km/óra
  2021.04.21., szerda  •  Konrád napja
Neowise-üstökös: az északi égbolton keresse péntek este az égi vándort!

Neowise-üstökös: az északi égbolton keresse péntek este az égi vándort!

Üstökösfigyelő térképet készített az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek estére: a nyugati országrészben kora este, az északi, északnyugati égbolton lehet elcsípni az égi vándort.

A NEOWISE üstököst a kora esti égen érdemes keresni a Göncölszekér "alatt" az északnyugati, északi égbolton a horizont közelében, írja az OMSZ a Facebook-oldalán. Segít ha olyan helyen vagyunk ahol nem túl nagy a fényszennyezés. Persze az ország keleti felén erre az estére semmilyen tanács nem segít, ott ugyanis ekkor még borult, többfelé csapadékos idő valószínű. A Dunántúlon sem lesz mindenütt derült vagy gyengén felhős az ég, mert némi maradványfelhőzet még ott is lehet, de a nyugati megyékben várhatóan érdemes lesz az éjszakai eget kémlelni.


 

 

Hogy miért is különleges  a szabad szemmel is jól látható üstökös, arról a Csillagvizsgáló blog számolt be.

 

Üstököst látni nem mindennapi szenzáció. Mivel számtalan, mind a mai napig nem ismert jeges üstökösmag kering a Naprendszerben, így felbukkanásuk (látvány szempontjából) megjósolhatatlan. Szerencsés esetben néhány évente járna erre egy-egy szebb példány, de 21. század a Föld északi féltekén kimondottan üstökös-ínséget hozott (bezzeg az ausztráloknak kijutott a jóból...)
 

Reménykeltő objektumok mindig akadnak, ám az üstökös viselkedése nehezen jósolható. Idén már két alkalommal is szabad szemes üstököst kiáltott a média, ám mind az ATLAS, mind pedig a SWAN üstökös csalódást okozott a Naphoz közeledve. A legutóbbi üstökösért, amely átlépte a szabad szemes megfigyelési határt, egészen 2018 decemberéig kell visszaforgatnunk az idő kerekét, ám a Wirtanen-üstökös decemberi felbukkanása közel sem ideális körülmények között történt (akinek mégis sikerült a téli hidegben, párás körülmények között megfigyelnie, ezúton is gratulálunk!). A C/2020 F3, avagy ismertebb nevén (a felfedezést tevő műhold neve után elkeresztelt) NEOWISE azonban valódi üstökös-élményt garantál.
 

Július 12-től kezdődően Magyarország teljes területéről cirkumpoláris, azaz egész nap a horizont felett lévő pozícióban tartózkodik, 14-től pedig az éjszakai égbolton már jobb megfigyelési lehetőségek kínálkoznak. Igaz, a NEOWISE továbbra is közel tartózkodik a horizonthoz, 23:00-0:00 óra között 5-10 fok magasságban látható az üstökös magja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már a szomszédos háztetők is kitakarhatják a megcélzandó égterületet, érdemes tehát olyan megfigyelési helyszínt választani, ahol nagy távolságban nincs semmiféle akadály az északi-északnyugati irányban.


A teljes írás itt olvasható.


Garai Antal Atom fotós Kissomlyóról "lőtte meg" az égi vándort hétfőn és kedden (a borítókép is az ő munkája).


 


 

 

 

 

 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 14. szám - 2021.04.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szinte a teljes répcelaki tantestület otthon maradt, fegyelmit kapnak
A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani - értesült a Népszava.
Burgenland nem hosszabbít a lezáráson
Április 19-én véget ér a regionális zárlat, Burgenland nem követi Bécs és Alsó-Ausztria példáját, ahol május 2-ig meghosszabbították a lockdown-t, jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök. A lakosságot azonban gyakrabban teszteltetnék, olvasható az orf.at-n.
Megyei I. osztály: a Csepreg megszakította a Király SE tavaszi veretlenségi sorozatát
A Celldömölk a Vasvár, a Szentgotthárd a Rábapaty elleni magabiztos sikerrel tartotta otthon a három pontot. A Kőszeg kétgólos hátrányból mentette döntetlenre találkozóját, de a Jánosháza és a Lukácsháza is megosztozott a pontokon.
Ausztria keleti tartományaiban április 18-ig hosszabbítanák meg a lezárásokat
Ausztria mindhárom keleti tartománya, Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland is a jelenleg érvényben lévő járványügyi korlátozások meghosszabbítása mellett foglalt állást a kedden koradélután megkezdett egyeztetések során. A tartományok a lezárások április 18-ig való meghosszabbítását kérik a kormánytól, olvasható az orf.at-n.
Orbán: hétfőn nyitnak az óvodák és az alsó tagozatosok visszaülnek az iskolapadba
Három és félmillió oltásnál nyithatnak a teraszok – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Hétfőn az óvodák és az alsók nyitnak, a felsők csak május 10-én.
legfrissebbek
Híztak a magyarok a járvány alatt
Minden magyarnak átlagosan 2-5 kilóval nőtt a testsúlya a járvány alatt, miközben a mozgásszegény életmód miatt egyre többen küzdenek mozgásszervi panaszokkal.
E-autó futam érkezik a Hungaroringre
A Hungaroring is bekerült az idén rajtoló PURE ETCR-sorozat versenynaptárába.
A hetedik te magad légy: elhozta a kupát a Falco!
A Szolnok tükörsima legyőzése után a DEAC együttese ellen lépett pályára a Magyar Kupa fináléjában a Falco együttese. A debreceniek a másik vasi együttessel, a Körmenddel találkoztak a másik elődöntőben, és sima győzelem után kerültek a fináléba.
Uniós szabályozás védené a mesterséges intelligencia rendszereket
Az Európai Bizottság elsődleges célja, hogy korlátozza a magas kockázatú AI alkalmazások használatát.
Tudatos a brandépítés a Falconál
Tóth Kálmán, a Falco KC-t működtető gazdasági társaság felügyelőbizottsági elnöke még a kilencvenes években járt először Falco-meccsen, azóta fanatikus drukkere a sárga-feketéknek. A városi képviselő a helyszínen szurkolta végig a Magyar Kupa fináléját.