km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Neowise-üstökös: az északi égbolton keresse péntek este az égi vándort!

Neowise-üstökös: az északi égbolton keresse péntek este az égi vándort!

Üstökösfigyelő térképet készített az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek estére: a nyugati országrészben kora este, az északi, északnyugati égbolton lehet elcsípni az égi vándort.

A NEOWISE üstököst a kora esti égen érdemes keresni a Göncölszekér "alatt" az északnyugati, északi égbolton a horizont közelében, írja az OMSZ a Facebook-oldalán. Segít ha olyan helyen vagyunk ahol nem túl nagy a fényszennyezés. Persze az ország keleti felén erre az estére semmilyen tanács nem segít, ott ugyanis ekkor még borult, többfelé csapadékos idő valószínű. A Dunántúlon sem lesz mindenütt derült vagy gyengén felhős az ég, mert némi maradványfelhőzet még ott is lehet, de a nyugati megyékben várhatóan érdemes lesz az éjszakai eget kémlelni.


 

 

Hogy miért is különleges  a szabad szemmel is jól látható üstökös, arról a Csillagvizsgáló blog számolt be.

 

Üstököst látni nem mindennapi szenzáció. Mivel számtalan, mind a mai napig nem ismert jeges üstökösmag kering a Naprendszerben, így felbukkanásuk (látvány szempontjából) megjósolhatatlan. Szerencsés esetben néhány évente járna erre egy-egy szebb példány, de 21. század a Föld északi féltekén kimondottan üstökös-ínséget hozott (bezzeg az ausztráloknak kijutott a jóból...)
 

Reménykeltő objektumok mindig akadnak, ám az üstökös viselkedése nehezen jósolható. Idén már két alkalommal is szabad szemes üstököst kiáltott a média, ám mind az ATLAS, mind pedig a SWAN üstökös csalódást okozott a Naphoz közeledve. A legutóbbi üstökösért, amely átlépte a szabad szemes megfigyelési határt, egészen 2018 decemberéig kell visszaforgatnunk az idő kerekét, ám a Wirtanen-üstökös decemberi felbukkanása közel sem ideális körülmények között történt (akinek mégis sikerült a téli hidegben, párás körülmények között megfigyelnie, ezúton is gratulálunk!). A C/2020 F3, avagy ismertebb nevén (a felfedezést tevő műhold neve után elkeresztelt) NEOWISE azonban valódi üstökös-élményt garantál.
 

Július 12-től kezdődően Magyarország teljes területéről cirkumpoláris, azaz egész nap a horizont felett lévő pozícióban tartózkodik, 14-től pedig az éjszakai égbolton már jobb megfigyelési lehetőségek kínálkoznak. Igaz, a NEOWISE továbbra is közel tartózkodik a horizonthoz, 23:00-0:00 óra között 5-10 fok magasságban látható az üstökös magja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már a szomszédos háztetők is kitakarhatják a megcélzandó égterületet, érdemes tehát olyan megfigyelési helyszínt választani, ahol nagy távolságban nincs semmiféle akadály az északi-északnyugati irányban.


A teljes írás itt olvasható.


Garai Antal Atom fotós Kissomlyóról "lőtte meg" az égi vándort hétfőn és kedden (a borítókép is az ő munkája).


 


 

 

 

 

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Elköltözött tőle az élettársa, megfenyegette, hogy megöli
A Sárvári Járási Ügyészség lopás vétsége, zaklatás bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2022 októberében, amikor élettársa egy veszekedést követően elköltözött a közösen bérelt Celldömölk közeli ingatlanból, ellopta a sértett 68.000 Ft értékű mobiltelefonját, írja közleményében a Vas Vármegyei Főügyészség.
SZKKA: Kiélezett meccsen fontos győzelem!
A női NB/I B-s kézibajnokság 16. fordulójában a vasi együttes 28-26-ra nyert Komáromban.
Kézműves Kuckó: Farsangi trombitát készítenek
Február 4-én, szombaton délelőtt folytatódik az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. programsorozata a kicsiknek. Ezúttal trombitákat készíthetnek a gyerekek.
Szeles, felhőátvonulásos idő lesz a jövő héten
A hét elején még emelkedik a nappali hőmérséklet, szerdán akár 10 Celsius-fok is lehet, majd csütörtöktől lehűlés jön, vasárnap már csak mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható a legmelegebb órákban. Egész héten erős, élénk lesz a szél, néhol viharossá fokozódik. Több alkalommal vegyes halmazállapotú csapadékra kell számítani, amely a hét végéhez közeledve egyre inkább hó lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.