km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
Segíteni és inspirálni másokat - interjú dr. Nemény Andrással

Segíteni és inspirálni másokat - interjú dr. Nemény Andrással

A járvány miatt különleges körülmények között készülődnek a szombathelyiek a húsvétra, a város polgármesterét, dr. Nemény Andrást kérdeztük az ünnep előtt.

 

–  Sok emberi sorssal, élethelyzettel találkozik a veszélyhelyzetben. Mennyire képes politikusként nézni a történésekre?


–  A politikus, mint olyan, megszűnt a veszélyhelyzetben, városvezető van és mögötte az ember, a motivációt az utóbbi adja. Olyan sorsokkal találkozom, amelyekkel muszáj kezdenem valamit – ez a belső késztetésem is. Nem számokat látok ugyanis, hanem embereket. Mindig azon jár az eszem, mit lehetne még tenni. Próbálunk a jogszabályi lehetőségeken belül, de mégis kreatívan segíteni. Érzelmileg is belemegyek egy kicsit a helyzetekbe, de ez kell ahhoz, hogy folytassam a munkát. 


–  Amikor dönteni kell vezetőként, milyen alapelvek szerint határoz?


–  A város olyan közösség, amelynek az ereje a segítésben van. Hiszek abban, amikor „a köz” pénzét fordítjuk arra, hogy másokon segítsünk, akkor a polgárok ugyanígy döntenének. Fontosnak tartom a személyes példamutatást is, hiszen ez másokat is inspirál. Volt olyan vállalkozó, aki a szolidaritási alapba 1 millió forintot tett be, szó nélkül. Amikor felhívtam, hogy megköszönjem, azt mondta, azért adta, mert látja, a város is mindent elkövet.  Szociálisan nagyon érzékeny vagyok, sokkal több segítséget nyújtanék azoknak, akik lenn vannak, de nem lehet a város összes pénzét elkölteni, mert abból adósság lesz, és mindenki rosszul jár. Ezt a határt kell meghúzni. A zsinórmértékem az, hogy senki nem kerülhet a víz alá.


–  Miből merít erőt a feladatokhoz?


–  Erőt ad az, hogy nem egyedül vagyok, jó a csapatom. Amikor elkezdtem a politikai pályafutásomat, az egyik célom az volt, hogy ne elszenvedjem, hanem alakítsam a dolgokat. Most aztán megkaptam, alakíthatom. A másik „erőforrásom” szinte közhely: annyi pozitív visszajelzést kapok, mint még soha, ezekből merítem az energiát. Ez most különleges, kegyelmi pillanat, lesz ez még másképp is, ezt tudjuk. Ha magát a feladatot nézem, akkor ritkán adódik ekkora kihívás, ráadásul a polgármesterség elején. Nem vizsgának fogom fel, hanem annak, hogy most lehet bizonyítani. Ha ezt a helyzetet képesek vagyunk jól menedzselni, akkor a várost képesek vagyunk jól irányítani. 


–  Járvány idején, veszélyhelyzetben készülünk a húsvétra. 


–  Az idei ünnep más lesz, mint a többi. Nem túl rég részt vettem az 1710-11-es pestisjárvány emlékére rendezett fogadalmi misén, annak kapcsán vetődött fel, hogy ilyesmi nem fordulhat már elő napjainkban. Most pedig hasonló helyzettel állunk szemben a vírus miatt, így aztán a hitére mindenkinek szüksége lesz. És áldozatra is. Meg kell állnunk egy darab időre, körülnézni, hol tartunk, meddig jutottunk el, miért nem jutott elég figyelem azokra, akikkel együtt élünk. Sokan nem érzékelték, így én sem, hogy mit veszíthetünk, és mennyi mindent tartunk teljesen természetesnek. A járvány negatívumai mellett optimista emberként látom azt, hogyan tudunk kijönni belőle, miben fejlődhetünk. Úgy gondolom, ezt mindenkinek meg kell tennie a saját életében. Amikor nem a hétköznapi dolgokkal foglalkozom, akkor próbálom átgondolni a múltat, a jövőt, ebben az értékes saját-időben, felülemelkedve, vizsgálódva. Ez az egyik legfontosabb tanulság: értékelni kell az időt, vele együtt az életet. 


–  Miképpen tartja a családjával a húsvétot?


–  Hagyományos húsvétot tartunk, amihez, amíg a gyerekek kicsik voltak, hozzátartozott a nyúl is. Egyszer kölcsönbe kaptunk egyet, aztán három évig nálunk lakott a pincében, nagyon jól érezte magát. A vallási rész mellett nagyon kellemes és bensőséges családi ünnep is, természetesen, amennyire a körülmények engedik. Most szűk körben tartjuk, és csak azt tudom javasolni mindenkinek, ha megtehetik, akkor ugyanígy ünnepeljenek.  
 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
Dr. Nemény András polgármester: Szombathely jól vizsgázik a legnehezebb időkben is
Dr. Nemény András polgármester: Szombathely jól vizsgázik a legnehezebb időkben is
A kormány mellett a szombathelyi önkormányzat is aktív szerepet vállal a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Dr. Nemény András polgármesterrel beszélgettünk arról, milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak, miben tudnak segíteni, és hogyan készülnek már most a krízis utáni időkre.
kapcsolódó cikkek
Dr. Nemény András polgármester: Szombathely jól vizsgázik a legnehezebb időkben is
Dr. Nemény András polgármester: Szombathely jól vizsgázik a legnehezebb időkben is
A kormány mellett a szombathelyi önkormányzat is aktív szerepet vállal a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Dr. Nemény András polgármesterrel beszélgettünk arról, milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak, miben tudnak segíteni, és hogyan készülnek már most a krízis utáni időkre.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyokat futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás
Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsaptát működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft, a művelet pénzügyi hátterét a jelenlegi mezszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. Az októberi közgyűlésen is téma lesz a változás.
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.