km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
Ahol számíthatunk egymásra

Ahol számíthatunk egymásra

Mi van a berendezett, de végül központilag nem engedélyezett városi oltópontokkal, mit szól ahhoz, hogy Szombathely lett Magyarország legboldogabb városa – dr. Nemény András polgármestert aktuális témákról kérdeztük húsvét előtti interjúnkban.


 

- Javában oltják az embereket, ön megkapta-e már a vakcinát?


- Cukorbetegként AstraZeneca oltást kaptam, a háziorvos első jelzéséhez képest csak négy héttel később oltottak be: pont akkor került volna rám a sor, amikor összeomlott az sms-es behívó rendszer. Június 10-én adják majd be a második adagot. 

 

- Mindez hogyan jön össze a kormánypropaganda azon tézisével, hogy ön is az oltásellenes baloldal része, amiről a kormányhivatal jóvoltából már papírja is van?


- Nem tudom, mit kell még tennem ahhoz, hogy mindezt megcáfoljam. Az elsők között regisztráltam, mindenkinek ezt javasoltam, beolttattam magamat, Szombathelyen a háziorvosok kérésre, a kormányhivatallal egyeztetve, létrehoztuk az önkormányzati oltóhelyeket. Ha ez oltásellenesség, akkor nincs mit tenni és mondani.


- Jóval közelebbről látja az egész állami oltási rendszert, mint az átlagember, emellett a háziorvosok révén is vannak ismeretei: mi az, amit másképp tenne, ha lehetősége lenne rá?


- A kommunikációin is változtatnék, mert egyszerűen nem jut el az információ az emberekhez. Ha nincs megbízható információ, az mindig félelmet és bizonytalanságot kelt. Transzparensen, világosan mondjunk el mindent, azt is, ha hibáztunk, mert megértik, hogy ilyen helyzet nem volt még, mindenkinek meg kell tanulni, hogy mit tegyen. A másik, ami fontos, hogy azoknak a véleményére kell adni, akik régóta a járványban dolgoznak, ők a háziorvosok illetve a kórházi orvosok. Ha nekik van megvalósítható kérésük, akkor teljesítsük: mi ebből kiindulva hoztuk létre a városi oltóhelyeket. Itt az első kérdésem az volt, hogy önkormányzatként részt vehetünk-e ebben? Ezt a kört lefutottuk, írásban megerősítést kaptunk a kormányhivataltól, utána álltunk neki, különben nem költöttük volna el a város pénzét. A szakma kérte, mi pedig rengeteg munkát tettünk bele, sok ember dolgozott az önkormányzatnál sokszor éjszakába nyúlóan azon, hogy felálljanak és működjenek az oltóhelyek. Sajnos nem nyithattuk ki azokat. Március 19-től viszont az önkormányzat 86 dolgozója értesíti telefonon az oltásra regisztrált szombathelyieket az oltás időpontjáról, típusáról és helyszínéről, akkor is, ha az a háziorvosi rendelő, és akkor is, ha az az állami oltópont.  Nagyon büszke vagyok azokra, akik önként jelentkeztek erre a feladatra. 


- Polgármesterként kap naprakész információkat a szombathelyi helyzetről? A múlt héten szivárgott ki az a hír, hogy a Markusovszky Kórházból már más intézménybe irányítanak át beteget, de ezt senki nem akarta vagy tudta megerősíteni.


- Utóbbiról hivatalosan nem tudtam. Korábban, amíg volt élő kommunikáció a kormánymegbízottal, akkor rajta keresztül hozzájutottunk adatokhoz. Nemrég tárgyaltunk a kórház vezetésével, innen tudtunk információmorzsákat összeszedni, ezekből kiderült, még nem telt be minden ágy, de az intézmény megállás nélkül veszi fel a betegeket. Nagyon rossz, hogy nincsen közvetlen információnk, szerintem valahol ez is veszélyeztetés. A kórház vezetője pedig arról panaszkodott, hogy a tüdőszűrő épületében kialakított oltóhelyet összekeveri a média, mert az nem önkormányzati, hanem állami. Azért hozták létre, mert a kórházi oltópontok csak meghatározott számú ember számára voltak biztonságosak, most viszont többen érkeznek, így kell az új helyszín is. Azt válaszoltam, hogy a háziorvosoknál ugyanez a helyzet, de ezt mintha meg sem akarták volna hallani.


- A járványhelyzet mellett hasonlóan fontos kérdés a kormányzati elvonások miatti állami kompenzáció, amelyről nemrég volt egyeztetés. Történt-e azóta valami az ügyben?


- Semmi, egy megkeresés sem, azzal engedtek bennünket, hogy áprilisban lesz belőle javaslat, amit majd megkapunk. Egyelőre ezt várjuk. Jelenleg a cégeinket mérjük fel, azt látjuk, komoly veszteségek vannak, különösen a SZOVÁ-nál: ők látják el a hulladékgazdálkodási feladatokat, ami az állami holding stratégiája miatt veszteséges, de innét hiányoznak a parkolási bevételek is. A versenyszférában tevékenykedő, nagy foglalkoztató vállalatokkal folyamatosan kommunikálunk, ezek az év végén jobban teljesítettek, mint tervezték. Idén sok minden függ attól, mennyi ember tud dolgozni, hányan lesznek betegek. A kis- és középvállalkozók járták meg a legjobban, hiszen alig van nyitva valami. A vendéglátásban komoly csődhullám várható, akik tudták, becsületesen megtartották az embereket, de az erőik végén járnak. Az igénybe vett támogatásból az alkalmazottak viszont nem tudnak megélni, így sokan máshova mentek dolgozni. Hogy visszatérnek-e a nyitás után, az korántsem biztos.


- A járvány ellenére Szombathely lett a legboldogabb város egy kutatás szerint. Hogyan látja, mi foglalkoztatja mostanság a város polgárait?


- Úgy gondolom, csak relatíve lehetünk boldogok a járványban, főleg most, amikor emberek veszítik el szeretteiket, megélhetésüket. Hogy miért van mégis Szombathely az első helyen? Remélem azért, mert itt jó a közösség, és lehet számítani a másikra. Talán azért, mert itt vannak olyan kezdeményezések, amelyekben sokan megmozdultak: gyűjtések, városi programok, összefogás a mentősökért, és még lehetne sorolni. A közvetlen találkozásokból úgy érzékelem, az embereket a járvány és a munka foglalkoztatja. Az oltóhelyes huzavonából az maradt meg a polgárokban, hogy miért nem lehet megnyitni, hiszen úgy gyorsabban menne az oltás, előbb kinyithatnának a boltok, az éttermek. Úgy látom, a szombathelyiek azt szeretnék, ha összefogással, együtt lennénk túl az egészen, nem érdekel senkit, hogy ki, melyik politikai oldalon áll, csak működjön a dolog.


- Immár a második húsvétot tartjuk járvány idején, milyen lesz az idei ünnep?


- A nagy, ebéddel felérő, hagyományos reggeli mindig édesanyámnál szokott lenni. Az idén biztos, hogy szűk családi körben ünneplünk, figyelünk egymásra, ugyanezt kérem a szombathelyiektől: vigyázzanak a szeretteikre húsvétkor is.
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.