km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Nem olcsó mulatság az előválasztás

Nem olcsó mulatság az előválasztás

Összesen akár 1 milliárd forintba is kerülhet az ellenzéki pártoknak az előválasztás és az ahhoz kapcsolódó kampány.

 

Ez a költség három tételből áll összeírja a 24.hu az egyik ellenzéki pártigazgatóra hivatkozva.. Meg kell szervezni országosan az előválasztás két fordulóját szeptember 18–26., illetve október 4–10. között tartják. Külön költsége van az egyéni jelöltek kampányának és aláírásgyűjtésének. A harmadik nagy tétel a miniszterelnök-jelölti kampányoké.

 

A pártok 20-20 millió forintot adtak össze a lebonyolítás költségeire, de a DK és a Jobbik további 20–20 millió forintot tervez hozzáadni az összeghez. Könnyen elképzelhető, hogy az így összejött 160 millió forint sem lesz elég az országos előválasztáshoz. Ebből a pénzből kell megvenni a fix sátrakat, amelyekből a 106 egyéni választókerület mindegyikében legalább hármat szeretnének felállítani, emellett mobil sátrak is lesznek, amelyek a választókerület kisebb településeit járják majd napközben. Kellenek tabletek, laptopok, fizetni kell a mobilnetet, a szállítási kiadásokat, az urnákat, ezek éjjel-nappali őrzését, ki kell nyomtatni a szavazólapokat.

 

Kiemelték, a végső költségeket részben meghatározza majd a részvételi arány. Az ellenzéki pártok most azzal számolnak, hogy az előválasztáson az összes magyarországi választó 8 százaléka, azaz 600–700 ezer ember vesz részt. Ezt az arányt az alapján számolták ki, hogy 2019-ben a közel 1,4 millió választásra jogosult budapesti lakos közül 70 ezren vettek részt a főpolgármesteri előválasztás második fordulójában.

 

A portál szerint a csaknem 280 egyéni jelölt esetében egy visszafogottabb népszerűsítési akció is több millióba kerülhet. A portálnak több egyéni jelölt azt mondta: egy komolyan vett, azaz láthatónak számító egyéni kampány alapjáratban, különösebb „extrák” nélkül jelenleg 3–6 millió forintba kerül az előválasztáson. Azokban az egyéni körzetekben azonban, ahol nagyobb verseny ígérkezik, ez az összeg magasabb is lehet. A jelölteknek áldozni kell szórólapra, nyomtatott kiadványokra, Facebook-hirdetésekre, postaköltségre, szervezett eseményekre, fórumokra, standokra, plakátokra, benzinköltségre, automatikus telefonhívásokra, közvélemény-kutatásokra.

 

A nagyobb miniszterelnök-jelölti kampányok 50–100 millióba is kerülhetnek a cikk szerint. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a 24.hu-nak azt mondta: jelenleg 5–10 milliós költésnél jár, tehát a végösszeg a becslése szerint valahol 10 millió felett lesz.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.