km/óra
  2020.09.24., csütörtök  •  Gellért, Mercédesz napja
Nemény András: tettekkel hálálom meg a választók bizalmát

Nemény András: tettekkel hálálom meg a választók bizalmát

Magas részvétel mellett Szombathely polgárai vasárnap úgy döntöttek, hogy az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje, Nemény András (16 762 voks) vezetheti a várost a következő ciklusban. Balázsy Péter (Fidesz-KDNP) 16 363  szavazatot kapott. Nemény Andrást vasárnap este többször is megkérdezte Szombathelyi Televízió és portálunk is. 

-    Azt gondolom, mindent kiadtunk magunkból – fogalmazott dr. Nemény András, urnazárás után, ekkor még polgármesterjelöltként. – Valós alternatívát tudtunk nyújtani a kormánypárt kilenc évével szemben. Bárki is lesz Szombathely polgármestere, hatalmas legitimációval bír, soha ennyi ember nem ment még el szavazni. 


Nemény András vasárnap este, az eredmények összesítését követően a Szombathelyi Televíziónak nyilatkozott, város leendő polgármesterét Krizsán Zsuzsanna kérdezte a választásról és a tervekről.


-    Be kell vonni a munkába a másik oldalt és ezt komolyan gondolom – mondta Nemény András -, teljesen másképp képzelem el a közgyűlést, mint eddig. Dolgozzunk együtt négy és fél évet Szombathelyért, az utolsó hat hónapban pedig ki-ki győzze meg a választókat. 


-    Nagyon sok egyéni körzetet megnyertek, mennyivel nagyobb felelősség így képviselni egy választókerületet?


-    Sokkal. Aki egyéni körzetben dolgozik, a választók szeme előtt végzi a munkáját. A jelölteknél még csak feltételezés, hogyan dolgoznak majd, aki már volt képviselő, ott más a helyzet, hiszen a szavazók látták már mire képesek. Az utóbbiak közé tartozik Horváth Soma és Kelemen Krisztián, akik már bizonyítottak. Annak is örülök, hogy sikerült jó jelölteket találnunk. A keleti városrészt és Zanatot megnyerő Putz Attiláról tudtam, hogy hatalmas nyereség az ÉSZ! számára – akik ismerik, pontosan tudják, hogy amit mond, az úgy is van. Bokányi Adriennt is említhetem, végigjárta a körzetet, a helyi problémákat vette végig és megoldási javaslatokkal is élt – úgy működött, ahogy egy képviselőnek kell. 


-    Mi lesz a következő lépés?


-    Október 23-án ünnepélyes közgyűlésen lesz az új testület beiktatása.  Utána hamarosan tartunk egy rendes közgyűlést, mert a munkának folytatódnia kell. Lesz egy átadás-átvétel a régi és az új polgármester között, így tisztábban látom majd a kiindulás helyzetet. A közlekedési koncepció kidolgozása azonnal elindul, az útfelújítási program folytatódik – vagyis, amit ígértünk, azt betartjuk. 


-    Minek tulajdonítja a győzelmet?


-    Ahogy korábban is fogalmaztam, vonzó és sokak számára elfogadható alternatívát nyújtottunk. Tudni kell, hogy Szombathely konzervatív város, a kvóta-népszavazás és az uniós választási választás eredményei is ezt mutatják. De a gondolkodó emberek városa is, és a kettő alapján mondtak az emberek ítéletet arról a közbeszédről, ami Hende Csabához köthető. Én most teszek ide egy pontot és elengedem, ami a történt – Hende Csabával is képes vagyok együtt dolgozni Szombathelyért. (Hende Csaba vasárnap este felajánlotta Nemény Andrásnak az együttműködést – a szerk.) Ugyanígy számítok Balázsy Péterre, a kapcsolataira, nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy szinte ugyanannyian szavaztak rám, mint őrá. Ahogy ő is, én is konszenzus és béke mellett képzelem el a munkát: valósítsuk meg közösen a célokat, dolgozzunk együtt Szombathely fejlődéséért. Lehetne Balázsy Péter az ünnepi közgyűlés szónoka. 


-    Egy jobboldali vezetésű országban baloldali testületként kell majd dolgozniuk.

-    A választási szövetségünk nem baloldali, hanem nagyon sokféle ideológiát képviselnek a tagjaink, a jobb és baloldali kategória az esetünkben nem igaz és nem is működik. Érdemes megnézni, mi érkezett a kormánytól az elmúlt években, köztük olyan dolgok, amiket nem is kértünk: a stadion, az átépített terek. Az eredmények ismeretében azt mondom, a kormányzati támogatásra is számítunk, szerintem nem jelent hátrányt, hogy más színű város lettünk.


-    Az 5. választókerültben nem indítottak jelöltet Czeglédy Csaba mellett, aki függetlenként mérettette meg magát.


-    Czeglédy Csaba választókörzete fontos számunkra, úgy éreztük, hogy elismerik az itt élők az ő korábbi munkáját.  Minden segítséget igyekszünk megadni neki, de nincsen együttdolgozási kényszer vele. 


-    A családja hogyan fogadta a győzelme hírét?


-    Ott voltak mellettem, amikor megtudtam, együtt éltük át. Igazából akkor hittem el, amikor Balázsy Péter felhívott és gratulált – utána mertem kimondani, hogy ezt megnyertük. Természetesen, már addig is csordogáltak hozzánk a hírek, de nem engedtem senkit előre örülni. Feldolgozni is nehéz egy ilyen győzelmet, egyszerre hatalmas és öröm és felelősség is egyben.


-    Mi az, amit mindenképpen elmondana választóknak?


-    Köszönöm a bizalmukat, hogy a hihetetlenül negatív kampány ellenére rám voksoltak. Szombathelyi polgármester soha ennyi szavazatot nem kapott még. Köszönöm még egyszer a bizalmat, a tetteimmel igyekszem meghálálni. 
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
legfrissebbek
Megyei I. osztály: Szoros mérkőzésen győzte le a Csepreg a Szarvaskendet a 6. fordulóból elhalasztott mérkőzésen
A kupaküzdelmek miatt szerdára halasztott mérkőzésen kétgólos hátrányból ugyan még fel tudott állni a Szarvaskend, a mérkőzés végi adok-kapokból azonban a Csepreg jött ki jobban és a 77. percben szerzett találattal eldöntötte a találkozót.
Tiltott határátlépés Vas megyében traktorral és gyalog
A járványügyi készültségi időszakban csak a kijelölt határátkelőhelyek vehetők igénybe, hívja fel a figyelmet a rendőrség.
Szeptemberi közgyűlés: bölcsődét alapítanak, igazgatókat neveznek ki (frissítve)
15 napirendet nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak a képviselők a szeptemberi közgyűlésen. Költségvetés-módosítás, bölcsődealapítás, ciklusprogram, féléves céges beszámolók és vezetőválasztások is szerepeltek a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.
Genovában az utcán ismét kötelezővé tették a maszk viselését
A liguriai Genova belvárosában ismét bevezették a maszk szabadtéren is kötelező használatát csütörtöktől, az olasz-francia határnál polgármesterek tiltakoztak a koronavírus behurcolása ellen, miközben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem tervezik az ország ismételt lezárását.
Busszal ütközött, és árokba csapódott egy Skoda Sorokpolány közelében
A személyautó érintőlegesen ütközött a busz oldalával, kiszakadt a kereke, és a menetirány szerinti bal oldali árokba csapódott.