km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Neked nem luxus? 2023-ban is #nemluxustaska-kampány a női méltóság megőrzésének jegyében

Neked nem luxus? 2023-ban is #nemluxustaska-kampány a női méltóság megőrzésének jegyében

Fürdőszoba, reggel. Arcmosás, zuhany, dezodor. Fogmosás, némi smink. Sok nő kezdi így a napot, semmi luxus. De nagyon tud hiányozni, ha valami nincs: például szappan, fogkrém vagy egészségügyi betét. És nem azért, mert elfogyott, hanem, mert elérhetetlen. Az ritkán jut eszünkbe, hogy valakinek maga a fürdőszoba is az.

Cserta Alexandra otthonszervezési tanácsadó a stílusszakértő és színtanácsadó Huszka Ágival, valamint Kovács-Pálffy Annával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársával 2018-ban elindította a #nemluxustaska kampányt, azzal az elsődleges céllal, hogy a menstruációs szegénység sújtotta magyarországi nőket segítsék különböző intim higiéniai és tisztálkodási termékekkel.

A #nemluxustaska kampány lényege, hogy a segíteni vágyók feleslegessé vált, de jó állapotú női táskájukat töltsék tele a rászoruló nők által nélkülözött higiéniás termékekkel. A táskák nehéz körülmények között élő vagy hajléktalan nőkhöz jutnak el: a méltóság és a nőiség megőrzésének jegyében. A kampány 2018-ban, 2020-ban és 2022-ben is nagy sikernek örvendett: ezekben az években 10.000, 17.000 és 13.683 táskát adományoztak, nem véletlen, hogy a kezdeményezés 2020-ban Civil Díjat nyert legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában és Inspiráló Nők Civil kategóriában.

Idén február 18. és március 11. között lehet személyesen leadni a táskákat a megjelölt gyűjtőpontokon a megadott napokon. Kizárólag egységcsomagokat fogadnak el, egy feleslegessé vált, de jó állapotú táskában. Aki csatlakozna a kampányhoz, a táskába tegyen egészségügyi szárnyas betétet, szappant/tusfürdőt, sampont, testápolót vagy kézkrémet, szájmaszkot, kézfertőtlenítőt, fogkefét és fogkrémet, valamint egy kedves üzenetet!

Szombathelyen is várják a nemluxustáskákat a Smile Nyelviskolában (Király utca 16.). 


A táskák kiosztása a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országosan kiterjedt intézményrendszerén keresztül történik, a szervezet juttatja el azokat a kistelepüléseken élő rászoruló nőknek, családsegítőinek, a szociális intézményeik lakóinak. Táskát online is lehet igényelni, ehhez ki kell tölteni egy űrlapot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat oldalán.
A bővebb információkért  a https://nemluxustaska.hu/ oldalon.

Azt hiszem, azzal mindenki tisztában van, hogy egy-egy ilyen kampány hosszú távon nem oldhatja meg a nehezebb sorsú nők helyzetét: viszont azért is sokat tehet, hogy a nem rászorulók kicsit másképp gondolkodjanak a luxusról – és ne csak a fürdőszobában.

 

A Vasi Zöldek csoportja is felhívta a figyelmet a nemluxustáska akcióra: a zöldszemléletet, elsősorban a hulladékmentesség és az újrahasznosítás gyakorlatát terjeszteni kívánó társaság alapítója, Jusitsné Harmat Nikolett azokra is gondolt, akik segítenének, de anyagilag megterhelő számukra az egész csomag összeállítása, ezért csoportost gyűjtést szervez. Aki csak egy-egy termékkel tudja segíteni az akciót, leadhatja azt nála, illetve a Király utcai Csomagolásmentes Termékek Boltjában, a Kamrában. 

 

TP

Fotó: #nemluxustaska Facebook-oldal


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.