km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Nemény András: tettekkel hálálom meg a választók bizalmát

Nemény András: tettekkel hálálom meg a választók bizalmát

Magas részvétel mellett Szombathely polgárai vasárnap úgy döntöttek, hogy az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje, Nemény András (16 762 voks) vezetheti a várost a következő ciklusban. Balázsy Péter (Fidesz-KDNP) 16 363  szavazatot kapott. Nemény Andrást vasárnap este többször is megkérdezte Szombathelyi Televízió és portálunk is. 

-    Azt gondolom, mindent kiadtunk magunkból – fogalmazott dr. Nemény András, urnazárás után, ekkor még polgármesterjelöltként. – Valós alternatívát tudtunk nyújtani a kormánypárt kilenc évével szemben. Bárki is lesz Szombathely polgármestere, hatalmas legitimációval bír, soha ennyi ember nem ment még el szavazni. 


Nemény András vasárnap este, az eredmények összesítését követően a Szombathelyi Televíziónak nyilatkozott, város leendő polgármesterét Krizsán Zsuzsanna kérdezte a választásról és a tervekről.


-    Be kell vonni a munkába a másik oldalt és ezt komolyan gondolom – mondta Nemény András -, teljesen másképp képzelem el a közgyűlést, mint eddig. Dolgozzunk együtt négy és fél évet Szombathelyért, az utolsó hat hónapban pedig ki-ki győzze meg a választókat. 


-    Nagyon sok egyéni körzetet megnyertek, mennyivel nagyobb felelősség így képviselni egy választókerületet?


-    Sokkal. Aki egyéni körzetben dolgozik, a választók szeme előtt végzi a munkáját. A jelölteknél még csak feltételezés, hogyan dolgoznak majd, aki már volt képviselő, ott más a helyzet, hiszen a szavazók látták már mire képesek. Az utóbbiak közé tartozik Horváth Soma és Kelemen Krisztián, akik már bizonyítottak. Annak is örülök, hogy sikerült jó jelölteket találnunk. A keleti városrészt és Zanatot megnyerő Putz Attiláról tudtam, hogy hatalmas nyereség az ÉSZ! számára – akik ismerik, pontosan tudják, hogy amit mond, az úgy is van. Bokányi Adriennt is említhetem, végigjárta a körzetet, a helyi problémákat vette végig és megoldási javaslatokkal is élt – úgy működött, ahogy egy képviselőnek kell. 


-    Mi lesz a következő lépés?


-    Október 23-án ünnepélyes közgyűlésen lesz az új testület beiktatása.  Utána hamarosan tartunk egy rendes közgyűlést, mert a munkának folytatódnia kell. Lesz egy átadás-átvétel a régi és az új polgármester között, így tisztábban látom majd a kiindulás helyzetet. A közlekedési koncepció kidolgozása azonnal elindul, az útfelújítási program folytatódik – vagyis, amit ígértünk, azt betartjuk. 


-    Minek tulajdonítja a győzelmet?


-    Ahogy korábban is fogalmaztam, vonzó és sokak számára elfogadható alternatívát nyújtottunk. Tudni kell, hogy Szombathely konzervatív város, a kvóta-népszavazás és az uniós választási választás eredményei is ezt mutatják. De a gondolkodó emberek városa is, és a kettő alapján mondtak az emberek ítéletet arról a közbeszédről, ami Hende Csabához köthető. Én most teszek ide egy pontot és elengedem, ami a történt – Hende Csabával is képes vagyok együtt dolgozni Szombathelyért. (Hende Csaba vasárnap este felajánlotta Nemény Andrásnak az együttműködést – a szerk.) Ugyanígy számítok Balázsy Péterre, a kapcsolataira, nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy szinte ugyanannyian szavaztak rám, mint őrá. Ahogy ő is, én is konszenzus és béke mellett képzelem el a munkát: valósítsuk meg közösen a célokat, dolgozzunk együtt Szombathely fejlődéséért. Lehetne Balázsy Péter az ünnepi közgyűlés szónoka. 


-    Egy jobboldali vezetésű országban baloldali testületként kell majd dolgozniuk.

-    A választási szövetségünk nem baloldali, hanem nagyon sokféle ideológiát képviselnek a tagjaink, a jobb és baloldali kategória az esetünkben nem igaz és nem is működik. Érdemes megnézni, mi érkezett a kormánytól az elmúlt években, köztük olyan dolgok, amiket nem is kértünk: a stadion, az átépített terek. Az eredmények ismeretében azt mondom, a kormányzati támogatásra is számítunk, szerintem nem jelent hátrányt, hogy más színű város lettünk.


-    Az 5. választókerültben nem indítottak jelöltet Czeglédy Csaba mellett, aki függetlenként mérettette meg magát.


-    Czeglédy Csaba választókörzete fontos számunkra, úgy éreztük, hogy elismerik az itt élők az ő korábbi munkáját.  Minden segítséget igyekszünk megadni neki, de nincsen együttdolgozási kényszer vele. 


-    A családja hogyan fogadta a győzelme hírét?


-    Ott voltak mellettem, amikor megtudtam, együtt éltük át. Igazából akkor hittem el, amikor Balázsy Péter felhívott és gratulált – utána mertem kimondani, hogy ezt megnyertük. Természetesen, már addig is csordogáltak hozzánk a hírek, de nem engedtem senkit előre örülni. Feldolgozni is nehéz egy ilyen győzelmet, egyszerre hatalmas és öröm és felelősség is egyben.


-    Mi az, amit mindenképpen elmondana választóknak?


-    Köszönöm a bizalmukat, hogy a hihetetlenül negatív kampány ellenére rám voksoltak. Szombathelyi polgármester soha ennyi szavazatot nem kapott még. Köszönöm még egyszer a bizalmat, a tetteimmel igyekszem meghálálni. 
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.