km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Neves házak – szombathelyi etűdök: Balló László könyve a város építészeti örökségéről

Neves házak – szombathelyi etűdök: Balló László könyve a város építészeti örökségéről

Balló László (1953) költő életéből, széles spektrumú ténykedéséből a Neves házak – szombathelyi etűdök című most megjelent (tizenegyedik) kötetének kapcsán villantunk fel epizódokat. Megérzései, élményei, kutatásai sokunknak adhatnak impulzusokat. 


 

„Szándékom szerint e képekben gazdag kötet legyen városát, annak múltja építészeti emlékeit őrző polgártársaim kis helytörténeti bibliája, amelynek féltő szavait és fakuló emlékképeit átörökíthetjük gyermekeinknek, unokáinknak, hogy a 20. század elejéig oly fényes Savaria–Szombathely építészeti öröksége a legszebb épületeket ért tragédiák dacára az itt élők számára friss emlék, örökké szívükben élő élmény maradhasson”, áll a Neves házak fülszövegében. „Ennek felelősségével adom át gondolataimat kedves olvasóimnak, remélve, hogy a városukat szerető szombathelyiek kötelező érvényűként fogják kezelni e gondolatot, ezt az eszmét, és segítségemre lesznek abban, hogy városunk lakóközössége minél szélesebb körben megismerkedjék várostörténetünk igazi szépségeivel, és Szombathely vendégeinek kezéhez is eljusson ez a városunk ezer színét megcsillantó könyv”  


„Szombathely belvárosában, otthon, lakáson születtem, a Király utca 11-ben”, meséli Balló László. „A Hámán Kató Utcai Általános Iskolába, majd a Nagy Lajos Gimnáziumba jártam, itt a nyelvi tagozatot választottam, hogy latint tanulhassak. Minden délutánom foglalt volt, lekötött az atomfizikától kezdve az építészettörténeten, stilisztikán, alkalmazott művészeteken és szerkezettanon keresztül minden. Franciát tanultam és eszperantista voltam. Cikket írtam eszperantóul a világsajtónak a szombathelyi modern átrium-házakról, ami akkor építészeti szenzációnak számított. Ekkor kezdtem, és kijártam Iszak Gábor (a Vasiterv első igazgatója) építészeti magániskoláját. Építészet iránti rajongásom (is) egész életemre szól. Hamarosan a műtárgytörténet is magával ragadott.


Imádtam, és imádok ma is úgy tanulni, ahogy máshol nem tanítják: a világ szakirodalmából. Később pedig olyan szakkönyvekkel építettem fel bástyáimat magam körül, amelyek általában nem voltak ismertek vagy elérhetők Magyarországon, és ennek ténye nagy hiányt okozott hazánkban az adott szakirodalomban.


A Király utcai lakás méretei belém ivódtak, és gondolatban belaktam minden négyzetméterét. A rajz mellett ’áteveztem’ az alaprajzok világába is. Lakberendezési tervrajzokat készítettem, és tanulmányt írtam mindezekről. Minden jelesebb épületnek, amelyet bejárhattam, megrajzoltam aznap este otthon az alaprajzát a látottak alapján, fejből. Később még Párizsból, Velencéből is így hoztam haza egész palotákat. Az alaprajzok világában kezdtek kikristályosodni számomra a struktúrák, így törvényszerűen az írásnál kötöttem ki. Kvázi című első verses kötetem, hosszas késlekedés után, 1986-ban a Magvető Kiadónál jelent meg.  Első közölhető – később Budapesten megjelent – verseimet már tizenöt évesen, 1968-ban írtam. Számomra már a kezdetektől a ’vers az úr’, én pedig csak a ’cifra szolga’. Különös, nagy kegyből kaptam/kapom a szavakat, s illendőn fényesítve kell továbbadnom őket, nyomban. 1978-ban vittem verseket a Mozgó Világnak, ahol le is hozták azokat a következő számban. A 80-as években rendszeresen publikáltam többek között az Új Tükörben, a Magyar Nemzetben, a Magyar Ifjúságban, az Ifjúsági Magazinban, a Népszabadságban, a Napjainkban, a Tiszatájban. 1981 óta voltam tagja az írószövetség József Attila Körének, 1997-től tartozom a Magyar Írószövetség tagjainak sorába. Büszke vagyok arra, hogy ’szerelmetes verseim’ idehaza, és a fővárosban is megjelentek, nagy érdeklődést keltve. CD is készült belőlük, hála ezért Bujtás Ervin zeneszerzőnek és Szabó Tibor művész úrnak!”

 

Visszakanyarodva Balló László legfrissebb kötetéhez, a Neves házakhoz, magától értetődik a kérdés-felvetés: milyennek látja városunkat, mit jelent számára szombathelyinek lenni? 


„Fiatalos a város, sokat ad a művészetre, és ez nagyszerű! De még fiatalabbá, még vidámabbá és vendégszeretőbbé, még ennél is vonzóbbá kellene formálni. Például utcakiállításokkal (is), amiket azokra emlékezve kellene megrendezni, akik jeleskedtek abban, hogy Szombathely a kiegyezés után (1867) az egyik legdinamikusabban fejlődő városa lett az országnak. Nagy élmény itt élni. Érződik a fiatalodás, a fejlődés, a dinamizmus. Az anyagi nehézségek dacára minden adott ahhoz, hogy igazi európai várossá érlelődjék Szombathely! Azért Szombathely – Szombathely! Amiben a leginkább jeleskedik, az pedig, szerintem az, hogy itt van a legtöbb park. Amiként a könyvben is említem, vagy tíz-tizenkét kilométert mehetünk egyhuzamban parkról-parkra, anélkül, hogy a zöldterületet elhagynánk. Hát nem csodálatos?!"

 

A városért aggódó író

 

Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő, kutató a legújabb Balló László-kötet bevezetőjében így ír: „Minden egyes sorából érződik az aggodalom, amit szeretett városának épületeiért, utcáinak, tereinek méltó állapotban való megőrzéséért érez. Mindezek mögé impozáns művészettörténeti tudás, várostörténeti ismeret és kritikai érzék sorakozik fel.” 

 

Szenkovits Péter

Fotó: Nagy Jácint

 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.