km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Neves házak – szombathelyi etűdök: Balló László könyve a város építészeti örökségéről

Neves házak – szombathelyi etűdök: Balló László könyve a város építészeti örökségéről

Balló László (1953) költő életéből, széles spektrumú ténykedéséből a Neves házak – szombathelyi etűdök című most megjelent (tizenegyedik) kötetének kapcsán villantunk fel epizódokat. Megérzései, élményei, kutatásai sokunknak adhatnak impulzusokat. 


 

„Szándékom szerint e képekben gazdag kötet legyen városát, annak múltja építészeti emlékeit őrző polgártársaim kis helytörténeti bibliája, amelynek féltő szavait és fakuló emlékképeit átörökíthetjük gyermekeinknek, unokáinknak, hogy a 20. század elejéig oly fényes Savaria–Szombathely építészeti öröksége a legszebb épületeket ért tragédiák dacára az itt élők számára friss emlék, örökké szívükben élő élmény maradhasson”, áll a Neves házak fülszövegében. „Ennek felelősségével adom át gondolataimat kedves olvasóimnak, remélve, hogy a városukat szerető szombathelyiek kötelező érvényűként fogják kezelni e gondolatot, ezt az eszmét, és segítségemre lesznek abban, hogy városunk lakóközössége minél szélesebb körben megismerkedjék várostörténetünk igazi szépségeivel, és Szombathely vendégeinek kezéhez is eljusson ez a városunk ezer színét megcsillantó könyv”  


„Szombathely belvárosában, otthon, lakáson születtem, a Király utca 11-ben”, meséli Balló László. „A Hámán Kató Utcai Általános Iskolába, majd a Nagy Lajos Gimnáziumba jártam, itt a nyelvi tagozatot választottam, hogy latint tanulhassak. Minden délutánom foglalt volt, lekötött az atomfizikától kezdve az építészettörténeten, stilisztikán, alkalmazott művészeteken és szerkezettanon keresztül minden. Franciát tanultam és eszperantista voltam. Cikket írtam eszperantóul a világsajtónak a szombathelyi modern átrium-házakról, ami akkor építészeti szenzációnak számított. Ekkor kezdtem, és kijártam Iszak Gábor (a Vasiterv első igazgatója) építészeti magániskoláját. Építészet iránti rajongásom (is) egész életemre szól. Hamarosan a műtárgytörténet is magával ragadott.


Imádtam, és imádok ma is úgy tanulni, ahogy máshol nem tanítják: a világ szakirodalmából. Később pedig olyan szakkönyvekkel építettem fel bástyáimat magam körül, amelyek általában nem voltak ismertek vagy elérhetők Magyarországon, és ennek ténye nagy hiányt okozott hazánkban az adott szakirodalomban.


A Király utcai lakás méretei belém ivódtak, és gondolatban belaktam minden négyzetméterét. A rajz mellett ’áteveztem’ az alaprajzok világába is. Lakberendezési tervrajzokat készítettem, és tanulmányt írtam mindezekről. Minden jelesebb épületnek, amelyet bejárhattam, megrajzoltam aznap este otthon az alaprajzát a látottak alapján, fejből. Később még Párizsból, Velencéből is így hoztam haza egész palotákat. Az alaprajzok világában kezdtek kikristályosodni számomra a struktúrák, így törvényszerűen az írásnál kötöttem ki. Kvázi című első verses kötetem, hosszas késlekedés után, 1986-ban a Magvető Kiadónál jelent meg.  Első közölhető – később Budapesten megjelent – verseimet már tizenöt évesen, 1968-ban írtam. Számomra már a kezdetektől a ’vers az úr’, én pedig csak a ’cifra szolga’. Különös, nagy kegyből kaptam/kapom a szavakat, s illendőn fényesítve kell továbbadnom őket, nyomban. 1978-ban vittem verseket a Mozgó Világnak, ahol le is hozták azokat a következő számban. A 80-as években rendszeresen publikáltam többek között az Új Tükörben, a Magyar Nemzetben, a Magyar Ifjúságban, az Ifjúsági Magazinban, a Népszabadságban, a Napjainkban, a Tiszatájban. 1981 óta voltam tagja az írószövetség József Attila Körének, 1997-től tartozom a Magyar Írószövetség tagjainak sorába. Büszke vagyok arra, hogy ’szerelmetes verseim’ idehaza, és a fővárosban is megjelentek, nagy érdeklődést keltve. CD is készült belőlük, hála ezért Bujtás Ervin zeneszerzőnek és Szabó Tibor művész úrnak!”

 

Visszakanyarodva Balló László legfrissebb kötetéhez, a Neves házakhoz, magától értetődik a kérdés-felvetés: milyennek látja városunkat, mit jelent számára szombathelyinek lenni? 


„Fiatalos a város, sokat ad a művészetre, és ez nagyszerű! De még fiatalabbá, még vidámabbá és vendégszeretőbbé, még ennél is vonzóbbá kellene formálni. Például utcakiállításokkal (is), amiket azokra emlékezve kellene megrendezni, akik jeleskedtek abban, hogy Szombathely a kiegyezés után (1867) az egyik legdinamikusabban fejlődő városa lett az országnak. Nagy élmény itt élni. Érződik a fiatalodás, a fejlődés, a dinamizmus. Az anyagi nehézségek dacára minden adott ahhoz, hogy igazi európai várossá érlelődjék Szombathely! Azért Szombathely – Szombathely! Amiben a leginkább jeleskedik, az pedig, szerintem az, hogy itt van a legtöbb park. Amiként a könyvben is említem, vagy tíz-tizenkét kilométert mehetünk egyhuzamban parkról-parkra, anélkül, hogy a zöldterületet elhagynánk. Hát nem csodálatos?!"

 

A városért aggódó író

 

Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő, kutató a legújabb Balló László-kötet bevezetőjében így ír: „Minden egyes sorából érződik az aggodalom, amit szeretett városának épületeiért, utcáinak, tereinek méltó állapotban való megőrzéséért érez. Mindezek mögé impozáns művészettörténeti tudás, várostörténeti ismeret és kritikai érzék sorakozik fel.” 

 

Szenkovits Péter

Fotó: Nagy Jácint

 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.