km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Nagy-Bakonyi Boglárka az élet színpadán is kifogástalan

Nagy-Bakonyi Boglárka az élet színpadán is kifogástalan

A gondolkodás szabadságát a szüleitől kapta, akik arra biztatták, azzal foglalkozzon, ami érdekli. Zalay Lídia énektanárnő erősítette meg benne: a művészet lesz ez az út. „Természetes állapotom, hogy emberek előtt mutogatom magam különböző helyzetekben".

 

A fővárosban, Pesterzsébeten cseperedett fel. Zenei általános iskola után a Madách Gimnázium következett.

„Az otthon megszokott szabadságérzet kísért végig. Hagyták, hadd menjek az utamon. Talán már elsősként tudtam, színész leszek. Ez érdekelt. Később már biztos voltam abban, hogy ez az utam. Feszített a közléskényszer.”

Bíró Kriszta színésznőhöz járt, ahogy nevezi, agytöltésre; szélesedett a látóköre. Édesanyja segített meghúzni egy Bereményi Géza-monológot, amivel a Színművészeti Egyetem zenés színész szakára felvételizett.

„Hernádi Judit egy korábbi interjúban beszélt arról, amit én is éreztem akkor. Tizennyolc éves felvételizőként azt gondolta magáról, hogy ő a világon a legkomolyabb nő, borzalmas mély érzelmekkel. És a felvételin nevettek rajta. Ugyanezt éltem meg én is. Nem kinevettek, hanem vicces voltam a színpadon. Ott értettem meg, hogy mély érzelmekkel nemcsak drámai hatást lehet elérni, a komikum ugyanúgy kifejezhető. Ez kapukat nyitott ki bennem, mélyítette az önismeretemet, a szerepekhez való viszonyulásomat. Egyébként szerintem a felvételinél a tehetség csak egy szempont. Novák Eszter rendező (aki az egyik osztályfőnököm lett) csoportdinamikai szempontokat is vizsgál(t). Tudsz-e együttműködni? Milyen pozíciót foglalsz el a társulaton, csoporton belül? Számtalan szempont alapján történhetett meg a kiválasztás.” 


Negyedévesen debütált Szombathelyen, a Sztárcsinálókban.  A meghívást a rendező Nagy Cilinek és Réthly Attila főrendezőnek is köszönheti.

„Ijesztő volt egy idegen városba jönni teljesen egyedül. Fel kellett nőnöm hozzá. Szerencsémre a Sztárcsinálók nagy társulati történés volt. A legtöbb fiatallal együtt dolgozhattam. Ez komoly segítség volt, hiszen egyenesen az életbe toppantam be. Ősszel, ötödévesen, jött a Revizor. Ott is együtt létezett, lélegzett a társulat. "Elég simulékony ember vagyok, pozitív értelemben, tehát eléggé jól tudok alkalmazkodni meg idomulni a csapathoz, bár azért ott legbelül lassan oldódom. Ez a kettő azonban nem zárja ki egymást.”

Első hivatalos színházi évadát is a WSSZ-ben kezdhette tavaly ősszel. Az 5 fiúban Dénes, a Haragossziget-ben az anyagyilkos lány, az Equus-ban lány/anya/bírónő. Kivételes, lenyűgöző mindegyikben.

„Nekem ez az egész évad úgy tökéletes, ahogy van. A törékeny, érzelmes Dénesként nagyon meg tudtam találni saját magamat. Rengeteget tréningeztünk Jasa Koceli szlovén rendezővel. És egyszer csak elkezdtünk hinni az egészben. Szerintem nincs ennél áldásosabb, termékenyebb színészi állapot. A Haragosszigetben megtapasztalhattam, milyen óriási feladat háromszereplős darabban részt venni. Felelősség. Iszonyatosan sok energia. S az Equus Zsótér Sándor rendezésében! Tudtam, nem okozhatok neki csalódást sem színészként, sem a tanítványaként.  Fantasztikus érzés volt, hogy tudok vele egy hullámhosszon létezni. Soha nem dolgoztam még olyan intenzíven egy szerepen, mint az alatt az egy hónap alatt. Megtörtént bennünk valami: Major Erikben, Jordán Tamásban, bennem. Jordán Tamással azért is csodálatos játszani, mert az ilyen mesterekből, mint ő, sztoikus nyugalom és hatalmas rutin árad a színpadon. A mögötte sorakozó évtizedekből tud adni és láthatatlanul tanítani. Mellette azt érzi az ember, hogy nem kell félni. Ha elrontod a szöveget, akkor mi van? Kikeveredünk együtt.”


S miként éli meg Boglárka a mai valóságot?

„Érzem a felelősséget. Kialakulóban vannak változások. Ha valamelyik, akkor az én generációm tehet ezekért. Sodró Eliza kolléganőnk fogja össze a harminc év alatti színészek csoportját. Nem számít, hogy valaki Kaposváron vagy Budapesten tanult, melyik színházban dolgozik. Amiként Eliza fogalmazott: mi nem vagyunk kaphatók a gyűlölködésre. Érzem, képesek vagyunk összejönni, közös ügyekért együtt tenni.”                                                               

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint                                                                                              
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.  
Zártkapus Konferencia Liga mérkőzés volt a Király Sportlétesítményben
Július 11-én az UEFA Európa Konferencia Liga első selejtező körében a belorusz FC Torpedo Belaz Király Gábor komplexumában fogadta a moldáv FC Milsami Orheit. 
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.