Jó hír a Sinophrammal oltottaknak.
kapcsolódó cikkek
Milyen legyen a jövő Szombathelye?
Milyen legyen a jövő Szombathelye?
Tiszta és környezettudatos város, ahol nagy figyelmet fordítanak az idősekre, a gazdaság több ágazatra támaszkodik, a modern oktatási háló pedig a régió motorját adja – ilyennek képzeli el az önkormányzat tíz év múlva a várost a Szombathely2030 fejlesztési tervben. A koncepció a lakosok véleményére építve, az összes szóba kerülhető aktor bevonásával készült, és már a kormány, illetve az Európai Unió döntéshozóinak az asztalán pihen.
Zöld utat adott a kínai vakcinának a WHO
Zöld utat adott a kínai vakcinának a WHO
Jó hír a Sinophrammal oltottaknak.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
OKF: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait!
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.
Több helyen csaptak fel a lángok Rábapaty határában
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.