km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Nagy-Bakonyi Boglárka az élet színpadán is kifogástalan

Nagy-Bakonyi Boglárka az élet színpadán is kifogástalan

A gondolkodás szabadságát a szüleitől kapta, akik arra biztatták, azzal foglalkozzon, ami érdekli. Zalay Lídia énektanárnő erősítette meg benne: a művészet lesz ez az út. „Természetes állapotom, hogy emberek előtt mutogatom magam különböző helyzetekben".

 

A fővárosban, Pesterzsébeten cseperedett fel. Zenei általános iskola után a Madách Gimnázium következett.

„Az otthon megszokott szabadságérzet kísért végig. Hagyták, hadd menjek az utamon. Talán már elsősként tudtam, színész leszek. Ez érdekelt. Később már biztos voltam abban, hogy ez az utam. Feszített a közléskényszer.”

Bíró Kriszta színésznőhöz járt, ahogy nevezi, agytöltésre; szélesedett a látóköre. Édesanyja segített meghúzni egy Bereményi Géza-monológot, amivel a Színművészeti Egyetem zenés színész szakára felvételizett.

„Hernádi Judit egy korábbi interjúban beszélt arról, amit én is éreztem akkor. Tizennyolc éves felvételizőként azt gondolta magáról, hogy ő a világon a legkomolyabb nő, borzalmas mély érzelmekkel. És a felvételin nevettek rajta. Ugyanezt éltem meg én is. Nem kinevettek, hanem vicces voltam a színpadon. Ott értettem meg, hogy mély érzelmekkel nemcsak drámai hatást lehet elérni, a komikum ugyanúgy kifejezhető. Ez kapukat nyitott ki bennem, mélyítette az önismeretemet, a szerepekhez való viszonyulásomat. Egyébként szerintem a felvételinél a tehetség csak egy szempont. Novák Eszter rendező (aki az egyik osztályfőnököm lett) csoportdinamikai szempontokat is vizsgál(t). Tudsz-e együttműködni? Milyen pozíciót foglalsz el a társulaton, csoporton belül? Számtalan szempont alapján történhetett meg a kiválasztás.” 


Negyedévesen debütált Szombathelyen, a Sztárcsinálókban.  A meghívást a rendező Nagy Cilinek és Réthly Attila főrendezőnek is köszönheti.

„Ijesztő volt egy idegen városba jönni teljesen egyedül. Fel kellett nőnöm hozzá. Szerencsémre a Sztárcsinálók nagy társulati történés volt. A legtöbb fiatallal együtt dolgozhattam. Ez komoly segítség volt, hiszen egyenesen az életbe toppantam be. Ősszel, ötödévesen, jött a Revizor. Ott is együtt létezett, lélegzett a társulat. "Elég simulékony ember vagyok, pozitív értelemben, tehát eléggé jól tudok alkalmazkodni meg idomulni a csapathoz, bár azért ott legbelül lassan oldódom. Ez a kettő azonban nem zárja ki egymást.”

Első hivatalos színházi évadát is a WSSZ-ben kezdhette tavaly ősszel. Az 5 fiúban Dénes, a Haragossziget-ben az anyagyilkos lány, az Equus-ban lány/anya/bírónő. Kivételes, lenyűgöző mindegyikben.

„Nekem ez az egész évad úgy tökéletes, ahogy van. A törékeny, érzelmes Dénesként nagyon meg tudtam találni saját magamat. Rengeteget tréningeztünk Jasa Koceli szlovén rendezővel. És egyszer csak elkezdtünk hinni az egészben. Szerintem nincs ennél áldásosabb, termékenyebb színészi állapot. A Haragosszigetben megtapasztalhattam, milyen óriási feladat háromszereplős darabban részt venni. Felelősség. Iszonyatosan sok energia. S az Equus Zsótér Sándor rendezésében! Tudtam, nem okozhatok neki csalódást sem színészként, sem a tanítványaként.  Fantasztikus érzés volt, hogy tudok vele egy hullámhosszon létezni. Soha nem dolgoztam még olyan intenzíven egy szerepen, mint az alatt az egy hónap alatt. Megtörtént bennünk valami: Major Erikben, Jordán Tamásban, bennem. Jordán Tamással azért is csodálatos játszani, mert az ilyen mesterekből, mint ő, sztoikus nyugalom és hatalmas rutin árad a színpadon. A mögötte sorakozó évtizedekből tud adni és láthatatlanul tanítani. Mellette azt érzi az ember, hogy nem kell félni. Ha elrontod a szöveget, akkor mi van? Kikeveredünk együtt.”


S miként éli meg Boglárka a mai valóságot?

„Érzem a felelősséget. Kialakulóban vannak változások. Ha valamelyik, akkor az én generációm tehet ezekért. Sodró Eliza kolléganőnk fogja össze a harminc év alatti színészek csoportját. Nem számít, hogy valaki Kaposváron vagy Budapesten tanult, melyik színházban dolgozik. Amiként Eliza fogalmazott: mi nem vagyunk kaphatók a gyűlölködésre. Érzem, képesek vagyunk összejönni, közös ügyekért együtt tenni.”                                                               

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint                                                                                              
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.