km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Magyar kultúra napja: mini tárlat a nemesbődi buszmegállóban

Magyar kultúra napja: mini tárlat a nemesbődi buszmegállóban

Rendhagyó helyszínen nyílt kiállítás Nemesbődön a magyar kultúra napja alkalmából. Mivel a járványhelyzet miatt a közösségi házat nem tudják használni, a falu buszmegállójában rendezték be a “Szemelvények Nemesbőd történetéből” című mini tárlatot, aminek hamarosan folytatása is lesz. Több vasi kistelepülésen is kreatív programokkal ünneplik a kultúra napját.

 

Egykor kisnemesek lakták a falut. Erre, illetve a Bőd személynévre utal a település neve: Nemesbőd. Ez is kiderül a Rákóczi utcai buszmegállóban berendezett kiállítás anyagából. Ahogy az is, hogy 1650-ben épült a falu kora barokk-román stílusú temploma, vagy, hogy 1979-ben a Képes Újság portrét jelentetett meg Ádám József, nemesbődi születésű orgonakészítő mesterről. Láthatók falusi utcaképek, és egy régi bulvárhírt is olvashatnak a buszra várakozók: 1970-ben Sinkovits Imre autója Nemesbőd közelében kapott defektet. A kocsi az árokban landolt, a színész könnyebben megsérült, a szombathelyi kórházba vitték. A kiállítás egy sorozat első része.


Simon Ádám közművelődési asszisztens elmondta, a történetből szeretnének minél többet megjeleníteni, sok lakó talán nem is ismeri még, sok érdekességet talált eddig is. Bevonják a könyvtárat, a levéltárat és a falu közösségét is. Hozzáfűzte, tervben vannak művészeti kiállítások is. 


A kultúra napja megmutatja, mennyi érték vesz minket körül - fogalmazott Éles Krisztina, a művelődési intézet vasi igazgatója a megnyitón. Tavaly év vége óta 134 településen dolgoznak közművelődési asszisztensek, akik kreatív ötleteket valósítottak meg erre az alkalomra is. Van, ahol a település honlapján és Facebook-oldalán tesznek közzé kultúrával kapcsolatos videó-összeállításokat, előadásokat, máshol a közösségi házak ajtajait, ablakait használják installációként, vagy helyi újságot jelentettek meg.


"Ezek mind olyan programok, amik előremutatók, fenntarthatók. Amikor majd nyílik a világ, nincs más dolguk, mint behívni a most megszólított közösségeket a közösségi színtérbe, és folytatni, amit elkezdtek" – folytatta Éles Krisztina. 


Nemesbődön tavaly új lendületet vett a közösségi élet, aktív tagsággal létrejött egy új civil egyesület. Családok fogadták örökbe és gondozzák az út szélén álló kőkereszteket, részt vesznek a falu csinosításában, programok szervezésében - a pandémia ellenére is.


Zsizsik Katalin polgármester elmondta, hogy 2020 év elején új civil közösségük jött létre, a Nemesbődért Egyesület. További három egyesület működik még a faluban, ha a pandémiás helyzetet nem nézik, akkor nagyon aktívak, segítőkészek. Kiemelte, van közösségi, kulturális élet már a faluban.


Minden hónapban új kiállításnak ad helyet a buszmegálló. Márciusban online rajzversenyt hirdetnek gyerekeknek, és felmérik, milyen közművelődési igényei vannak az itt lakóknak.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.