km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Nemzetközi filmfesztivál a Víztoronyban

Nemzetközi filmfesztivál a Víztoronyban

Mit tudunk egyénileg tenni a klímaváltozás, egy elnyomó rezsim vagy diszkrimináció ellen? Hogyan állnak az újságírók a cenzúrához? Hogyan élik túl az emberek nap mint nap a háborút vagy a blokádot? Világunk számtalan aktuális kérdésére és égető témájára keresi a választ a Verzió több mint 70 kreatív dokumentumfilmje, amelyek legtöbbje először lesz látható Magyarországon. A fesztivált november 8-20. között rendezik meg Budapesten és öt vidéki városban, köztük Szombathelyen is, valamint országszerte online.

 

A VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2022 rendezvényhez csatlakozik Szombathely is, s nem első alkalommal – tudtuk meg Mayer Rudolftól, az AGORA mozgókép szakági vezetőjétől. Hozzátette, a program a Verzió és a Szabad Terek hálózat közös eseményeként valósul meg Salamon Júlia kulturális munkás, kurátor szervezésében.


– Speciális az idei év, hiszen a Savaria mozi a rezsiköltségek miatt bezárt, így ott nem tudtuk megoldani a filmvetítéseket – tette hozzá a vezető. – Sokat gondolkodtunk, hol találhatnánk méltó helyszínt a filmfesztiválnak, így esett a választás a víztorony első emeleti helyiségére. A két világháború közt épült ipari műemlék tavalyi felújítását és funkcióváltását követően várja most a nemzetiségek és konfliktusaik kérdéséről, a művészek társadalomalakító szerepéről vagy épp az eltérő szakmai hivatások útvesztőiről mesélő dokuk iránt érdeklődőket. Kísérleti jelleggel kipróbáljuk, hogy milyen élményt nyújt majd itt a filmvetítés. Az érdeklődők három napon át, november 9-e és 11-e között hat filmet láthatnak majd. A műfaj kedvelőinek mindenképpen érdemes lesz jegyet váltani a fesztiválra.


Egy kis ízelítő a filmekből:


November 9-én, szerdán 17 órakor Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilmjét vetítik, mely magyar–román koprodukcióban készült. A főszereplője Róbert román állampolgár, magyar ember. Róbert szerint az ember nemzeti identitását tükrözi az, hogy milyen kutyája van, ezért egy ősi magyar fajtát, kuvaszt tart, aki a házat is őrzi. A kutya azonban öregszik, és az utódlás nehezebbnek bizonyul a vártnál. A Ki kutyája vagyok én? szatirikus allegória, amely megoldatlan politikai és társadalmi kérdéseket igyekszik tematizálni.


19 órától a Boney Piles / Terykony megy majd. Násztya hatéves volt, amikor szilveszter éjjelén az orosz hadsereg által kilőtt három rakéta csapódott a házába. Túlélte, de elvesztette apját, gyermekkorát és az életbe vetett hitét. A hozzá hasonlók számára a háború mindennapi valósággá, az életük megszokott hátterévé vált. Násztyának mégis vannak álmai. Mint minden lány, ő is vágyik egy új házra és egy kutyára, és szüntelenül leveleket ír a Mikulásnak, hogy hozza vissza az apját.


November 10-én, csütörtökön délután ötkor a KIM-mel kezdenek: Kim Corbisier Budapest titokzatos alakja volt, Kapronczai Erika, a rendező metadonfüggéssel való megküzdéséről, a leszokás folyamatáról kezdett dokumentumfilmet készíteni. Kim 27 évesen öngyilkos lett. A kameráját Kapronczaira hagyta, rajta megigéző felvételekkel. Ebből készült közös filmes projektjük.


19 órától A magunk módjára üvölteni című produkció látható. Egy autodidakta melós költő, aki megteremti az avantgárdot Magyarországon, bejárja egy rossz papucsban Európát, antimilitarista folyóiratot jelentet meg a világháborúk idején, összeverekszik az olasz futuristákkal, hisz a művészet forradalmi, világmegváltó erejében. A film Kassák forradalmi, mélyen emberi dilemmáira kortárs magyar és szlovák művészek szemszögéből keresi a választ.


November 11-én, pénteken 17 órától az Egy újságíró meggyilkolását láthatják a nézők. Egy fiatal oknyomozó újságírót és menyasszonyát hidegvérrel meggyilkolnak szlovákiai otthonukban. A brutális merénylet hírére a kommunizmus bukása óta nem tapasztalt tiltakozások kezdődnek Szlovákiában. A történet váratlan fordulatot vesz, mikor egy informátor a meggyilkolt újságíró munkatársaihoz juttatja el azt a titkosított aktát, amiből kiderül, hogy a gyilkosság feltételezett kitervelője szoros kapcsolatban áll az ország vezető pártjával. Az aktában talált titkosított üzenetekből nyilvánosságra kerül, hogy az ország irányítása korrupt oligarchák, megvesztegetett bírák és a lefizetett bűnüldözési szervek kezében van. Mit tartogat a számonkérés?


19 órakor pedig A döntés című film zárja a fesztivált. Róbert atya közvetlen, derűs, Murakeresztúr egész közössége nagy becsben tartja a plébánost. Kevesen tudják azonban, hogy a papnak élettársa és három gyermeke van. Ugrin Julianna és Vizkelety Márton rendezők személyes történeten keresztül visznek filmre egy rendszerszintű jelenséget, amely világszerte állít nyomasztó dilemma elé papokat.


A jegyek 500 forintba kerülnek majd, a vetítés előtt, a helyszínen vásárolhatók meg.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.