km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Négyre nőtt a szerdai horvátországi vihar áldozatainak száma, egy ember Szlovéniában is életét vesztette

Négyre nőtt a szerdai horvátországi vihar áldozatainak száma, egy ember Szlovéniában is életét vesztette

Négyre nőtt a szerdai horvátországi vihar halálos áldozatainak száma, a zágrábi két áldozat mellett egy férfi a kelet-horvátországi Bród-Szávamente megyében és egy tűzoltó Vukovár-Szerémség megyében is életét vesztette - közölte a helyi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Szlovéniában is van egy halálos áldozata a rendkívüli időjárásnak, Bledben egy 32 éves nő halt bele sérüléseibe, miután rádőlt egy fa - jelentette az STA hírügynökség. Az ország egész területén súlyos károkat okozott a heves vihar, amely már a harmadik volt egy hét leforgása alatt.

 A horvát egészségügyi minisztérium adatai szerint Zágráb környékén 130 ember sérült meg, közülük 13-an súlyosan, az ország keleti, szlavóniai és szerémségi megyéiben pedig több mint ötvenen. Több mint kétezer lakó-, kereskedelmi és gazdasági épület is megrongálódott, csak Zágrábban 900, valamint több ezer gépjármű károsodott.

A tűzoltók 1507 esetben intézkedtek, a műveletekben 3865 tűzoltó és 1604 gépjármű vett részt.
Damir Trut, a polgári védelmi igazgatóság vezetője részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, egyben reagált azokra a vádakra, amelyek szerint nem lépett életbe a korai figyelmeztető és válságkezelő rendszer (SRUUK), és nem értesítették az embereket a közelgő viharról.

Trut azzal védekezett, hogy narancssárga jelzés volt érvényben, és úgy jártak el, ahogy ilyen esetben az előírások megkövetelik.
A SRUUK veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára természeti katasztrófa esetén. A rendszert májusban vezették be, kifejlesztése 8,3 millió euróba (1,4 milliárd forint) került.

(MTI)
Fotó: Anadolu Agency/Afp

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.
legfrissebbek
Pár fokkal mérséklődik a meleg a hétvégén
Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.
Baleset miatt egy sávon halad a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalomnál
Egy nyerges vontató és egy kisbusz ütközött össze szombaton reggel az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében a Budapest felé vezető oldalon a 166-os és a 167-es kilométerszelvény között.
Az albán tengerpart lehet a magyarok új Balatonja (képgalériával)
A sokáig lesajnált balkáni országban szárnyal a turizmus, egyre több magyar szót hallani az Adriai- és a Jón-tenger strandjain, miközben a gazdaság is pörög: mindenütt építkeznek, az éves infláció 2023-ban mindössze 4% volt, a helyi fizetőeszköz, a LEK pedig egy év alatt 14 százalékot erősödött az euróhoz képest. Mi tudnak az albánok, amit mi nem?
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Kulturális megszállás alatt a belváros: szombaton tartják az Utcaművészeti Fesztivált Szombathelyen
A négy éve útjára indított Utcaművészeti Fesztivál idén július 13-án, szombaton várja egész napon át az érdeklődőket az interaktív művészeti élményt nyújtó programokra.