km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Nem állnak sorban a kutakon, pedig jelentősen csökkent az üzemanyag ára

Nem állnak sorban a kutakon, pedig jelentősen csökkent az üzemanyag ára

Megszűnt a sorban állás a szombathelyi benzinkutakon. Jelentősen csökkent a forgalom, és a benzin ára is. 2006-ban volt a mostanihoz hasonlóan 280 forint körüli. Tavaly áprilisban például a 400 forintot súrolta. A koronavírus-járvány itt is érezteti hatását.

 

Derkics Péter, egy szombathelyi kútvezető-igazgató szerint elsősorban a benzinfogyasztás csökkent, közel a felére zsugorodott az üzemanyag felhasználása. A gázolaj felhasználása 20 százalék közeli visszaesést mutat, a cégek még dolgoznak, és a mezőgazdasági felhasználás miatt ebben még nem tükröződik olyan nagy mértékben a csökkenés. 


Jelentősen csökkent a forgalom Szombathelyen. Sokan otthonról dolgoznak, a gyerekeket sem kell óvodába, iskolába vinni, és a kijárási korlátozás miatt csak a legszükségesebbekért kell autóba ülni. Pedig a benzin ára csak a héten kétszer csökkent, és péntektől újabb 7 forinttal került kevesebbe. Olajválságról beszél a világ. Soha nem látott mélységbe zuhant az olaj ára. A kitermelők hétfőn hordónként majdnem 40 dollárt fizettek azért, hogy elvigyék tőlük az árut. A tárolók megteltek, mert a koronavírus miatt megállított gazdaságnak jóval kisebb az igénye. 


Herczeg László független pénzügyi tanácsadó kiemelte, ez a lefojtás rövidtávon nem is spekuláció, inkább kiszámítható jövőkép. 2-3 éven belül, ha a gazdaság újra beindul és eléri vagy megközelíti azt a szintet, ahol voltunk akárcsak fél évvel ezelőtt, akkor nagyon erős olajár drágulás lehet.


Szakértők 2023-24-re jósolják az olajárrobbanást, akkorra ugyanis 100 dollár is lehet a hordónkénti ár.
 

kapcsolódó cikkek
Elemző: tartósan alacsony olajárral kell számolni
Elemző: tartósan alacsony olajárral kell számolni
Tartósan alacsony marad az olaj ára, még decemberre is csak hordónként 30 dolláron állnak a jegyzések - közölte a K&H Bank vezető elemzője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
kapcsolódó cikkek
Elemző: tartósan alacsony olajárral kell számolni
Elemző: tartósan alacsony olajárral kell számolni
Tartósan alacsony marad az olaj ára, még decemberre is csak hordónként 30 dolláron állnak a jegyzések - közölte a K&H Bank vezető elemzője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Felújítják a gencsapáti vasúti átjárót
Elhajtott a baleset okozója a 84-esen, frontális karambolt előzött meg a Renault vezetője
Áttért a szemközti sávba egy jármű hajnalban a 84-es főúton. A szemből érkező Renault vezetője mentette, ami menthető és a padkára kormányozta az autóját, de így is ütköztek. Az okozó megállás nélkül elhajtott.
Megújul a város egyik emblematikus épülete
Várhatóan 2023-ra megújul a Megyeháza. A Modern Városok Program keretében 2,2 milliárd forintot fordítanak a város emblematikus épületének rekonstrukciójára. A kiemelt beruházás kivitelezése 2021 második felében indulhat.
Hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekeket támogat az önkormányzat
Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a határozatával egyetértett a Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program bevezetésével, ennek a segítségével kíván támogatást nyújtani a tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára. A támogatni kívánt célcsoport a tehetséges, szociálisan rászorult, általános iskola 5. évfolyamába lépő gyermekek, olvasható a város honlapján.
OVSZ: félszáznál több helyen várnak véradókat országszerte
Országszerte több mint 50 helyszínen szerveznek véradást, a helyszínek és időpontok az ovsz.hu és a veradas.hu oldalon követhetők - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásszervezője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.