km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Nem Joulupukki, hanem Jézuska hozza az ajándékot: karácsony a nagyvilágban

Nem Joulupukki, hanem Jézuska hozza az ajándékot: karácsony a nagyvilágban

Tibay Zsuzsanna a Pécsi Tudományegyetemen tanult, a diploma megszerzése után párjával Finnországba költözött. Kíváncsiak voltunk, hogyan ünnepli a karácsonyt Helsinkiben fiával és két magyar vizslájával.

Mikor Zsuzsi 2001-ben kiköltözött Finnországba, a legfontosabb az volt, hogy mielőbb megtanulja a nyelvet, így nyelviskolába járt. Az igazán hatékony módszert azonban két kutyája segítségével találta meg: kutyasétáltatás közben megismerkedett egy szintén magyarvizsla-tulajdonos finn hölggyel, akivel az angol nyelvű kommunikáció után átváltottak a szigorúan csak finnre – Zsuzsi a kezdeti nehézségek után belejött. Az országban egyébként tanfolyamok is segítik a külföldiek beilleszkedését, ahol a nyelvtanulásra is hangsúlyt fektetnek. A tanfolyam munkahelyi gyakorlatát Zsuzsi a "vizslás hölgy" üzletében abszolválta: itt tökéletesítette a finn nyelvű kommunikációt.

Ezután állatorvosi asszisztensnek tanult, gyermeke született, majd visszatért az oktatásba: segédtanárként dolgozott értelmi fogyatékkal élőkkel. Három éve az oktatásból az egészségügy területére váltott – kitanulta az ápolói szakmát.
A közeledő ünnepről szólva elmesélte, hogy bár a finneknél karácsonykor a Télapó, azaz Joulupukki hozza az ajándékokat, ők megőrizték a magyarországi tradíciót, és a Jézuskát várják december 24-én. Viszont december 6-án sem látogatja meg őket a Mikulás, hiszen azon a napon a finnek a Függetlenség Napját ünneplik. Szentestén Zsuzsiék karácsonyfát díszítenek – a skandináv országban is terjedő műfenyődivattal szemben ragaszkodnak az igazihoz, még akkor is, ha ez kicsi, mint amilyen az idei lesz, amit gyökerestül vesznek, s az erkélyen vagy az erdőben kap majd helyet ünnepek után. 

A karácsonyi menüben, főként, ha magyar vendég is érkezik a házhoz, például Zsuzsi apukája is idelátogat, magyar ételek is előfordulnak, például töltött káposzta vagy székelykáposzta, de jobbára helyi ételek kerülnek az ünnepi asztalra. Népszerűek az ún. laatikko ételek, azaz sütőben készült egytálételek. Ilyen a perunalaatikko nevű rakott krumplis egytálétel, a porkkanalaatikko, ami répás-rizses vagy a kaalilaatikko, azaz a tepsis káposzta vagy káposztás egytálétel. Ezeket általában sonkával vagy kaviárral fogyasztják. 
Hal nélkül elépzelhetetlen a finn karácsonyi menü. Ünnepi fogás a vadlazac (lohi), amit ilyenkor nem füstölve, hanem sóban-cukorban pácolva készítenek el, ez a gravad lax. A pác három kötelező eleme a só, a cukor és a kapor. 12-24 óráig hideg helyen ebben a pácban/kéregben áll a hal, majd vékonyan szeletelve tálalják, s mártással – a klasszikus skandináv mártás  mustáros-majonézes – fogyasztják.

A magyar karácsonyi édességek közül Zsuzsi nagy kedvence és bravúrja a mákos és diós beigli. Finnországban tanulta meg elkészíteni az itt hagyományos joulutorttut, egy csillag alakú aprósüteményt, amit levelestésztából (akár fagyasztottból) sütnek, és szélforgó alakúra hajtogatnak, a közepét szilvalekvár díszíti és ízesíti. A magyarhoz nagyon hasonló mézeskalács is tradíció, ahogy az is, hogy a gyerekekkel készítik el: itt piparkakkunak nevezik, és glögit isznak hozzá. A glögi egy  forró, fűszeres ital, forraltborhoz hasonló, de általában alma- vagy áfonyaléből készül ánizzsal, fahéjjal ízesítve – mandulaszeletekkel és mazsolával töltik a pohárba. Az ünnep közeledtével a finn üzletekben megjelennek a mézeskalács ízű Joulu-csokik és a magyar szaloncukorhoz hasonló zselés és csokis édesség, amit a finnek karácsonyfára nem raknak, de tálban kínálják. A finn tejberizst a helyiek pár nappal karácsony előtt fogyasztják vagy karácsony napján reggelire: eldugnak benne egy mandulát, aki megtalálja, szerencsés: kívánhat valamit. 
 

Fotók: Pixabay

TP

kapcsolódó cikkek
Posada és mézeskalács: karácsony a nagyvilágban
Posada és mézeskalács: karácsony a nagyvilágban
Halpert Ágnes Szombathelyen nőtt fel, Németország és Anglia után most Mexikóban él férjével és két gyermekével, immáron 6 éve. Ági férje spanyol, így kíváncsiak voltunk rá, hogy a magyar, spanyol és mexikói hagyományok, szokások miképp találkoznak egy családban – ha a karácsony ünnepléséről van szó.
kapcsolódó cikkek
Posada és mézeskalács: karácsony a nagyvilágban
Posada és mézeskalács: karácsony a nagyvilágban
Halpert Ágnes Szombathelyen nőtt fel, Németország és Anglia után most Mexikóban él férjével és két gyermekével, immáron 6 éve. Ági férje spanyol, így kíváncsiak voltunk rá, hogy a magyar, spanyol és mexikói hagyományok, szokások miképp találkoznak egy családban – ha a karácsony ünnepléséről van szó.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.