km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Szigorú intézkedések Szombathelyen: 18 év alatt tilos az utcán tartózkodni 20 óra után

Szigorú intézkedések Szombathelyen: 18 év alatt tilos az utcán tartózkodni 20 óra után

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere videóban tett bejelentést a város hivatalos Facebook-oldalán a kijárási korlátozásokról. Hétfő éjfélig kijárási tilalom lesz a 18 év alattiak számára Szombathelyen, valamint a Csónakázótónál és a Sportligetnél is korlátozásokat vezetnek be.

 

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap délutáni bejelentést követően éjjel megjelent az a kormányrendelet, mely a polgármestereknek felhatalmazást ad arra, hogy a korábbi rendelethez képest szigorúbb rendeleteket is hozzanak annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ne terjedjen el az adott településen. 


A polgármester elmondta, hogy Szombathelyen eddig a megbetegedések szempontjából jól álltak. A tudomása szerint négy szombathelyi fertőzött volt, de mindannyian meggyógyultak.  A hivatalos statisztika szerint a helyzet ennél azonban rosszabb. Országosan egyre rosszabbak a tendenciák, egyre növekszik a betegek száma, így mindent el kell követniük annak érdekében, hogy Szombathelyen a lehető legjobb helyzetet állítsák elő. Éppen ezért a következő döntéseket hozták:


- A Csónakázótónál lévő sétány és a tó szigete, a Sportliget és a Parkerdő kizárólag szabadidős céllal gyalog vagy kerékpárral közelíthető meg. Itt is érvényes a másfél méteres távolság megtartása, egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel együtt lehet csak sétálni. 


- A tavat körbevevő sétányt kizárólag az óramutató járásával megegyező irányban haladva lehet igénybe venni. 


- Lezárják a Fedett Uszoda előtti, az Emlékmű alatti, a szálloda melletti, a parkerdő és a Csónakázótó melletti parkolókat.


- Továbbá kötelező maszkot hordani a Csónakázótónál, a Sportligetben, a Fő téren és valamennyi közparkban.


- Döntöttek arról, hogy a vendéglátóhelyeken az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni, kivéve az élelmiszerbolt, piac, gyógyszertár, gyógyászati segédeszközbolt, benzinkút, dohánybolt, bank és posta területét.


- A közterületi sorban állás miatt tilos lesz fagylaltot árusítani ebben az időszakban.  


- Közterületen egyéni, szabadidős sporttevékenység kizárólag egyedül, tíz méteres távolságot tartva folytatható. Lezárják a sportpályák nagy részét, ezek szalaggal lesznek körbekerítve.


- Egyik legsúlyosabb döntésnek nevezte a polgármester, hogy közterületen a 18 év alattiak 20 óra és reggel hat óra között nem tartózkodhatnak.  Ennek betartatása a szülők felelőssége. 


A döntések ma 15 órától lépnek életbe, és hétfő 24 óráig tartanak.


A polgármester hangsúlyozta, hogy nem magukat a tereket zárták le, hanem inkább olyan feltételeket teremtenek, hogy biztonságosan lehessen ezeket használni. Azt akarták kizárni, hogy akár más városokból turisztikai céllal érkezzenek ide emberek. Több városban is korlátozásokat vezettek be, ha ők ezt most nem tették volna, akkor Szombathely kiránduló-célponttá válhatna. Az intézkedéseket komolyan veszik, a rendőrség felügyeli ezeket betartását. 
 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.